Česká osmnátka slaví historický triumf na Memoriálu Ivana Hlinky. Lví podíl na zlatě má jihlavský gólman Jakub Škarek

13.08.2016 / Zdeněk Drla

Česká reprezentace do osmnácti let slaví historický úspěch. Ve finále Memoriálu Ivana Hlinky v Břeclavi porazili čeští mladíci vedení trenéry Václavem Varaďou, Patrikem Augustou a Petrem Studničkou výběr Spojených států amerických 4:3 a získali pro Českou republiku historicky první zlatou z této akce, která je od roku 1991 pořádána jako Světový pohár této věkové kategorie. Velký podíl na nejcennější medaili má i šestnáctiletý jihlavský gólman Jakub Škarek, který odchytal čtyři z pěti zápasů. Ve všech slavili Češi výhru.

"Kubovi i celému českému týmu gratuluji. Je to historický úspěch, na který český mládežnický hokej dlouho čekal. Memoriál Ivana Hlinky je vedle mistrovství světa do 18 let nejprestižnějším turnajem této věkové kategorie," říká jednatel Dukly Jihlava a člen výkonného výboru Českého svazu ledního hokeje Bedřich Ščerban.

„Pro mladé reprezentanty je to vynikající start do sezony, která vyvrcholí světovým šampionátem ve Spojených státech a draftem NHL,“ je spokojený prezident ČSLH Tomáš Král. „Bude záležet jen na nich a jejich práci, jak se v dalším průběhu sezóny prosadí. Výbornou práci odvedl při premiéře i realizační tým v čele s Václavem Varaďou,“ doplňuje první muž českého hokeje.

VÍTĚZNÝ SKOK. Takhle slaví české reprezentační gólmanské duo Jakub Škarek (vpředu) a Tomáš Vomáčka každé vítězství na turnaji. Foto: Karel Švec (ČSLH)

To, že by letošní ročník Memoriálu Ivana Hlinky mohl být pro české barvy úspěšnější než ty předešlé, naznačila před týdnem generálka reprezentační osmnáctky s Kanadou, kterou svěřenci trenérů Varadi, Augusty a Studničky porazili 3:2 po prodloužení. Ostré boje přišly na řadu od pondělí 8. srpna. Čeští mladíci si v základní skupině poradili nejprve se Švýcarskem 6:1, když o svém prvním triumfu na turnaji, který je letos vypsán pro hráče ročníku 1999, rozhodli v prvním dějství. Hráčům země Helvétského kříže nasázeli "bůra".

Druhé klání na turnaji už bylo vyrovnanější. Češi se utkali s Finskem, které v posledních letech patří mezi nejlepší mládežníky. V hledišti sledovali zápas i mladší dorostenci Dukly Jihlava, kteří byli oceněni Českým svazem ledního hokeje a Českým klubem fair play jako nejslušnější tým ve všech juniorských soutěžích. A bylo na co koukat. Češi slavili výhru 5:3

Třetím soupeřem v základní břeclavské skupině byl pro Čechy výběr Spojených států amerických. Těm čeští mladíci podlehli 2:4 a skončili tak na druhém místě.

V semifinále je tak čekal vítěz bratislavské skupiny - Švédové. Dlouho vyrovnaný duel rozhodl ve prospěch českých barev 22 sekund před koncem prodloužení Jakub Galvas. Jeho jmenovec v brance, jihlavský gólman Jakub Škarek, pochytal 41 střel soupeře a měl tak lví podíl na postupu do bojů o zlato.

Sobotní klání o zlato načali lépe mladíci v bílých dresech. Češi šli do vedení už v 10. minutě, Američané ale dokázali do konce prvního dějství srovnat a na začátku toho druhého šli dokonce do vedení. A začala přetahovaná. Češi srovnali, Američané šli do vedení... A Češi znovu srovnali. Nerozhodný stav 3:3 vydržel až do 53. minuty, kdy se v pětiminnutové přesilovce prosadil žďárský odchovanec Ondřej Machala. Vedení si už domácí tým nenechal vzít ani při závěrečné power-play soupeře a slaví historické zlato na tomto turnaji, který je hojně sledován skauty nejen ze zámoří.

Memoriál Ivana Hlinky je nejlépe obsazeným turnajem osmnáctiletých mimo mistrovství světa a v minulosti se na něm představily hvězdy jako Sidney Crosby, Steven Stamkos, Jevgenij Malkin nebo Alexandr Ovečkin. Česká reprezentace na něm až dosud vybojovala sedmkrát druhou a čtyřikrát třetí příčku, na prvenství nedosáhly v minulosti ani výběry, jejichž oporami byli třeba Tomáš Plekanec, Michael Frolík, Jiří Novotný, Ondřej Němec, Milan Michálek, Ondřej Pavelec, Martin Hanzal, Michal Neuvirth, Jakub Voráček, Ondřej Palát, Petr Mrázek, Tomáš Hertl nebo David Pastrňák.

Zatímco v letech 2006-2011 postoupil český výběr do semifinále jedinkrát, v posledních pěti ročnících chyběl mezi čtyřmi nejlepšími pouze jednou, přičemž letos vybojoval první, v roce 2014 druhou a v roce 2013 třetí příčku.

Zdroj: Tisková zpráva ČSLH

Vysočinská stopa na Memoriálu Ivana Hlinky

Na turnaji se představila řada hráčů z Vysočiny. Vedle již zmiňovaného jihlavského gólmana Jakuba Škarka, který byl pro turnaj reprezentační jedničkou a odchytal všechny čtyři vítězné zápasy, se v parádní formě předvedli mladíci se vztahem k Vysočině. Hlavně žďárská hokejová líheň byla hodně vidět. Kapitánem reprezentace do 18 let je žďárský Martin Nečas (mimo jiné účastník prvního ročníku česko-finské Mezinárodní hokejové školy, nyní Kometa Brno - pozn. aut.), ve stejném oddílu našlápli ke kariéře i Martin Kaut s Ondřejem Machalou (oba nyní Pardubice), Česko reprezentoval i třebíčský odchovanec Matěj Novák (nyní Kometa Brno). Všichni jmenovaní hráči prošli kompletním čtyřletým uceleným olympijským cyklem Krajského centra talentované mládeže na Vysočině (předchůdcem současného celosvazového projektu VTM - Výchova talentované mládeže - pozn. aut) a pro Kraj Vysočina vybojovali zlaté medaile na Zimní olympiádě dětí a mládeže, kterou v roce 2014 hostily Jihlava a Havlíčkův Brod.

Zástupce měla Vysočina, potažmo Dukla Jihlava, i na trenérském postu. Asistentem Václava Varadi je trenér jihlavských juniorů Patrik Augusta.

TAHOUN NEČAS. Žďárský odchovanec Martin Nečas je kapitánem české reprezentace do 18 let. Talentovaný útočník už okusil v přípravě i seniorský hokej v dresu Komety Brno. Foto: Karel Švec (ČSLH)

Více o Memoriálu Ivana Hlinky čtěte na portálu www.hokej.cz