Jsem strašně rád, že mi Dukla dovolila být s A-týmem. Je to před kempem výhoda, říká David Musil

29.08.2016 / Tomáš Lysý

V Jihlavě se letos připravoval hodně dlouhou dobu, přes čtyři měsíce. Měl zde kondičního kouče, trénoval s bratrem nebo s otcem. A také s A-týmem Dukly. David Musil, rodák z kanadského Calgary a odchovanec jihlavského hokeje, je za tuto možnost vděčný a věří, že to pro něj bude před kempem Edmontonu Oilers výhoda. Právě do jeho sestavy by se letos rád natrvalo dostal. „V kádru je hodně obránců. Ale když do toho dám všechno, tak věřím, že mám šanci tým udělat,“ myslí si třiadvacetiletý obránce, který zatím odehrál v NHL za Olejáře čtyři zápasy.
Foto: oilers.nhl.com

O tom, že David Musil bude profesionálním hokejistou, muselo být s troškou nadsázky jasné ještě před jeho narozením. Důvody? Otec: Františem Musil, tvrdý obránce, který odehrál v NHL téměř 850 utkání. Dědeček: legenda československého a jihlavského hokeje Jaroslav Holík. Prastrýc: bratr Jaroslava Holíka, další hokejový velikán Jiří Holík. Strýc: Bobby Holík, jenž v NHL nebyl daleko k hranici 1500 utkání.

Když nastoupil poprvé v mistrovském utkání za A-tým Dukly Jihlava, psalo se úvodní kolo sezony 2008/2009 a Davidu Musilovi bylo teprve patnáct let. Další rok se odebral do zámoří, kde oblékal dres Vancouveru Giants ve Western Hockey League (WHL), jedné ze tří nejprestižnějších juniorských lig v Kanadě a USA. Zde strávil tři a půl roku, zbytek poslední sezony ve WHL nastupoval za Edmonton Oil Kings. Jednatřicátý hokejista draftu roku 2011, kterého získal Edmonton Oilers, hrál poslední tři sezony v American Hockey League (AHL) za týmy Oklahoma City Barons a Bakersfield Condors. Během sezony 2014/2015 ale odehrál také čtyři zápasy v NHL za Edmonton Oilers, ve kterých si připsal dvě asistence.

V nadcházejícím ročníku nejlepší hokejové ligy světa by se v sestavě Olejářů rád usídlil častěji. Věří, že mu k tomu pomůže i letní přípravě v srdci Vysočiny. „Léto pro mě bylo docela dlouhé. Strávil jsem ho doma v Česku, čtyři měsíce v Jihlavě. Měl jsem tady kondičního trenéra, trénoval jsem s bratrem (Adam Musil – pozn. aut.), s pár kluky i s tátou. Cítím se připravený, jsem ve výborné kondici. Dukla mi navíc dovolila být s A-týmem. Jsem za to strašně rád, protože to bude před kempem výhoda,“ říká David Musil, jenž se zároveň snaží ohodnotit svoje šance v A-týmu Edmontonu Oilers. „V kádru je hodně obránců. Ale když do toho dám všechno, tak věřím, že mám šanci tým udělat,“ přeje si mládežnický reprezentant, mj. dvojnásobný účastník světového šampionátu juniorů.

Přípravu nejen Davida Musila, ale také jeho bratra Adama či gólmana Davida Ritticha (Calgary Flames) s A-týmem Dukly si pochvaluje také jednatel klubu Bedřich Ščerban. „Rádi jsme Davidovi a i jeho bratrovi povolili trénovat s A-týmem. Je to náš odchovanec, je to stále náš hráč. Je to i užitečné pro obě strany, jak pro Davida a Adama, tak pro naše hráče. Oba jsou vysoce motivovaní, chtějí něco dokázat v NHL. Naši kluci mají zase možnost zatrénovat si s hráči, co bojují o NHL,“ sděluje první muž Dukly.

Otázka na přípravu Davida Musila v Jihlavě a s A-týmem Dukly

Autor videa: Tomáš Lysý


O videorozhovor s Davidem Musilem požádal Duklu Jihlava český a slovenský fanouškovský web Edmontonu Oliers – www.edmontonoilers.cz. Mladý obránce byl dotazován, jaká vládne atmosféra v AHL, jak se mu líbí v Edmontonu, na hlavní rozdíly mezi českou a kanadskou mentalitou nebo na úroveň AHL. Vedle již zmiňovaných svých vyhlídek v týmu Edmontonu Oilers odpovídal také na šance a cíle tohoto tradičního klubu NHL, leč v posledních sezonách nepříliš úspěšného, před startem nového ročníku. Na celý videorozhovor se můžete podívat v odkazu David Musil: Věřím, že mám šanci dostat se do sestavy Oilers

PREMIÉRY ZA ÁČKO. První soutěžní zápas za dospělý tým Dukly Jihlava odehrál David Musil (s číslem 6) hned v úvodním kole ročníku 2008/2009. Tehdy jako patnáctiletý mladíček naskočil do druhé obranné dvojice vedle Tomáše Ficence. Jihlava tehdy před 2697 diváky podlehla doma Vrchlabí 3:4 (foto nahoře). Úplně první utkání Davida Musila za A-tým přišlo v přípravném utkání na konci srpna 2008 doma proti Třebíči (foto dole) Foto: archiv HC Dukla Jihlava


ČTĚTE TAKÉ:

Bylo příjemným přivítáním, že si zde mohu zatrénovat až do svého odletu, říká David Rittich, gólman organizace Calgary Flames