Jsem sváteční střelec. Ani jsem neviděl, jak to tam padlo, říká Vlastimil Bilčík o svém gólu

29.03.2017 / Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Dukla v loňské sezoně začínala baráž na ledě Energie, kde prohrála 3:6. Letos? Zcela jiný průběh a pro Jihlavu s výborným koncem. Červenožlutí totiž v Karlových Varech třikrát prohrávali – v první, druhé i třetí třetině. Jenže právě v závěrečném dějství dokázali během minuty a půl otočit skóre ve svůj prospěch a dotáhnout zápas ke třem bodům. „My nemáme co ztratit, oni v podstatě mají. Myslím si, že jsou trošku nervózní, navíc týden nehráli a my byli možná rozehranější,“ ohlíží se za utkáním Vlastimil Bilčík, který zaznamenal důležitou vyrovnávací trefu na 3:3. Pětadvacetiletý zadák Dukly zároveň věří, že se v pátek zaplní Horácký zimní stadion jihlavskými fanoušky.

Sledovali jste šestý semifinálový zápas Dukly na ledě Kladna? První barážové klání červenožlutých v baráži bylo svým průběhem hodně podobné. Úvodní gól vstřelil v první třetině soupeř, Jihlava stihla v témže dějství vyrovnat. To samé ve druhé části. Také ve třetí dvacetiminutovce inkasovali červenožlutí jako první, ovšem pak nastal zlom. V Kladně už Dukla srovnat nestihla, ve Varech dokázala dokonce strhnout vedení na svojí stranu. „Nebylo to jednoduché. Myslím si, že jsme ještě pociťovali lehkou únavu po sérii s Kladnem. My ale prostě nemáme co ztratit. Jdeme do každého zápasu s tím, že chceme vyhrát,“ připomíná heslo z play-off, že se tým vždy soustředí jen na nejbližší utkání. Na nic jiného. „Naštěstí jsme to zase otočili zápas. Ještě, že tak,“ usmívá se Vlastimil Bilčík.

Hokej.cz: Videosestřih HC Energie Karlovy Vary – HC Dukla Jihlava 3:4

ČT Sport: Jihlava třikrát musela dotahovat, z Varů si ale nakonec veze na úvod baráže výhru

Důrazný jihlavský zadák, který se nebojí postavit ani soupeřům-bitkařům, se zasloužil v času 52:38 o vyrovnání. Pozornému fanouškovi jistě neunikne, že jeho trefa jako by z oka vypadla slavné brance Petra Svobody z finále naganského olympijského turnaje. Sám úspěšný střelec Dukly ale nejprve ani nevěděl, že kotouč skončil v brance. „Dostal jsem puk od Jerglíka. Viděl jsem, že u mě nikdo není, tak jsem naznačil střelu. Trošku jsem si popojel, vystřelil jsem a popravdě jsem to ani moc neviděl. Slyšel jsem tyčku a potom jsem viděl, jak kluci zvedají ruce,“ popisuje vyorvnání na 3:3 Vlastimil Bilčík, pro kterého to byl letošní druhý gól v sezoně. „Jsem za něj strašně moc rád. Jsem sváteční střelec, no,“ rozesměje se obránce s číslem 5. Produktivita zadáků v první barážové bitvě byla výstavní – na úvodní gól útočníka Richarda Diviše totiž navázali beci Jiří Říha, Vlastimil Bilčík a Tomáš Kaláb.

Pětadvacetiletý obránce oceňuje také jihlavské fanoušky, kteří se vydali na dalekou cestu do Karlových Varů. Ve vyčleněném sektoru se sešlo asi čtyřicet až padesát příznivců červenožlutých barev, z nichž mnozí se museli vypořádat s dopravními komplikacemi a vážnou nehodou. Odměnou jim bylo vítězství, díky kterému jejich cesta na zpět do domoviny ubíhala mnohem lépe. „Jsme strašně rádi, že dojeli. Jsou neskuteční. Byli strašně cítit, šlo je slyšet. Budeme rádi, když nás takhle budou podporovat dále. Doufám, že v pátek naplníme barák,“ uzavírá Vlastimil Bilčík.

Videoohlasy s Vlastimilem Bilčíkem


Pozorný fanoušek si jistě vzpomene i na loňský první barážový zápas v Karlových Varech, kde Dukla po devíti minutách prohrávala 0:3. Tentokrát byl průběh zcela jiný. Jihlavští byli Energii vyrovnaným soupeřem. Do úvodu zápasu vstoupili aktivněji a byť domácí dokázali dát vítěznou branku, šestnáct vteřin před prvním odchodem do kabin srovnával Richard Diviš. „Ten má formu, to ani jinak nejde říct,“ rozesměje se obránce Tomáš Kaláb, jenž se postaral o vítězný gól na 4:3. „Hráli jsme přesilovku. Stál jsem mezi kruhy a věděl jsem, že bude Zemič (Adam Zeman – pozn. aut.) střílet. Trefil mi hokejku a já jsem to tečoval do vikýře,“ popisuje svojí branku.

Sluší se také vzpomenout na okamžik z první třetiny, kdy měla hrát Energie vůbec první přesilovou hru po vyloučení Radka Hubáčka. Faulovaný kapitán domácích Václav Skuhravý ale přijel k dvojici sudích a přiznal se, že se o faul na jeho osobu nejednalo. „Musím ho pochválit. Za celou svou kariéru, co hraju, jsem neviděl, aby tohle někdo udělal. Klobouk dolů před ním,“ oceňuje Tomáš Kaláb gesto karlovarského kapitána. Na druhou stranu, deset minut před koncem Václav Skuhravý naprosto zbytečně oslabil svůj tým, když po buly sekl hokejkou mezi nohy Patrika Danišovského a obdržel trest na pět minut a do konce utkání. Byť byl nedlouho poté vyloučen na dvě minuty obránce Petr Šidlík, tak Dukla při hře čtyři na čtyři srovnala a v následné početní výhodě dokonala obrat.

Videoohlasy s Tomášem Kalábem

Autoři videa: Tomáš Lysý, Zdeněk Drla


Tisková konference: Petr Vlk (HC Dukla Jihlava) a Mikuláš Antoník (HC Energie Karlovy Vary)

Autor videa: YouTube HC Energie Karlovy Vary


Autor videa: Ondřej Šuhaj