Do Dukly přichází norský reprezentační obránce Nicolai Bryhnisveen

27.05.2017 / Tomáš Lysý

Po norském gólmanovi Larsi Voldenovi přichází do Dukly jeho spoluhráč z reprezentace, obránce Nicolai Bryhnisveen. Pětadvacetiletý bek, který odehrál za norský národní tým přes čtyřicet utkání, podepsal poslední květnovou sobotu v 15 hodin try-out kontrakt. „Smlouva, try-out, říká, od kdy do kdy bude zkušební období. Pokud hráč prokáže své kvality, ukládá oběma stranám, za předem jasných podmínek, podepsat dvouroční smlouvu. Neděláme to proto, že bychom nevěřili v jeho kvality, ale aby si ho mohli trenéři vyzkoušet i po lidské stránce a abychom viděli, jak zapadne do týmu, ale i do republiky. Přece jen přichází z vyspělé evropské země a je zvyklý na jiné podmínky, než jsou u nás v ČR a na našem zimáku,“ říká na adresu rodáka z Osla jednatel Dukly Bedřich Ščerban.

Nicolai Bryhnisveen se narodil 31. října 1991 v norském hlavním městě Opslu a v mládežnických kategoriích hrál za tým Vålerenga Ishockey, jenž je s 26 tituly jednoznačně nejúspěšnější celek norské hokejové historie. V klubu také poprvé okusil dospělý hokej, když v ročníku 2009/2010 nastoupil za Áčko k patnácti utkáním a je podepsán pod stříbrnou medailí, kdy jeho tým ve finále ligy nestačil na Stavanger (ten mj. dominuje norské lize nyní, od roku 2012 se z mistrovského titulu neradoval nikdo jiný).

Poté změnil působiště, jeho hokejovým domovem se stal Lørenskog, se kterým došel v první sezoně do semifinále play-off a poté až do finále. V průběhu třetího ročníku zamířil z tohoto týmu do norského olympijského města Lillehammer, a to už jako reprezentační obránce, jelikož za A-tým Norska naskočil k prvním šesti utkáním (bilance 1+2). V Lillehammeru odehrál ještě následující ročník 2013/2014 (opět semifinále). Na konci téže sezony debutoval na mistrovství světa. Během šampionátu 2014 v Bělorusku stihl jedno utkání v základní skupině, kdy Norsko pořádně potrápilo favorita z Kanady. Seveřané dvakrát vedli (Bryhnisveen asistoval u jejich vedoucího gólu na 2:1), ale ve třetí třetině nakonec hokejová velmoc svého soka udolala.

Nicolai Bryhnisveen v dresu národního týmu Norska. Foto: Framtid i Nord

Další dvě sezony již do norského národního týmu dojížděl z působiště ve druhé švédské nejvyšší soutěži, kde první rok oblékal dres Asplöven HC a poté Timrå IK. Zároveň si připsal v norské reprezentaci dalších 24 utkání. Loňskou sezonu si vyzkoušel hokej v další severské zemi, zkraje ročníku nastoupoval za Kärpät Oulu. Po devíti utkáních se vrátil zpět do Allsvenskan (druhá nejvyšší švédská liga) a s Tingsryds AIF nakonec skončil v kvalifikaci o postup do extraligy. Nyní vedou jeho kroky do Dukly Jihlava.

V sezoně 2014/2015 oblékal norský zadák Nicolai Bryhnisveen dres Asplöven HC (horní foto), poté zamířil do dalšího týmu druhé nejvyšší švédské soutěže Timrå IK (dolní foto). Zdroj: Timrå IK (horní foto) a Tingsryds AIF (dolní foto a níže)


Nicolai Bryhnisveen

Narozen: 31.10.1991
Post: Obránce
Výška: 180 cm
Váha: 85 kg
Hůl: Levá

Profil Nicolaie Bryhnisveena na Eliteprospects.com


Čtěte také:

Čachotský ukončil smlouvu, aby vzápětí s Duklou podepsal nový kontrakt

Novou smlouvu s Duklou podepsal Lukáš Anděl, o dalších kontraktech se jedná

Bomba! V Dukle Jihlava podepsal norský reprezentační gólman!

Smlouvu s Duklou mají podepsanou také talentovaní hráči z úspěšného juniorského kádru

Lukáš Žálčík je první posilou do útočných řad Dukly. Smlouvu podepsal na rok s dvouletou opcí

Richard Diviš bude působit v Dukle i nadále, smlouvu prodloužil o rok

Michal Důras míří do Francie. Bude hrát za Štrasburk

Dukla hlásí příchod dalšího obránce, její dres bude oblékat Petr Ulrych

Filip Seman prodloužil kontrakt s Duklou. Podepsal novou smlouvu na rok s dvouletou opcí

Obránce Jakub Suchánek je dalším novým jménem, které vyztuží zadní řady Dukly

První nová tvář v kabině. Jan Zdráhal posílí obranné řady Dukly

Trenéři Patrik Augusta a Viktor Ujčík končí v Jihlavě, nově budou působit v Mladé Boleslavi

Rozhodl větší zájem ze strany Jihlavy, nebo jsem to tak aspoň cítil, říká útočník Tomáš Jiránek, který zůstává v Dukle

Jihlavo, děkuji za vše, vzkazuje odcházející obránce Jiří Říha

Hodnocení sezony může být po postupu do extraligy jenom pozitivní, sděluje Radek Hubáček, který prodloužil smlouvu

Postup do extraligy je srovnatelný s titulem, říká loučící se gólman Miroslav Svoboda

Josef Skořepa zůstává v Dukle. Zkušený útočník podepsal smlouvu a těší se na premiérovou extraligovou štaci