Kostelecké uzeniny jsou dalším novým partnerem Dukly Jihlava

03.10.2017 / Tomáš Lysý

Portfolio parterů Dukly Jihlava se s postupem do extraligy výrazně rozrostlo. Nyní do něj patří i Kostelecké uzeniny a.s., jeden z největších producentů uzenin v České republice s tradicí již od roku 1917. „Podařilo se získat zajímavého partnera s velkým potenciálem růstu. Naše spolupráce začala velmi dobře. Věřím, že do budoucna se Kostelecké uzeniny stanou jedním z největších a nejvýznamnějších partnerů,“ sděluje jednatel Dukly Bedřich Ščerban s tím, že smlouva je podepsána na rok.

Kostelecké uzeniny jsou masokombinátem, který sídlí v Kostelci u Jihlavy. Společnost byla založena v roce 1917 na místě bývalé brusírny skla a dřeva. V 90. letech 20. století se stála největším výrobcem uzenin v České republice. Akciovou společnost od roku 2007 vlastní koncern Agrofert podnikatele a politika Andreje Babiše.

HISTORIE KOSTELECKÝCH UZENIN

1917: Založení továrny na uzeniny a konservy spol. s.r.o. 6.12.1917 společníci Jan Satrapa ze Studené, Richard Spitzer, Karel Czánský, Jan Hamlisch a Josef Spitzer podepisují společenskou smlouvu. Budovy bývalé brusírny skla byly ve velmi krátké době upraveny a dostavěny pro uzenářskou výrobu.
1918: 15. října získává továrna v Kostelci Živnostenský list na výrobu uzenin.
1920: Povolena výroba konserv pro Československou armádu.
1923: Postavena nová konservárna a kotelna a na dlouhou dobu dominanta celého Kostelce - tovární komín.
1927: Svolána valná hromada, na níž bylo rozhodnuto, že firma bude s působností od 1. ledna 1928 přeměněna na akciovou společnost. Součástí akciové společnosti byly kromě Kosteleckých uzenin také závody Hodice, Studená a Krahulčí. Celkem měla akciová společnost 670 zaměstnanců.
1930: Celosvětová hospodářská krize. Přes snížený odbyt nebyl provoz firmy existenčně ohrožen. V Kostelci se podařilo vybudovat moderní závod, jaký neměl v tehdejším Československu obdoby.
1934: Koupena nová porážecí linka a zřízeny laboratoře chemické, bakteriologické a veterinární. Firma byla zařazena na seznam tzv. kontumačních jatek, které mohly dovážet dobytek přímo z ciziny (takovou výsadu měla jen jatka v Praze, Brně a Ostravě).
1934: Prosperita firmy se zvyšuje, stoupá odbyt i počet zaměstnanců.

Foto: Historie Kosteleckých uzenin

1938: Po Mnichově přichází stagnace a výroba se soutředí hlavně na podporu vojáků na frontě. Vyráběly se převážně konzervy.
1948: Znárodnění podniku.
1948: Tak jako ostatní podniky byl i kostelecký závod zařazen pod oborový podnik s názvem Jihomoravský průmysl masný, závod 06 Kostelec.
1992: Privatizace podniku, vznik akciové společnosti Kostelecké uzeniny.
1998: Kostelecké uzeniny získaly certifikát pro vývoz produkce do Evropské unie.
1999: Otevření nového logistického centra a expedice výrobků v Kostelci.
2000: Investiční pobídka vlády k výstavbě nové masné výroby.
2005: Budova Nové masné výroby získává titul Prestižní stavba Vysočiny 2004 v kategorii Stavby pro průmysl a zemědělství - více zde.
2010: Fúze se společností Maso Planá a.s.
2011: Projekt specializace a modernizace výrob obou společností.

Foto: PKS stavby

Logo nového partnera Dukly Jihlava, Kosteleckých uzenin, se tkví pravé zadní straně kalhot hráčů A-týmu. Foto: Tomáš Buksa