5:1
(1:0, 1:1, 3:0)

Úspěšná premiéra doma! Jihlavští junioři po téměř sedmi letech zdolali Kladno

24.09.2021 / Tomáš Lysý

Po čtyřech venkovních zápasech čekal juniory první domácí špíl proti hůře postavenému Kladnu. Domácí se ujali vedení v sedmé minutě přesilovkovou ránou Patrika Čermáka. I nadále byla Dukla lepším týmem, ale ve 34. minutě hosté vyrovnali. Jihlavská odpověď přišla o dvě minuty později z hole Josefa Vyviala. Třetí třetina už byla jasně v jihlavské režii. Postupně se prosadil Daniel Pavelec, znovu Patrik Čermák a na konečných 5:1 upravil Jan Nevšímal. Dukla tak zapisuje do tabulky druhé vítězství a již v neděli od 15:15 hodin nastoupí proti silné Spartě.
24.09.2021 18:00, DHL Extraliga juniorů - 5. kolo

HC Dukla Jihlava

Maláč – Sapík (A), Vovsík, Zeman, Šabatka, Kerber, Matějíček – Jungwirth, Menšík (A), Rauš – Nevšímal, Doležal, Čermák – Straka, Báťa, Bulík – Pavelec, Vyvial (C)
5

Rytíři Kladno

Burda (55. Gabriška) – Funk (C), Kohlíček, Staněk (A), Strnad, Koštoval, Perný, Hvězda – Šimek, Hrabík, Sýkora – Vimmer, Kočka, Holeček – Kuzďas, Šíma, Kleveta
1
Branky a nahrávky: 7. Čermák (Zeman), 36. Vyvial (Čermák, Doležal), 46. Pavelec (Menšík, Straka), 51. Čermák (Sapík), 55. Nevšímal (Šabatka, Vyvial) – 34. Holeček (Kohlíček, Kočka). Rozhodčí: Mejzlík – Zídek, Polák. Vyloučení: 2:3, navíc Sýkora (KLA) 5 minut a do konce utkání. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 110. Střely na branku: 44:29. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 5:1.

Průběh utkání

Úvod zápasu rozhodně nebyl pod jihlavskou taktovkou. Kladenští hokejisté se dostávali do rychlých přečíslení a již ve druhé minutě se mohl prosadit Holeček, kterého jistě vychytal Maláč. Tlak Kladna uťal v šesté minutě David Kohlíček dvěma minutami za podrážení a Dukla přesilovku využila. Patrik Čermák po přihrávce Zemana napálil puk od modré a ten se zastavil až v síti. Rytíři mohli srovnat ve čtrnácté minutě, leč povedená rána Šimka skončila na povedeném zákroku Maláče vyrážečkou. Dukla pak měla téměř dvouminutovou přesilovku pět na tři. Soupeře sice uzamkla v pásmu, ale přihrávky až do kuchyně ke gólu nevedly - 1:0. V závěru třetiny se neprosadili v přesilovce ani hosté, byť měl Lukáš Sýkora dvě velmi dobré šance. Zejména druhá volala po brance, ale z kruhů tváří v tvář domácímu brankáři přestřelil.

Do druhé třetiny vstoupila lépe Dukla, která soupeře zatlačila a Maláč se dlouhé minuty musel v brance nudit. Jenže Šabatkova ztečovaná rána šla vedle, stejně tak jako Menšíkovo zakončení po předbrankových kličkách. Udeřilo tak na straně druhé. Na konci třiatřicáté minuty ještě Maláč vyrazil střelu Šimka, minutu na to už ale kapituloval. Tomáš Holeček se z kruhů po ledě trefil přesně. Dukla našla za dalších devadesát sekund odpověď. Čermák totiž ukázkovou kolmicí vyslal do úniku Josefa Vyviala a jeho vymíchání už bylo efektivní - 2:1. Na konci druhé části se dopustil totálního nesmyslu hostující forvard Lukáš Sýkora. Povalil domácího beka Patrika Zemana na led, zalehl jej a ještě jej dvakrát krosčekoval do hlavy. Nic jiného než pětiminutový trest a k tomu trest ve hře nemohlo přijít.

Jihlava sice pětiminutovou přesilovku nezužitkovala, ale smutnit nemusela. Nedlouho poté totiž produktivní Menšík (4 zápasy, 4+2) našel v předbrankovém prostoru Daniela Pavelce a jeho gól domácí trošku uklidnil. Oba dva si vzápětí role vyměnili, leč Menšík před prázdnou brankou promáchl do ztracena. V 51. minutě se podruhé v utkání trefil Patrik Čermák, který si s dorážkou Sapíkovy střely nedělal žádné problémy. O pět minut poté završil skóre Jan Nevšímal, jenž po spolupráci s Šabatkou a Vyvialem udělal definitivum nad jihlavským juniorským půstem proti Kladnu. Dukla totiž juniorku Rytířů porazila naposled 8. ledna 2015, dalších deset vzájemných utkání pak prohrála. Až do dnešního dne.

Ohlasy trenérů

Michal Broš (HC Dukla Jihlava): Šlo o naše první domácí utkání a zápasové nastavení hráčů bylo správné. Možná byli kluci až moc přemotivovaní, což nám v první třetině v přesilovkách přineslo na hokejky nervozitu. Mohli jsem totiž ze šancí a tlaku vytěžit více, ale nakonec to bylo celé kontraproduktivní a Kladno bylo prvních dvacet minut lepší. Letos se nám paradoxně stává, že v první třetině jsme lepší než soupeř a prohráváme, tak nyní to bylo naopak a vedli jsme 1:0. Ve druhé části jsme zase měli nějaké šance a do dvou rychlých gólů za sebou byla hra vyrovnaná. Vedení jsme ztratili po sérii několika chyb a nešťastných náhod, ale v krátkém časovém úseku jsme odskočili znovu do vedení. To byl zlomový moment zápasu. Kladno jsme od této chvíle k ničemu nepustili a od třetí branky jsme zápas kontrolovali. Pak už bylo jen otázkou, kolik branek dáme.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie