5:3
(2:1, 0:1, 3:1)

Dramatické klání za tři body! Junioři zvládli přestřelku s Kometou

09.09.2023 / Vít Trubička

Jihlavští junioři vybojovali druhé domácí vítězství v řadě! Proti brněnské Kometě sice hned dvakrát museli dotahovat jednobrankové manko, v tom ovšem byli v obou případech úspěšní. Navíc v závěru ještě své vedení navýšili a díky tomu dokráčeli ke konečné výhře 5:3.
09.09.2023 12:00, DHL Extraliga juniorů - 6. kolo

HC Dukla Jihlava

Vejmelka – Číhal (A), Topol, Mrtka, Jeletz, Vovsik (C), Ludvík, Vandas – Rauš, Burkov, Valach – Niederhafner, Jo. Jungwirth, Váňa – Báťa (A), Já. Jungwirth, Nosek – Kuprijanov, Modl, Klapica
5

HC Kometa Brno

Kavan – Ulbricht (A), Kuswito, Bůžek, Svoboda, Němec, Pospíšil, Zubíček – Otava (C), Horváth, Pavlík – Boltvan (A), Veselský, Halačka – Šantora, Habermann, Chludil – Ekrt, Rakus
3
Branky a nahrávky: 12. Klapica (Báťa, Vandas), 16. Burkov, 47. Klapica (Vovsik), 49. Rauš, 56. Modl (Váňa, Nosek) – 12. Otava (Boltvan, Rakus), 34. Pavlík (Kuswito, Horváth), 42. Chludil (Bůžek, Habermann). Rozhodčí: Červenka, Zeliska – Dědek, Teršíp. Vyloučení: 3:4. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 88. Střely na branku: 38:30. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:3, 5:3.

Průběh utkání

Jihlavští junioři zahájili další domácí utkání bráněním úvodního náporu ze strany Komety. První zákrok si gólman Vejmelka připsal už po 39 vteřinách hry. Nejblíže gólu byl Kevin Horváth, který si v sedmé minutě obkroužil jihlavskou klec a pokusil se zavěsit „Michiganem“. Proto první trefa padla až v čase 11:34 po samostatném úniku Romana Otavy.

Odpověď Dukly ale přišla už o 25 vteřin později a postaral se o ní Adam Klapica, který tečoval Báťovu ránu od modré. Následně šla Jihlava poprvé do vedení zásluhou Maxima Burkova a jeho zavěšení na vzdálenější tyč po samostatném úniku. Díky tomu vstupovala Dukla do druhé periody s jednobrankovým náskokem.

Úvod následující třetiny znovu patřil Kometě, která už od počátku obsadila střelecké pozice před Vejmelkou, výsledkem čehož byly slibné pokusy Horvátha či Veselského. Jihlavští ale dlouho odolávali, přečkali až do 34. minuty, kdy přišel vyrovnávací gól z holí brněnských juniorů.

Matěj Pavlík dostal nabito z levé strany do mezikruží, odkud z první zacílil naprosto přesně za záda Lukáše Vejmelky. Vyrovnaný stav se podařilo držet až do konce této části hry, přestože blíže ke skórování byla Kometa. Šance tak byly před závěrečným dějstvím otevřené.

Právě to zpočátku znovu vyšlo lépe Kometě. Tentokrát už dokázala skórovat v 42. minutě. Volný kotouč se doklouzal k modré čáře na hůl Dannyho Chludila, jehož dělovka rozvlnila síť Vejmelkovy svatyně. Pak se ale znovu probudil domácí tým.

Výsledkem toho bylo v čase 46:28 vyrovnání skóre. K odraženému puku od betonů gólmana Kavana se dostal Adam Klapica, který jej neomylně dorazil k bližší tyči. Navíc stejně jako v první třetině Dukla znovu otočila vývoj klání ve svůj prospěch. Svůj díl na tom má Adam Rauš a jeho samostatný únik napříč celou délkou ledové plochy.

Aktivita byla posléze k vidění na obou stranách, gól ale padl z holí hráčů domácí Dukly. V chaosu před Kavanovou brankou se nejlépe zorientoval Jakub Modl, který uklidil puk za záda ležícího gólmana Komety.

Brněnští se posléze pokoušeli o zmínění ztráty, navíc poslední minutu a půl hráli v šesti bez gólmana. Platné jim to nicméně nebylo, naopak Dukla udržela na svém ledě druhé domácí vítězství v řadě.

Ohlasy trenérů

Michal Broš (HC Dukla Jihlava): „Máme za sebou vítězný zápas, ze kterého nemám úplně extra pozitivní pocit. Z pohledu kontroly kotouče a zonetimu jsme byli lepší, nicméně na šance Kometa vyhrála drtivě. Zvlášť ve druhé třetině jsme jí dovolili strašně moc brejků. Kdyby byl po druhé třetině stav 2:6 pro Kometu, nikdo by se tomu nemohl divit. Ukážeme si nějaké videa z toho. Poděkovali jsme chlapcům za obrat ve třetí třetině, předvedli svůj potenciál, že tam srdce, charakter i kvalita je. Ovšem ve chvíli, kdy tu kvalitu nepotvrdí nějakými základy, zodpovědným a koncentrovaným výkonem, tak se může stát, že kvalita a územní převaha může být k ničemu a budeme zápasy prohrávat.“

Fotogalerie utkání

Fotogalerie