Musíme být spokojení, je to nadmíru dobrá sezona, ohlíží se trenér Patrik Augusta za základní částí juniorů

05.03.2017 / Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Šesté místo po základní části, to je nejlepší umístění juniorů Dukly v novodobé historii. Jihlavští se vešli do postupové osmičky, která si zahraje letošní play-off, navíc se mohou pyšnit několika dobrými statistikami – jsou druzí v tabulce domácích zápasů (jen o skóre), dále jsou druhým nejméně inkasujícím týmem DHL extraligy juniorů a také druhým nejméně trestaným týmem. „Kluci ukázali určitý charakter a jádro týmu je velice zdravé. Nebudu vyzdvihovat jednotlivce kromě gólmana Honzy Brože, který měl letos vynikající sezonu,“ hlásí trenér Patrik Augusta před startem letošního play-off, ve kterém Dukla narazí v sérii hrané na čtyři utkání na Kometu. První utkání čtvrtfinále je na programu již v neděli 5. března 2017 v Brně.

Do nejlepší desítky po základní části nakoukli jihlavští junioři naposled v sezoně 2012/2013, kdy pod vedením trenéra Štěpána Moravce skončili osmí a dostali se do A-nadstavby, která bojovala o účast v play-off. O rok dříve se juniorský tým umístil jen o dvě příčky níže, v osmifinále vyřadil Zlín a ve čtvrtfinále sehráli svěřenci kouče Petra Svobody dvě vyrovnané bitvy s Litvínovem. Píše se sezona 2016/2017 a po třech hubených letech zapisuje juniorka Dukly historicky nejlepší umístění po základní části. „Musíme být určitě spokojení. Myslím si, že je to nadmíru dobrá sezona. Začátek nebyl ideální, měli jsme tam nějaké nemoci. Prakticky to, co jsme natrénovali, jsme během deseti dnů ztratili. Museli jsme překládat utkání a chvíli trvalo, než si to sedlo,“ ohlíží se trenér Patrik Augusta na start sezony, kdy Dukla musela kvůli virovému onemocnění odložit začátek soutěže.

Musíme hrát týmově a máme na to, abychom přes Kometu postoupili, říkají Tomáš Mejzlík a Ladislav Pospíchal před play-off juniorů


Poté si začalo vše pořádně sedat. Jihlava sice z prvních sedmi zápasů pětkrát prohrála (tři porážky, poté dvě výhry a následně dvě porážky), ale od té doby se nestalo, že by junioři prohráli dva zápasy po sobě. „Říká se, že dobré mužstvo neprohraje třikrát po sobě. Nám se to potom během sezony nestalo. Kluci ukázali určitý charakter a jádro týmu je velice zdravé,“ chválí týmového ducha trenér juniorů. Mančaft se navíc může spolehnout na gólmana Jana Brože, který chytal v životní formě. Během sezony vychytal tři čistá konta, držel sérii 154 minut bez inkasované branky, má odchytáno nejvíce zápasů v celé extralize a drží prvenství v počtu vychytaných výher. „Nebudu vyzdvihovat jednotlivce kromě gólmana Honzy Brože, který měl letos vynikající sezonu,“ doplňuje Patrik Augusta.

Další zajímavou statistikou je tabulka domácích utkání. Jihlavě v ní patří druhé místo, když získala 51 bodů ze 78 a za vedoucí Plzní zaostala jen o skóre. „Můžeme říct, že nám Horácký zimní stadion svědčí,“ směje se trenér, ale vzápětí o poznání zvážní. „Druhou věcí je nějaká odvaha hráčů. Někteří kluci přejedou ceduli Jihlava a už nejsou tak odvážní jako doma. U těchto mladých kluků to tak bývá a jsem rád, že se nám alespoň doma dařilo,“ dodává.


Nyní čeká na juniory Kometa Brno. Tým, který letos ze čtyřech vzájemných zápasů Duklu hned třikrát porazil, nicméně právě poslední vzájemný zápas vyhrála Jihlava doma na nájezdy. „Kometa je trošičku jinde než naše mužstvo. Třeba hloubkou sestavy, protože se jim teď budou vracet hráči z Třebíče. Ale nikdo není neporazitelný. Jednou jsme je porazili a víme, co na ně platí. Musíme vycházet z dobré defenzívy, protože hokejem je nepřehrajeme. Když budou kluci držet při sobě, hrát obětavě a něco jim tam padne, tak můžeme Kometu potrápit,“ dívá trenér juniorů se na čtvrtfinálovou sérii proti soupeři z moravské metropole, která se bude hrát na čtyři vítězná utkání.

Hokeje si nyní užije Patrik Augusta dosyta. Je totiž asistentem trenéra Václava Varadi u reprezentace do 18 let, kterou čeká hlavní vrchol sezony – dubnové mistrovství světa. „Během sezony se to dá zvládnout, protože reprezentace je vždy, když je v lize pauza. Navíc mám výborné asistenty – Viktora Ujčíka s Karlem Nekvasilem. Když odjedu, tak to tady za mě vezmou. Prakticky za týden začínáme prvním kempem na mistrovství světa. Můj závěr sezony bude trošku hektický, ale pořád je lepší hrát, než mít po sezoně,“ usmívá se na závěr Patrik Augusta.

Videoohlasy s Patrikem Augustou

Autoři videa: Tomáš Lysý, Zdeněk Drla



Autor: Zdeněk Drla