Druhá část venkovního dvojutkání přichází. Jihlava míří do nedaleké Třebíče k druhému derby sezony

04.11.2016 / Tomáš Lysý

První polovinu venkovního tripu jihlavští hokejisté úspěšně zvládli, když zvítězili na ledě Litoměřic 4:2. Nyní je před nimi druhé utkání, ve kterém HC Dukla Jihlava zajíždí na led Horácké Slavie Třebíč. Zápas je na programu v sobotu 5. listopadu 2016 od 17:30 hodin a přinese jistě zajímavou konfrontaci. Třebíčští hokejisté totiž doma nevyhráli již šestkrát po sobě a z posledních třinácti utkání mají na kontě jedenáct porážek. Dukla naopak vyhrála dvanáct z předešlých čtrnácti zápasů. Pokud se do Mann-Hummel Areny nechystáte osobně, máte na výběr sledovat utkání prostřednictvím textového onlajnu nebo živě přes TVDV.cz HS Třebíč.

Předešlý zápas Jihlavy v Litoměřicích rozhodovaly v prvních třiceti minutách přesilové hry. Stadion při ní ve třetí minutě otevřel skóre, Dukla o sedm minut později vyrovnala zásluhou Josefa Skořepy. Domácí se ale před odchodem do šaten znovu ujali v početní výhodě vedení. I na tuto trefu dokázali jihlavští hokejisté reagovat, v devětadvacáté minutě srovnával Jiří Říha po šikovném Důrasově clonění před brankou. Krátce nato již červenožlutí vedli po brance Filipa Semana, jenž potrestal chybu v rozehrávce Litoměřic a výbornou třetí třetinu završil Michal Důras. Ačkoliv Stadion ve třetí části přestřílel soupeře poměrem 18:4, na jihlavské výhře 4:2 to nic nezměnilo. Dukla tak vyhrála dvanáctý zápas z posledních čtrnácti a v tabulce na čtvrtém místě ztrácí na vedoucí Kladno čtyři body. Miroslav Svoboda navíc při svém devátém startu za Jihlavu bral deváté vítězství.

Hlasujte pro Michala Důrase a Lukáše Sáblíka v anketě Sympaťák WSM Ligy

Třebíčští měli poslední zápas hodně nadějně rozehraný. Na ledě Slavie se ujali v první třetině vedení a ve třiatřicáté minutě zvyšoval Adam Raška. Jenže jak se třebíčští hokejisté na vedení nadřeli, tak jej během tří minut po dvou slávistických trefách ztratili. Zápas nakonec došel až do prodloužení, který rozhodl Lukáš Endál. Třebíčský trenér Martin Sobotka na tiskové konferenci potvrdil, že se Horácké Slavii v prodloužení, potažmo na nájezdy, nedaří. Osmkrát jejich zápas nerozhodla základní hrací doba, poté Třebíč pětkrát prohrála v prodloužení, dvakrát na nájezdy a jedinou dvoubodovou výhru brala v nájezdech proti těžkému soupeři - na stadionu Kladna.

Stejně tak se Třebíčským nedaří ani v posledních utkáních a zatím nenavazují na povedený vstup do sezony, při kterém v sedmi úvodních zápasech uhráli rovných dvanáct bodů. Stejný bodový součet totiž nasbírali ve zbylých třinácti utkáních, kdy zvítězili pouze dvakrát – za tři body v Kadani a v Přerově. Doma to Horácké Slavii nejde, o čemž svědčí šest po sobě jdoucích porážek v Mann-Hummel Areně. Obecně při derby ale platí, že jdou veškeré statistiky stranou, navíc na Jihlavu se Třebíč dokáže před fanatickým domácím publikem vždy vyhecovat. A ačkoliv má Třebíč v současné době neúspěšnou sérii šesti proher za sebou, získala v nich čtyři body. Doma prohrála na nájezdy s Prostějovem, jako jediná dokázala sebrat bod doma suverénnímu Motoru, prohrála doma v prodlužení s Kladnem a poté již následovala zmiňovaná porážka v prodloužení na Slavii (v posledních dvou utkáních vždy vedla).

Současný kádr Třebíče čítá poměrně značný počet jmen. Do zápasů WSM Ligy již naskočili čtyři gólmani Horácké Slavie, deset obránců a devatenáct útočníků. V brankovišti dostává největší prostor Pavel Jekel, který nastoupil do poloviny utkání. Šestkrát strážil branku Dominik Svoboda, jenž v kategorii staršího dorostu a juniorů nastupoval za Duklu a v sezoně 2012/20113 získal se spoluhráči ze staršího dorostu extraligový bronz. Z deseti jmen v obraně odehrál Jan Zdráhal, Tomáš Bartejs, Ján Niko i Martin Lojek všechna utkání, pouze o zápas méně má pro jihlavské fanoušky další známé jméno Jakub Schejbal. Ani jednou nechyběl v sestavě také útočník Jan Wasserbauer, ke stálicím a tahounům ofenzívy patří Roman Erat, Richard Kristl a talentovaný junior Tomáš Havránek, který má roční zkušenost s jihlavským mladším dorostem. Velkým příslibem do budoucna je třebíčský odchovanec Matěj Novák, účastník dvou ročníků Mezinárodní česko-finské hokejové školy. Věkem starší dorostenec již nastoupil letos k jednomu extraligovému zápasu za Brno, kde je jedním z vůdců juniorky Komety. Za rodnou Třebíč doposud nastoupil ke třem utkáním.

