4:3
(1:2, 3:0, 0:0)

03.12.2015 / Tomáš Lysý

03.12.2015 18:00, DHL extraliga juniorů - 26. kolo

HC Dukla Jihlava

Kořenář – Váňa, Pospíchal, Kadlec, Půža, Vlček, Hohl – Balaštík, D. Dvořák, Dufek – Anděl, Najman, Kousal – Peschout, Ondráček, Bambula
4

HC Kometa Brno

Gerža (35. – 40. Krček) – Zábranský, Kupčík, Kubeš, Mikyska, Švejda, Furch, Zukal – Kratochvíl, F. Dvořák, Pokorný – Havránek, Dupljaku, Nováček – Havlát, Tůma, Lunter – Grünwald, Garčic
3
Branky a nahrávky: 2. Najman (Anděl), 24. Kousal (Balaštík, Kadlec), 29. D. Dvořák (Balaštík, Dufek), 35. Kousal (Najman) – 7. Garčic (Havránek, Kubeš), 11. Lunter (Tůma, Havlát), 43. Havránek (F. Dvořák). Rozhodčí: Talpa – Kreuzer, Polák. Vyloučení: 9:5. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 115. Střely na branku: 28:34. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 4:2, 4:3.

Průběh utkání

Zápas mezi Duklou a Kometou začal pořádně zostra. Již po sedmapadesáti vteřinách hráli domácí přesilovku a po třinácti sekundách jí využili. Dorážku Ondřeje Najmana po Andělově střele napoprvé chytil Gerže, ovšem proti druhé střele pod víko již byl krátký. Také hosté se radovali v početní výhodě. Zábranský dvakrát mířil z levé strany neúspěšně, nejprve jeho pokus vyrazil Kořenář a poté poslal puk těsně vedle, ale půlminuty před koncem trestu se již Kometa prosadila. Havránek našel před brankou volného Richarda Garčice, který pohotově zblízka prostřelil gólmana. V desáté minutě vybojovali domácí dobrým napadáním puk, konkrétně Dvořák, jenž se však nedomluvil s Vlčkem na přihrávce a krátce poté zamířil Vlček jen do Gerži. Gól tak padl na druhé straně. Tůmovu střelu z levého kruhu po ledě nezkrotil Kořenář v lapačce a vypadnuvší puk popostrčil Kristián Lunter za čáru - 1:2. Jihlava se mohla prosadit v situaci tři na dva, ovšem po akci Kousala s Najmanem zblokovala střely obou jmenovaných pozorná obrana Komety.

Také ve druhé třetině se jako první radovala Dukla. Pětice hráčů hostí na sebe pouze nevěřícně koukala, kolik dala prostoru domácím ke kombinaci. Po ose Najman – Kousal vypálil od modré Kadlec. Odražený kotouč získal mezi kruhy Balaštík, jenž si počkal, přiťukl zcela volnému Pavlu Kousalovi a ten se trefil také pod horní tyč. Poslat hosty do vedení mohl hned z buly Lutner, leč druhý gól nepřidal, mířil milimetrově vedle levé tyčky. Horké časy čekali na Duklu v šestadvacáté minutě, kdy hráli hosté půlminuty dlouhou přesilovku pět na tři. Jenže tentokrát fantastický Josef Kořenář byl proti změně stavu. Po Havránek našel podél brankoviště přihrávkou Pokorného, který se u pravé tyče už radoval, ovšem gólman Dukly vytasil svůj beton a krátce poté zneškodnil i ránu volného kapitána Brna Kupčíka ze středu pásma. Přišel tak jihlavský trest. V situaci tři na dva vzal puk do své moci Daniel Dvořák a ránou z pravého kruhu přesně na vzdálenější tyč vrátil svému týmu vedení. Zápas gradoval. Vyrovnat mohl Nováček, bývalý hráč Dukly, jenže to by nesměl po chybě v jihlavské defenzívě v úniku střílet metr nad horní tyč. Pět minut před odchodem do kabin červenožlutí zvýšili své vedení. Ač byl Najman na levém kruhu možná faulován, v obtížné pozici nahrál před branku na Pavla Kousala a reprezentant do osmnácti let sklepl puk ze vzduchu do sítě - 4:2.

Hned po čtyřiapadesáti vteřinách třetí třetiny mohl srovnat Nováček, jenže po úniku si na gólmanovi Dukly znovu vylámal zuby. Hosty vrátil do zápasu v polovině třiačtyřicáté minuty Tomáš Havránek. Po přesné přihrávce Dvořáka si sjel do pásma a z pravé strany se trefil výstavně do levého horního růžku - 4:3. Nováček se neprosadil ani napotřetí. Mezi kruhy získal osamocený puk, zkusil kličku do forhendu, ovšem Kořenář jej vychytal i díky faulu Hohla. V následné přesilovce byla k vidění pořádná šarvátka, za brankou si to nerozhodně rozdali Dupljaku s Půžou a vítězem jejich rváčské vložky byli čároví, kteří oba kohouty rozdělili. Trest dostal i domácí Vlček a za hosty Nováček. Po vypršení všech trestů se Jihlava soustředila na pozornou obranu, velmi dobře si hlídala střední pásmo a Kometa se prakticky nedostávala k brance. Poslední velkou šanci Brna měl Zábranský, jeho střelu zvedl blokující Vána těsně nad branku. Když dvě a půl minuty před koncem musel za útočný faul na trestnou lavici Dominik Pokorný, bylo jasné, že Jihlava i podruhé v sezoně na domácím ledě porazí Brno výsledkem 4:3.

Ohlasy trenérů

Pavel Pazourek (HC Kometa Brno): Po prohře se těžko hodnotí. Nehráli jsme tak špatně, měli jsme určitě více ze hry i více šancí než domácí, ale produktivita na straně domácích byla lepší, což rozhodlo. Navíc jsme udělali chybu, na čtvrtou branku jsme soupeři sami nahráli. Zápas jsme zbytečně ztratili.

Patrik Augusta (HC Dukla Jihlava): Brno sem přijelo ve velké pohodě, měli vynikající minulý víkend. Věděli jsme, že to bude těžké utkání. Po rozpačité první třetině se hrál hokej s velkou jiskrou a těší nás, že se nám v tomto utkání podařilo vyhrát.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie