Prvním cílem je postup ze skupiny, hovoří gólman Jakub Škarek o juniorském MS 2018

12.12.2017 / Tomáš Lysý

Zopakuje si nejprestižnější mládežnický reprezentační turnaj na vrcholové úrovni. Gólman Jakub Škarek bude po roce znovu chytat na juniorském mistrovství světa, které se na přelomu roku uskuteční v Buffalu. Spolu s ním je v duu nominovaných gólmanů další jihlavský brankář Josef Kořenář, jenž za Duklu letos nastoupil k jednomu přípravnému zápasu a podává dobré výkony v Benátkách nad Jizerou. „Se všemi kluky se znám delší dobu, nejen s Kořenem. I když tady se mnou nechytá, tak v kontaktu jsme a těší mě, že jedou dva, dá se říct, Jihlaváci. Pro klub je to dobrá vizitka,“ povídá Jakub Škarek, který už trošku ví, co od šampionátu čekat.

Loni jel na mistrovství světa hráčů do dvaceti let jako sedmnáctiletý a z prvoligové Dukly Jihlava s pár starty v extralize za Spartu. Za rok se toho hodně změnilo. Jakub Škarek nasbíral více zkušeností (i z mistrovství světa hráčů do 18 let), ve spojení s Miroslavem Svobodou pomohl jihlavskému týmu do extraligy, v nové sezoně vytvořil klubové trio s Larsem Voldenem a Janem Brožem a v neposlední řadě zapsal v nejvyšší české soutěži dalších 17 zápasů (90,04% úspěšnost, 2,61 průměr gólů). Na čerstvě osmnáctiletého kluka pořádná kupa událostí. „Na mistrovství jedu podruhé, tak už trošku vím, co od toho čekat. Moc se na turnaj těším, je největší v této kategorii. Jsem moc rád, že mi trenéři dali důvěru a můžu jet znovu. Udělám za sebe maximum, abych týmu co nejvíce pomohl a my dovezli nějakou medaili,“ sděluje Jakub Škarek.

Cíle si ale dává postupné. Ten první je jít dál ze skupiny, ve které se národní tým postupně utká s Ruskem, Švédskem, Běloruskem a Švýcarskem. „První cíl je postup ze skupiny, byť je docela silná. Když budeme makat jako jeden tým a dáme do každého zápasu maximum, máme slušné šance postoupit. Určitě to nebude lehké, ale každý udělá všechno, co může,“ říká Jakub Škarek a myslí si, že nominace jeho a dalšího jihlavského brankáře Josefa Kořenáře je vizitka dobré práce s gólmany v celé Dukle. „Není to jen A-tým, ale i v mládeži se s gólmany dobře pracuje. Máme tady čtyři trenéry brankářů. Gólmani to mají v Dukle výborné a je to jen dobře,“ zakončuje rozhovor.

Videorozhovor s Jakubem Škarkem a Petrem Jarošem o MS juniorů 2018

Autor videa: Tomáš Lysý

Kouč gólmanů národního A-týmu a Dukly Jihlava také oceňuje, že nominace Jakuba Škarka a Josefa Kořenáře je výsledkem práce celého štábu trenérů gólmanů v klubu. Tu zastává šéftrenér Petr Jaroš a trenéři Roman Peschout, Jan Dršata a Lukáš Sáblík. „Jsme samozřejmě rádi, protože kluci podávali solidní výkony po celou dobu, co tady byli. Jejich nominace je výsledkem celého štábu trenérů gólmanů, kteří na Dukle jsou a s brankáři pracují. Těší nás, že to takhle dopadlo. Klukům budeme držet palce a doufat, že přivezou nějaký dobrý úspěch,“ usmívá se Petr Jaroš.

Nominace hráčů do 20 let na přípravný kemp před MS juniorů 2018:

Brankáři: Josef Kořenář (Benátky nad Jizerou), Jakub Škarek (Jihlava)

Obránci: Lukáš Doudera (Litvínov), Filip Haman (Frýdek-Místek), František Hrdinka (Mladá Boleslav), David Kvasnička (Plzeň), Jakub Galvas (Olomouc), Vojtěch Budík (Prince Albert, WHL), Ondřej Vála (Kamloops, WHL), Radim Šalda (Saint John, QMJHL), Libor Hájek (Saskatoon, WHL), Filip Král (Spokane, WHL)

Útočníci: Filip Helt, Ondřej Machala (oba Litoměřice), Petr Kodýtek (Plzeň), Daniel Kurovský (Vítkovice), Martin Kaut (Pardubice), Martin Nečas (Kometa Brno), Radovan Pavlík (Hradec Králové), Marek Zachar (Sherbrooke, QMJHL), Albert Michnáč (Mississauga, OHL), Ostap Safin (Saint John, QMJHL), Filip Chytil (Hartford, AHL), Kristian Reichel (Red Deer, WHL), Filip Zadina (Halifax, QMJHL), Kryštof Hrabík (Liberec), Jakub Lauko (Chomutov).

Zápasový program hráčů do 20 let:

Příprava:
Středa 20. prosince 2017, 19:00: Kanada – Česká republika
Pátek 22. prosince 2017, 19:00: Česká republika – Finsko

Mistrovství světa 2018 v Buffalu (USA):
Úterý 26. prosince 2017, 18:00: Česká republika – Rusko
Čtvrtek 28. prosince 2017, 22:00: Švédsko – Česká republika
Sobota 30. prosince 2017, 18:00: Česká republika – Bělorusko
Neděle 31. prosince 2017, 18:00: Švýcarsko – Česká republika

Data a časy jsou uvedeny ve Středoevropském letním času