2:0
(1:0, 1:0, 0:0)

Mladší dorostenci zvítězili i počtvrté v nové sezoně, s čistým štítem skolili Kometu Brno

15.09.2016 / Tomáš Lysý

Ve čtvrtém kole ELIOD extraligy mladšího dorostu hrála Dukla poprvé na svém stadionu a premiéra proti Kometě byla úspěšná. V páté minutě vstřelil, jak se později ukázalo, rozdílový gól Adam Najman. Další branka přišla znovu v páté minutě, ale druhé třetiny, kdy zvyšoval Martin Zadražil. Prakticky od konce druhého dějství se utkání změnilo v souboj útočníka hostí Daniela Kavického proti domácímu gólmanovi Ondřeji Chaloupkovi, který soupeře při několika velkých šancích vždy vychytal. Celkově si připsal 28 úspěšných zákroků a poprvé v ročníku zapisuje čisté konto. Mladší dorost tak vyhrál za tři body i čtvrtý zápas nové sezony.
15.09.2016 15:45, ELIOD extraliga mladšího dorostu - 2. kolo

HC Dukla Jihlava

Chaloupek – Winkler, Smolko, Sapík, Křišta, P. Brož, Barák, Moravec – V. Brož, Najman, Kaltounková – Chlubna, Juda, Pigl – Svoboda, Čermák, Zadražil – Krajíček
2

HC Kometa Brno

Vystavěl – J. Sedláček, Kučeřík, Studený, T. Sedláček, Masár, Furch, Kala, Holemý – Popelka, Konečný, Kavický – Vašíček, Jedlička, Malý – Brůžek, Žák, Rašovský – Hubáček, Bartes
0
Branky a nahrávky: 5. Najman (V. Brož, Smolko), 25. Zadražil (Juda, Svoboda). Rozhodčí: Ondráček – Krejčí, Kuřítko. Vyloučení: 1:5. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 75. Střely na branku: 25:28. Průběh utkání: 2:0.

Průběh utkání

Na úvodní branku zápasu se nemuselo čekat dlouho. Padla totiž po čtyřech minutách a čtyřech vteřinách. Kaltounková oklamala za svojí brankou napadajícího protihráče a posunula puk na obrannou modrou. Tam se k odraženému touši dostal Vítězslav Brož, jenž vysunul do útoku rozjetého Adama Najmana, jenž si poradil s obráncem a z pravého kruhu mířil přesně nad beton ke vzdálenější tyči - 1:0. Zvýšit vedení mohla Dukla v přesilovce pět na tři trvající přes minutu, ovšem Chlubnu vychytal zblízka Vystavěl a neuspěl ani Čermák. Šancí poté výrazně ubylo, ovšem více ze hry měla Jihlava, která hosty prakticky nepouštěla k puku. Změna nepřišla ani v přesilové hře Komety. Až v závěru třetiny hosté zahrozili. V situaci dva na jednoho přihrával Kavický puk před branku na Popelku, který ovšem zblízka nemířil přesně.

Druhá minuta druhého dějství přinesla velký závar před Chaloupkem, kde se k dorážce přes pozornou obranu Dukly nedostal Jedlička ani Malý. Stejně jako v úvodní části hry, také nyní se Jihlava radovala v páté minutě. Martin Zadražil v přesilovce projel až před gólmana, ale ke střele se nedostal. Zdálo se, že Vystavěl pokryje touš, ovšem klouzavý kus černé gumy vyrazil před sebe a domácí útočník jej bleskově doklepl pod jeho betony do sítě - 2:0. Po rychlé kombinační akci Krajíčka s Najmanem musel gólman hostí zasahovat proti pohotovému pokusu druhého jmenovaného bekhendem. V polovině zápasu se při oslabení dostal k odraženému puku nejdříve jeden z hráčů hostí, zřejmě Popelka, ale svůj únik na branku nezakončil i kvůli čistému zásahu vracejícího se Smolka a Chaloupek u levé tyče zasáhl betonem. Agilní popelka nepřelstil muže v masce Dukly i po tom, co přes dva bránící hráče vypálil z pravého kruhu.

Poté přišla řada na dvojici Najman – Krajíček. Ti nadělali spoustu práce brněnské pětici. Ve finále celé akce dával první jmenovaný, kapitán Jihlavy, puk před brankou na Krajíčka, jemuž zmenšil střelecký úhel Vystavěl. V závěru třetiny se Dukla horko těžko ubránila brněnskému tlaku. Dvakrát to zkoušel znovu Popelka. Prvně vyhrál bruslařský souboj, dojel mezi kruhy klouzající touš, ale mířil vedle. Poté průnikem po pravé straně nepřelstil Chaloupka pokusem mezi jeho rameno a levou tyč. Jihlavský gólman mládežnických reprezentací navíc v poslední vteřině druhého dějství zlikvidoval obří šanci Kavického, který byl před jihlavskou klecí zcela sám.

Daniel Kavický se neprosadil ani na začátku třetí třetiny. Nejprve si sjel po levé straně před branku a při střele do horní části branky zasáhl Ondřej Chaloupek ramenem. Mnohem lépe si však muž v masce vedl o něco později, když bleskově vytrčil svojí lapačku proti nečekané teči Kavického z mezikruží. A když se stejný hráč Brna opět dostal z levé strany před branku, vložil mu do zakončení hůl vracející se obránce domácích. Kometa mohla snížit paradoxně v oslabení, kdy se na branku Jihlavy hnal opět Kavický, jenže při pokusu o bekhend mu puk sjel z hole. V probíhající přesilovce pálil Pigl těsně vedle branky. Kontaktní gól hostí nepřišel ani při jejich pokusu v podobě power-play, proto je Jihlava stále v nové sezoně stoprocentní a Brno naopak na své první body čeká.

Ohlasy trenérů

Marek Moskal (HC Kometa Brno): Prvních deset minut udávali domácí tempo hry a my jsme dostali smolný gól, který nemusel padnout. Před zápasem jsme s hráči trošku mluvili, že máme tři porážky v řadě, takže jsme poté trošku přidali v nasazení. Od druhé třetiny, jsme - nechci říct, že byli lepší - si nějaké šance vytvořili. Bohužel bez gólu se nedá vyhrát, jak se frázovitě říká. Něco nám tam padnout mohlo. Kluky jsem pochválil za nasazení i za výkon. Prohráli jsme, ale taková porážka tolik nebolí. Body, které potřebujeme jako sůl, sice nemáme, ale snad to přijde v neděli v dalším utkání.

Petr Svoboda (HC Dukla Jihlava): První třetina byla slušná. Kluci hráli to, co jsme chtěli. Lítal nám kotouč a dostali jsme se do vedení. Bohužel od druhé třetiny jsme přestali hrát. Soupeř převzal iniciativu a jen díky výbornému výkonu gólmana jsme zápas uhráli tak, jak jsme ho uhráli. Klukům jsem jasně řekl, že bez základů se neobejdeme. Ať už je to prudká přihrávka mezi sebou nebo kombinace na malém prostoru. Bez těchto věcí se prostě nehneme. Hráči samozřejmě bojovali a snažili se, ale bylo to dnes hodně málo.