Předchozí vzájemný zápas:

8. kolo WSM Ligy: HC Dukla Jihlava – SK Horácká Slavia Třebíč 5:4
Během první dvacetiminutovky zápasu mezi Duklou a Třebíčí bylo k vidění na obou stranách několik zajímavých příležitostí. Gól ale padl jediný, a to ve třinácté minutě do jihlavské sítě. Druhá třetina byla hodně divoká. Domácí srovnali ve 26. minutě Filipem Semanem v oslabení, ovšem Horácká Slavia se ujala v polovině zápasu znovu vedení. To jí vydrželo deset vteřin, když vyrovnal Aleš Jergl. Ve 36. minutě domácí poprvé vedli, když Petr Šidlík využil přesilovku. Jenže Třebíč ještě před odchodem do kabin stačila po dvou brankách otočit stav. Zvraty pokračovaly ve třetím dějství. Po dvou trefách Anatolije Protasenji z typicky předbrankového prostoru Dukla nejenže znovu vedla, navíc podruhé již dokázala náskok udržet - 5:4 - a získala v nové sezoně první tříbodové vítězství na domácím ledě.

Branky a nahrávky: 26. Seman (Důras), 30. Jergl, 36. Šidlík (Čachotský, Říha), 44. Protasenja (Šidlík, Bilčík), 50. Protasenja (Čachotský, Skořepa) – 14. Huňa (Wasserbauer, Havránek), 30. Bartejs (Havránek), 37. Kristl (Kusko), 40. Paták (Havránek, Huňa). Rozhodčí: Dědek, Pražák – Jindra, Kreuzer. Vyloučení: 7:7, navíc Seman (JIH) 10 min. OT. Využití: 2:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 1827. Střely na branku: 43:26. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 3:2, 3:4, 5:4.

HC Dukla Jihlava: Škarek – Bilčík, Šidlík, Marcel, Říha, Dundáček, Grebeňuk, Půža – Protasenja, Skořepa, Čachotský – Jergl, Seman, Důras – Jícha, Diviš, Stoklasa – Danišovský, Anděl, Březina

SK Horácká Slavia Třebíč: Jekel – Lojek, Zdráhal, Niko, Bartejs, Schejbal, Čejka, Mikyska – Kristl, Dolníček, Erat – Psota, Milfait, Kusko – Huňa, Havránek, Wasserbauer – Paták, Juráň, Přibyl


INFARKTOVÉ TŘI BODY. První zápas sezony mezi Duklou a Třebíčí byl pořádně divoký. Stačí se podívat na vývoj skóre. Horácká Slavia se v první třetině ujala vedení, Jihlava v šestadvacáté minutě vyrovnala. Těsně před polovinou zápasu hosté opět vedli, ovšem za deset vteřin po jejich gólu srovnal Aleš Jergl a čtyři minuty před koncem druhé dvacetiminutovky se Dukla poprvé ujala vedení. Jenže Třebíč nic nevzdala a ještě do přestávky otočila stav znovu na svojí stranu. Třetí třetina však byla v režii domácího navrátilce Anatolije Protasenji, který během šesti minut vstřelil dva góly a Jihlava již výhru 5:4 uhájila. Foto: Tomáš Buksa


21. kolo WSM Ligy, sobota 5. listopadu 2016:

LHK Jestřábi Prostějov – HC Stadion Litoměřice (17:00)
HC ZUBR Přerov – ČEZ Motor České Budějovice (17:00)
HC Benátky nad Jizerou – Hokej Ústí nad Labem s.r.o. (17:00)
HC Frýdek-Místek – HC AZ Havířov 2010 (17:00)
SK Kadaň – Rytíři Kladno (17:00)
HC Most – HC Slavia Praha (17:30)
SK Horácká Slavia Třebíč – HC Dukla Jihlava (17:30)

21. kolo WSM Ligy, středa 9. listopadu 2016:

ČEZ Motor České Budějovice – LHK Jestřábi Prostějov (předehrávka, pondělí 7.11.2016 od 17:10)
HC Dukla Jihlava - HC Most (17:30)
HC Benátky nad Jizerou – HC ZUBR Přerov (17:30)
HC Stadion Litoměřice – SK Horácká Slavia Třebíč (18:00)
HC Slavia Praha – SK Kadaň (18:00)
Rytíři Kladno – HC Frýdek-Místek (18:00)
HC AZ Havířov 2010 – Hokej Ústí nad Labem s.r.o. (18:00)


Tabulka WSM Ligy po 20. kole:

Pozn.: Zápas České Budějovice – Jihlava bude dohrán v pondělí 19.12.2016