3:4sn
(1:2, 1:1, 1:0 - 0:0)

Dorostenci poprvé doma bodovali! Po nájezdech obrali o bod lídra tabulky

28.09.2023 / Vít Trubička

Jihlavští dorostenci dlouho statečně bojovali na svém ledě proti třineckým Ocelářům. Hned dvakrát se jim povedlo dotáhnout jednobrankové manko a nechat tak utkání dospět až do samostatných nájezdů. V nich sice byl soupeř úspěšnější, přesto se Dukle povedlo udržet první bod na svém kluzišti v této sezoně.
28.09.2023 12:15, Extraliga dorostu - 7. kolo

HC Dukla Jihlava

Štěbeták – Piskač, Podroužek (C), Tramba, Zmrhal, Pešl, Slavíček – Katolický, Fink, Koníř – Chvátal, Adamec, Grabowski – Hospodka, Nejedlý, Kytka – Ratushniak
3

HC Oceláři Třinec

Čelko – Kaleta, Holub (C), Marek, Mrtka (A), Hebar, Niemczyk – Rybnikár, Weiss, Řípa (A) – Blahuta, Řehák, Karas – Morcinek, Makula, Hrček – Spaskin
4
Branky a nahrávky: 3. Kytka (Nejedlý, Hospodka), 21. Grabowski (Chvátal, Fink), 44. Grabowski (Adamec, Štěbeták) – 7. Karas (Makula, Holub), 12. Řípa (Blahuta, Řehák), 27. Weiss (Hrček, Rybnikár), rozh. náj. Blahuta. Rozhodčí: Mejzlík – Tichý, Kučera. Vyloučení: 4:1. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 57. Střely na branku: 37:40. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 2:2, 2:3, 3:3, 3:4.

Průběh utkání

Do zápasu vstoupili o poznání aktivněji třinečtí Oceláři. Přesto to byli právě oni, kdo jako první inkasoval. Už ve třetí minutě obdržel Daniel Kytka ve středním pásmu přesnou přihrávku a po samostatném úniku doklepl kotouč za záda gólmana Čelka.

Domácí Jihlava pak musela čelit oslabení, ve kterém si Třinec vytvořil ještě větší tlak. Ten dokázal využít a v sedmé minutě vyrovnal. Od modré napasoval kotouč směrem k brance Holub, jehož ránu přesně tečoval Antonín Karas. Hra se poté vyrovnala, přesto to byla znovu Dukla, kdo inkasoval.

O vedoucí gól Třineckých se postaral Dominik Řípa, jemuž se povedlo přelstít jihlavského brankáře, položit si ho na led a následně přesně zavěsit do sítě.

Domácí Dukla se do konce třetiny nevzdávala. Blízko gólu byl Daniel Kytka, který po dalším samostatném brejku tentokrát branku Ocelářů přestřelil. I proto Jihlava musela v druhé třetině otáčet jednobrankovou ztrátu.

Tato mise se zdála být úspěšná. Po odražení úvodního třineckého náporu v čase 20:59 umístil kotouč do volného prostoru nad ležícím gólmanem Ocelářů Henryk Grabowski. Hra se posléze znovu vyrovnala a především připomínala přetahovanou o kotouč, ať už na jedné či na druhé straně.

Znovu se ovšem zadařilo více Třinci, který si uzmul vedení zpět do svých rukou. A to když se v 27. minutě z rychlého brejku po levém křídle dokázal prosadit Matěj Weiss. Nadále pak pokračovala vyrovnaná bitva s několika slibnými šancemi na obou stranách. Žádná z nich ale gólem neskončila, proto Oceláři i po druhé periodě vedli o jeden gól.

Úvod závěrečného dějství znovu patřil domácí Dukle, která znovu vsítila branku. Tentokrát se tak stalo v čase 43:22, kdy Henryk Grabowski převzal Adamcovu nahrávku od mantinelu a z levé strany uklidil kotouč pod betony třineckého brankáře Čelka. Jihlava tak byla zpátky ve hře.

Po zbytek této části zápasu se navíc domácím dařilo o malý kousek více, dostávali se o něco častěji do přečíslení, i do dalších příležitostí. Přesto z těchto situací žádná gólová trefa nepadla a za vyrovnaného stavu přišlo na řadu prodloužení.

Nadstavbová pětiminutovka zprvu patřila spíše hostujícím Ocelářům, Dominiku Řípovi se povedlo nastřelit břevno jihlavské branky. Ani tato část hry ale gól nepřinesla a o vítězi musely rozhodnout samostatné nájezdy.

I v samostatných nájezdech se čekalo na gólovou trefu poněkud delší dobu. Ta první přišla ve čtvrté sérii, kdy se prosadil třinecký René Řehák. Zpočátku páté série ovšem na jeho zakončení úspěšně odpověděl Oliver Fink, proto pro ukončení zápasu museli Třinečtí znovu skórovat. Což se zadařilo, o rozhodující trefu se postaral Jakub Blahuta, který umístil kotouč přesně mezi nohy Ondřeje Štěbetáka.

Jihlavští dorostenci tak z duelu s lídrem tabulky uzmuli jeden bod za prohru v samostatných nájezdech, díky čemuž poprvé v letošní sezoně doma bodovali.

Ohlasy trenérů

Štěpán Moravec (HC Dukla Jihlava): „Byli jsme spokojeni s vyrovnaným stavem 3:3 na konci. Na můj vkus jsme hráli ustrašeně, byli jsme o krok pomalejší než soupeř. I tak jsme ale zvládali držet zápas v bodovém tempu. Trochu nás pak zabrzdil skokový gól Třince, pak po našem vstřeleném gólu jsme ožili a začali hrát. Bohužel pak nájezdy jsou loterie a nezačali jsme v nich dobře. Zkusíme je ovládnout příště.“

Marek Malík (HC Oceláři Třinec): „Pro nás to byl těžký zápas. Hrálo se o gól do poslední minuty, soupeř byl velice houževnatý. Dovolili jsme mu dostat se do utkání, což nás trochu mrzí, ale v Jihlavě se nevyhrává lehce. Jsme spokojeni s dvěma body, kluci makali, přestože se nám nedařilo efektivně zakončovat vlastní šance. To se ale někdy stává.“