3:5
(2:0, 1:2, 0:3)

Povolit a přitáhnout. Junioři prohrávali ve Zlíně 0:3, ale vyhráli 5:3!

19.10.2023 / Adam Čuba, Tomáš Lysý

Jihlavští junioři vstoupili do druhého zápasu základní části ve Zlíně nedobře a již ve 26. minutě prohrávali 0:3. Hrozilo tak opakování prvního zápasu, který prohráli 0:5. Jenže podobný scénář Dukla nedopustila. Ve 30. minutě snížil Adam Rauš a o tři minuty později dostal červenožluté do zápasu Lukáš Číhal. Deset minut před koncem udeřila nejproduktivnější lajna celé soutěže. Ilarion Kuprijanov dvěma brankami během dvou minut otočil stav a jihlavskou výhru pečetil v závěrečné minutě nejlepší střelec soutěže Maxim Burkov po přihrávce nejproduktivnějšího hráče DHL extraligy juniorů Jonáše Jungwirtha - 5:3.
19.10.2023 18:00, DHL Extraliga juniorů - 17. kolo

Berani Zlín

Kowalczyk – Šišák, Burian (C), Zavřel, Špaňhel, Lukaštík, Velikovský – Klimek, Čechmánek, Pilát – Nekvapil, Heš, Vaculík – Tomek, Holba, Horský – Urban
3

HC Dukla Jihlava

Cinka (26. Vejmelka) – Číhal, Jeletz, Vovsík, Mrtka, Topol, Vandas, Löffler – Jonáš Jungwirth, Kuprijanov, Burkov – Rauš, Modl, Jáchym Jungwirth – Nosek, Váňa, Klapica – Šabatka, Niederhafner, Valach
5
Branky a nahrávky: 8. Zavřel (Čechmánek, Burian), 13. Heš (Nekvapil, Vaculík), 26. Čechmánek (Heš, Vaculík) – 30. Klapica (Rauš, Modl), 33. Číhal (Rauš, Klapica), 50. Kuprijanov (Burkov), 52. Kuprijanov (Jonáš Jungwirth), 60. Burkov (Jonáš Jungwirth). Rozhodčí: Rapák, Šico - Kučera, Bartoň. Vyloučení: 2:3. Využití: 2:0. Diváci: 45. Střely na branku: 48:35. Průběh utkání: 3:0, 3:5.

Průběh utkání

Start zápasu se Beranům povedl, byli aktivnější a tlačili se do šancí. V té největší se objevil Pilát, jenž byl sám před bránou zablokován, v dobré pozici byl i Nekvapil. V osmé minutě si domácí zahráli přesilovou hru, Matěj Zavřel nahodil na bránu a Berani šli do vedení – 1:0. Zvýšit se po parádní individuální akci podařilo Jakubu Hešovi, do šaten se tak šlo za velmi příznivého stavu 2:0 pro naše barvy.

Jihlava začala druhou třetinu aktivně a snažila se vyrovnat, zatím se ale domácí v čele s Kowalczykem drželi. Berani se postupně zvedli, v šanci se zjevil po vystihnutí rozehrávky Holba, při přesilovce mohl pálit do prázdné Michal Nekvapil. Další přesilovkové zakončení už se ujalo, Heš ještě trefil brankáře Cinku, Jakub Čechmánek ale dotlačil kotouč do sítě – 3:0. Vše bylo na nejlepší cestě ke druhé výhře Beranů v řadě. V polovině základní hrací doby bylo sníženo. Rauš trefil beton tak šikovně, že se puk odrazil přímo na hůl Andreje Klapici – 3:1. O tři minuty později to bylo už jen o branku, obránce Lukáš Číhal se nejprve vyhnul, pak z kruhu zamířil a se štěstím dostal Duklu do zápasu - 3:2.

V závěrečné pasáži Berani nechtěli nic nechat náhodě a v úvodu byli aktivní. Ve výborné šanci byl před bránou Heš, dvojitou šanci si vybojoval Nekvapil. Vejmelka, který ve 26. minutě vystřídal v jihlavské brance Cinku, však svůj podržel. A pak Dukla udeřila. Po krásné kombinaci zakončil do prázdné Ilarion Kuprijanov. Bylo vyrovnáno. A o dvě minuty později bylo domácímu týmu ještě hůře. Jonáš Jungwirth skoro exhibičně projížděl pásmem, předal Ilarionu Kuprijanovi, ten ještě přelstil Kowalczyka kličkou a otočil na 4:3. Nejproduktivnější hráč DHL extraligy juniorů a celá produktivní jihlavská lajna tak znovu úřadovala.

Minutu před koncem měl vyrovnání na holi Heš, jenž nedal. Chvíli poté ujel nejlepší střelec Dukly Maxim Burkov a trefou do prázdné upravil na konečných 3:5. Jihlava tak vyhrála šestý z osmi zápasů, přičemž v sedmi bodovala a ve Zlíně dopadla lépe než v prvním vzájemném utkání. V tabulce jí tak patří čtvrté místo, na kterém ztrácí jen čtyři body na první Kometu a navíc si dělá náskok před pátým týmem. Právě první čtyřka bude mít po základní části jistou záchranu a play off.

Ohlasy trenérů

Michal Broš (HC Dukla Jihlava): Začali jsme hrůzostrašně a půl zápasu to vypadalo, že si v žádném případě nemůžeme dělat nároky na bodový získ. Po úpravách v sestavě a působeních na jednotlivce i na tým se uvnitř kluků i z nich samotných vzešlo vzepětí. Potřebovali bychom, aby vliv na úspěch nebo neúspěch týmu byl od více hráčů a ne pouze od první lajny, která nás drží. Tentokrát nás v zápasu udržela druhá lajna, která po polovině zápasu dala dvě branky. A místo vedení domácích 5:0, jak by to podle vývoje hry mělo vypadat, jsme prohrávali jen 2:3. Poté si to vzala do ruky lajna s Kuprim, Burkim a Jumbou, která skóre otočila. Pointa ale je, že si nemůžeme dovolit začít zápas a přistoupit k němu takovým způsobem, protože by nás to při této fázi sezony mohlo hrozně mrzet.