4:6
(2:4, 1:0, 1:2)

V Brně nezářila Kometa, ale Štěrba, mladší dorost veze tři body

14.02.2010 / Zdeněk Plánka, Tomáš Čekal

I když jsou týmy Dukly a Komety sousedy v tabulce a hrají spolu velmi vyrovnaná utkání, z vítězství se v letošní sezoně radují vždy jihlavští mladší dorostenci. Ve čtvrtém měření sil vyhráli na brněnském ledě 6:4. Duklu poslal do dvoubrankového vedení hned v úvodu dvěma góly Jan Štěrba, od té doby Kometa pouze dotahovala. Na začátku třetí třetiny se jí sice povedlo i srovnat na 4:4, závěrečné minuty patřili opět Jihlavě. Vítěznou brankou vstřelil Marek Lupač, v 58. minutě přidal pojistku Štěrba a završil svůj hattrick.
14.02.2010 11:00, Extraliga mladšího dorostu - 30. kolo

HC Kometa Brno

Jekel (18. Klimeš) - Sedlák, Vágner, Mytiska, Řerucha, Fiala, Vojáček, Kupčík, Štancl - Jenyš, Kozel, Beneš, Kusko, Zbořil, Kousalík, Račický, Pelikán, Lamač, Chudý
4

HC Dukla Jihlava

Krejčík - Tobola, Pavlas, Vítek, Brussman, Uhlíř, Ščerban, Szhatmáry - Vondráček, Lupač, Štěrba, Březka, Beran, Kovářů, Mandát
6
Branky a nahrávky: 7. Zbořil (Kousalík), 17. Jenyš (Beneš, Lamač), 30. Lamač (Jenyš), 44. Chudý (Zbořil) - 1. Štěrba (Pavlas, Vondráček), 5. Štěrba (Lupač, Vondráček), 12. Kovářů (Pavlas), 18. Vítek (Březka), 46. Lupač, 58. Štěrba (Březka). Rozhodčí: Humpolíček - Klein, Mlčoch. Vyloučení: 2:6. Využití: 0:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 86. Střely na branku: 46:24. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3, 2:3, 2:4, 4:4, 4:6.

Průběh utkání

Dukle vyšel již začátek zápasu na jedničku. Ve čtyřicáté čtvrté vteřině šla do vedení. Tečovanou střelou se prosadil Jan Štěrba, jenž puk usměrnil přímo mezi nohy Jekela. A Jan Stěrba i nadále pokračoval ve výborném výkonu, když ve čtvrté minutě zvyšoval už na dvoubrankový rozdíl. Tentokrát si Jekela položil bekhendovou kličkou do protipohybu a v pohodě poslal puk po ledě do brány.

Do střelecky bohatého úvodu zápasu pak promluvila i Kometa. Sedmá minuta a snížení na 1:2 z hole Adama Zbořila, jenž trefil z voleje kotouč padající zpoza brány před brankoviště asi metr nad zemí. Hned v další minutě mohl Zbořil i vyrovnat, jenže samostatný únik zakončil nepřesným forhendovým blafákem.

A Jihlava hned v zápětí ukázala, jak moc bude trestat domácí nevyužité šance a chyby. Odnřej Kovářů totiž po chybě dalšího domácího beka ve středním pásmu dohnal na levé straně puk, z boku si najel před Jekela a prostřelil ho mezi nohy – 1:3.

Kometě se podařilo v sedmnácté minutě snížit znova na rozdíl jediné branky. Račického střelu od modré čáry totiž Krejčík jen vykopl betonem na hůl Pavla Jenyše, pro kterého nebylo vstřelení branky sebemenším problémem – 2:3.

Dukla však byla v první třetině nekompromisní a potrestala i další chybu domácí obrany. Martin Vítek vyjel z chumlu hráčů mezi kruhy a prostřelil Jekela mezi nohy. Čtvrtá inkasovaná branka již byla pro Pavla Jekela přespříliš a přenechal své místo Lukáši Klimešovi. Ten už v první části žádnou branku neinkasoval a Jihlavští si tedy do druhé části odnášeli dvoubrankový náskok.

Druhé dějství zdaleka nenabídlo tolik branek jako třetina první, ale neslo se ve znamení aktivity brněnských hráčů. Kometa měla k dispozici tři přesilové hry, ale ani v jedne z těchto početních výhod se domácím gólově neurodilo. Poměr střel vyzníval jednoznačně ve prospěch Brna a tato statistika jasně svědčila, kdo se více činil. Dvacet ku třem, to už je pořádná porce za jednu třetinu. Zvednout ruce nad hlavu však mohli hráči Komety jen jednou. Pavel Jenyš se dostal k volnému puku, mohl z pravé strany střílet z výhodné pozice, neunáhlil se však a přihrál před bránu úplně volnému Janu Lamačovi, který měl jednoduchou práci a puk poslal do poloprázdné brány- 3:4.

