1:7
(0:2, 0:4, 1:1)

Junioři neměli s Olomoucí vůbec žádné slitování

26.10.2023 / Petr Martínek

Již první třetina zápasu juniorů v Olomouci ukázala, kdo bude tahat za výrazně delší část provazu. Ve druhé minutě se prosadil Matěj Vovsík a chvíli poté na něj navázal Ilarion Kuprijanov. Zkraje druhé části dal Matěj Vovsík druhou branku zápasu a bylo vymalováno. Dukla přidala v prostředním dějství ještě tři branky z hole Lukáše Číhala, Jakuba Modla a Tobiáše Niederhafnera. Olomouc se zmohla na čestný gól až sedm minut před koncem, ale konečné slovo měla opět Jihlava a Robert Váňa uzavřel stav na konečných 7:1.
26.10.2023 18:00, DHL Extraliga juniorů - 19. kolo

HC Olomouc

Valenta – Sedláček (A), Kalman, Drábek (A), Compel, Panáček (C), Stratil, Ungr – Bošek, Šotkovský, Tomeček – Ruda, Turek, Koudelný – Belan, Drábek, Smýkal – Šulgan, Neoral, Havel
1

HC Dukla Jihlava

Vejmelka – Číhal (A), Jeletz, Vovsík (C), Mrtka, Topol, Vandas, Löffler – Jonáš Jungwirth (A), Kuprijanov, Burkov – Rauš, Modl, Coufal – Nosek, Váňa, Klapica – Šabatka, Niederhafner, Valach
7
Branky a nahrávky: 53. Belan (Smýkal, Drábek) – 2. Vovsík (Rauš, Klapica), 5. Kuprijanov (Burkov, Jonáš Jungwirth), 21. Vovsík (Mrtka, Klapica), 30. Číhal (Jeletz, Kuprijanov), 30. Modl (Klapica, Rauš), 37. Niederhafner (Valach, Šabatka), 57. Váňa (Löffler, Coufal). Rozhodčí: Bláha, Šudoma – Beneš, Peluha. Vyloučení: 7:5. Využití: 0:3. Diváci: 54. Střely na branku: 20:43. Průběh utkání: 0:6, 1:6, 1:7.

Průběh utkání

Krátce po prvním vyloučení Rudy v čase 1:06 se poprvé hosté trefili po devadesáti vteřinách hry. Mrtka nabídl puk Raušovi a nabruslil si více dopředu. Pak nalezl Matěje Vovsíka, který se z kruhu pro vhazování přemístil víc do středu pásma a z otočky otevřel skóre. Druhý gól byl vstřelen po uplynutí druhé jihlavské přesilovky. V čase 4:11 Jonáš Jungwirth nahrál Burkovovi, jenž nalezl Ilariona Kuprijanova, který se do puku nijak silně neopřel a spíše jen tečoval. Lehká rána pomalu doputovala za Valentu, který už jen viděl kotouč za čárou. Olomouc měla v druhé polovině první třetiny šanci z dvojité přesilovky, snahy však zůstaly jen u chycených pokusů gólmana Vejmelky.

Sedmatřicet vteřin po začátku druhé dvacetiminutovky sudí vyloučil za vysokou hůl olomouckého Boška, hosté přesilovku velmi rychle proměnili. Na 3:0 zvýšil kapitán Matěj Vovsík. Kohouti se záhy ocitli ve svízelné situaci, když čelili oslabení 3 na 5. Těžké chvíle ale Hanáci zvládli bez inkasované branky. Dukla se pak trefila dvakrát v rozmezí osmnácti vteřin, to se hrála 30. minuta.

Valentu překonal Lukáš Číhal po akci, kterou zahájil za brankou. Po najetí před ni a rychlé otočce poslal puk do sítě. Jakub Modl poté vytěžil maximum z rychlého přejetí Dukly do útoku. Klapicova střela byla jen vyražena a střelec páté branky dorážel do odkryté klece. Šestou trefu v 37. minutě obstaral Tobiáš Niederhafner po nahrávce od Valacha, když přesně tečoval puk za Valentu.

Olomouc přece jen dala alespoň čestný gól - sedm minut před koncem. Po vhazování u Valenty se hra rychle přesunula na druhou stranu. Když to bylo možné, okamžitě pálil Smýkal. Jeho střela brankou neskončila, ale následná dorážka od Jakuba Belana si cestu mezi tři tyče našla. Konečnou podobu skóre dala Jihlava při vyloučení Rudy v 55. minutě. Po vhazování se puk dostal k modré čáře, hned na to byl poslán k pravému růžku kluziště. K brance najíždějící Robert Váňa po krátkém zpracování střílel za ležícího gólmana Mory. Jihlava si tak domů z Hané veze vysoké vítězství a vyhrála pošesté z posledních osmi zápasů, naopak Olomouc prodloužila čekání na výhru.

Ohlasy trenérů

Michal Broš (HC Dukla Jihlava): Vyšel nám začátek z toho pohledu, že jsme si aktivním přístupem vykoledovali přesilovky, dvě jsme využili a v tu chvíli jsme nasedli na koně. Poté jsme naopak museli ubránit dvě oslabení tří proti pěti a celkově to borci odehráli obětavě a takticky dobře. Ustáli jsme oslabení a vstřelili jsme ještě třetí branku. Postupně se naše góly začaly sypat dále a Olomouc už nějakým způsobem už nekladla takový odpor, jako kdyby se jí podařilo skórovat v nějaké z přesilovek na zápasu. Dotáhli jsme zápas do vítězného konce a s takovým skóre.