Po této brance příšla čtyřiminutová pasáž, kterou Jihlava odehrála v oslabení. Velkou možnost vyrovnat, ale Kometa nevyužila. Jihlava tak z druhého dějství vyvázla relativně velmi dobře a jedna inkasovaná branka byla ještě velmi pohodlnou ztrátou. Kometa se musela spokojit alespoň se snížením stavu na nejtěsnější rozdíl.

Závěrečná třetina začala samozřejmě očekávaným náporem Brna, s kterým se však Jihlava se až do čtyřiačtyřicáté minuty uspěšně vyrovnávala. Pak totiž přišel tolik vzívaný vyrovnávcí gól domácích. Ti puk s nadsázkou do brány doslova dotlačili očima. Krejčík vyrazil jednu z mnoha střel přesně k Adamu Zbořilovi, který ač se snažil seč mu síly stačili, nedorazil puk bráněn jihlavskými obránci do brány. To se však podařilo opodál číhajícímu Michalu Chudému, který procpal puk do brány - 4:4. Kometa byla rázem ve velké psychické výhodě, když navíc rozhodčí odeslal Trávníka na dvě minuty na trestnou lavici, vypadalo to s Jihlavou všelijak, jen ne dobře.

Jenže hokej je hra strhující, krásná, ale také velmi nevyzpytatelná a v některých případech i krutá. Kometa rychle vytvořila v jihlavském pásmu zámek, na modré se k puku dostal Sedlák, který však trefil bránícího hráče před sebou tak neštastně, že se blokující hráč dostal do samostatného úniku. Zmíněným hráčem byl Marek Lupač a poradil si se svoji šanci dobře. První střelu mu sice Klimeš ještě chytil, ale na následnou dorážku už nestačil a Dukla před pár okamžiky ztracené vedení opět získala - 4:5.

Tato branka brněnskými hráči samozřejmě notně otřásla, před chvíli byli ještě na koni a vše jim hrálo do karet a najednou opět prohrávali. Definitivní ortel pak mohl vyřknout v padesáté minutě Mandát, ale jeho střelu škrtl Klimeš lapačkou a puk vytěsnil do rohu kluziště. Brněnští mladíci se snažili znovu vyrovnat, bruslili, napadali, stříleli, ale nebylo jim to nic platné. Do velké šance se ne a ne dostat. Snad jen Jenyš mohl být značně roztrpčený, protože měl po přihrávce od Lamače před sebou prázdnou bránu, jenže puk minul. Prostřelit Krejčíka se nedařilo ani aktivnímu Zbořilovi.

Definitviní rozhodnutí přišlo v osmapadesáté minutě z hole Jana Štěrby, který korunoval svůj vynikající výkon hattrickem - 4:6. Do konce utkání se už nic stěžejního nestalo a Jihlava i ve čtvrtém vzájemném utkání dokázala nad Brnem zvítězit.

Ohlasy trenérů

Jiří Jungwirth (HC Dukla Jihlava): Zápas jsme začali dobře, první třetinu jsme hodně bruslili. Padly tam i nějaké branky, při čtvrté brance jsme měli možná trochu štěstí, brankář trochu nepodržel. Celkově jsme hráli v první třetině dobře, v pohybu, bylo to slušné. V druhé třetině jsme trochu polevili, měli jsme nějaké oslabení, soupeř se dostal do tlaku. Druhou třetinu nás přehrál, tam hrál dobře. Ve třetí třetině Brno vyrovnalo a my jsme měli štěstí, že jsme hned dali branku. Hrálo se na užším kluzišti, bylo to nahoru dolů, bylo to hodně agresivní, bylo tam hodně pohybu. S hrou jsem spokojený. Všechny čtyři góly, které jsme dostali, byly jako přes kopírak. Vždycky náš bek udělal chybu, zůstal volný hráč před bránou, a byl z toho gól do prázdné brány, a to by se nemělo stávat. Ale v principu to byl slušný výkon. Proti Kometě se nám letos daří. Nikdy jsme Kometu výrazně nepřehráli, ale máme proti nim víc štěstí letos. Všechna utkání byla odbojovaná, vždycky to bylo o gól o dva nebo v prodloužení. Je to prostě štěstí.

Jan Konečný (HC Kometa Brno): Dnes jsme nezačali první třetinu dobře, nechali jsme si nasázet čtyři branky. Nicméně druhou a třetí třetinu jsme soupeře přehráli. Myslím si, že jsme měli hodně šancí, tlačili jsme, kluci chtěli. Srovnali jsme to na 4:4 a potom si necháme v přesilovce dát branku, kterou jsme dostali už na Spartě. Tím pádem se ten zápas zlomil.