Neči mi říkal, že už to stačí a ať povolím, že chce Kometa taky dát gól, směje se Josef Kořenář

03.02.2018 / Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Čtvrtá výhra z posledních pěti zápasů. Dukle se těsně před olympijskou přestávkou daří a zažívá zřejmě nejpovedenější období v sezoně. Velkou zásluhu na tom má i gólman Josef Kořenář, který v těchto pěti zápasech inkasoval pouze sedmkrát a proti Kometě Brno vychytal své první čisté konto v extralize v kariéře. „Před zápasem jsem říkal Honzovi Brožovi, že se toho trošku obávám. On mi odpověděl, že mám být v klidu, že je to zápas jako každý jiný. Tak jsem to bral, pořád si to přehrával v hlavě a bylo to opravdu jako každý jiný zápas,“ usmívá se „Kořen,“ který vynuloval střelce Brna 32 úspěšnými zákroky.

Ačkoliv v letošním ročníku TELH nastoupil Josef Kořenář již posedmé v řadě (z toho popáté za sebou od úvodní minuty), tak sympaticky přiznal, že před zápasem dvou dvanáctinásobných republikových mistrů nebyl úplně ve své kůži. „Měl jsem trošku větší nervy než v posledních zápasech, co jsem hrál. Z Komety jsem měl respekt, je to hodně kvalitní mančaft, navíc jí přijeli podpořit diváci. Proto jsem měl z utkání trošku větší strach než v minulých zápasech. Jsem rád, že to takhle dopadlo a jsou tři body doma,“ ulevuje si do kamery a přiznává, že mu pomohl další gólman Dukly Jan Brož, který po celou sezonu svědomitě plní post trojky a nastupuje ve druhé lize za Moravské Budějovice. „Říkal mi, že mám být v klidu, protože je to jako každý jiný zápas.“

Lehké obavy talentovaného gólmana, který spolu s Jakubem Škarkem chytal na juniorském mistrovství světa, se rychle vypařily. Pomohla k tomu jistě i první třetina, kdy lapil všech dvanáct střel a naopak Dukla se dostala do vedení. Nakonec dokázal vynulovat střelce Komety úplně. „Hned jsem slyšel, že to asi budu mít drahé. Jinak to bylo stejné jako každý vyhraný zápas. Oslavy, něco nám k zápasu řekl trenér, a zítra jedeme znovu,“ ví moc dobře muž v jihlavské masce, jenž během interview dostal i klasický dotaz. A to, jak by odpověděl, kdyby mu před sezonou někdo řekl, že bude nastupovat v extralize a proti Kometě vychytá čisté konto. „Odpověděl bych, že budu dělat celou sezonu všechno pro to, aby to tak bylo. Párkrát jsem od někoho slyšel, že by mě chtěli vidět chytat extraligu tady za Jihlavu. Určitě si na ty lidi vzpomínám. Jsem rád, že mi věřili, a že to takhle dopadlo,“ sděluje gólman, který si dal výhrou a čistým kontem hezký dárek ke svým dvacátým narozeninám, jenž měl poslední lednový den.

Během šedesáti minut si vybavuje také dva momenty. Nejprve desátou minutu, kdy skalní fanoušci Dukly i Komety opustili svůj sektor kvůli pokutám ze strany Českého svazu ledního hokeje, jenž od nové sezony trestá nepřístojnosti na zimních stadionech. A to nejen házení mincí na ledovou plochu nebo vulgarismy, ale i třeba pokřik „Černá svině…“ „Minulý rok v Americe (Josef Kořenář chytal americkou juniorskou soutěž USHL za Lincoln Stars – pozn. aut.) bylo takové ticho pořád. Když fanoušci skandují, tak to má o dost větší náboj. Těch deset minut, co tady nebyli, jsem se necítil vůbec dobře. Přišlo mi, jestli se vůbec ještě hraje zápas. I hra asi vypadala trošku jinak než potom,“ myslí si jihlavský gólman a poté si vybavuje závěr zápasu, kdy poprvé přišel do slovního kontaktu s Martinem Nečasem, spoluhráčem z juniorského MS 2018. „Před zápasem jsme se nehecovali, ale dával jsem si na něj pozor, aby mi nedal gól. Což vyšlo. V poslední minutě za mnou přijel a říkal mi, že už to stačí, ať trošku povolím. Že by Kometa chtěla dát taky gól,“ usmívá se znovu na závěr rozhovoru.

Videoohlasy s Josefem Kořenářem

Jeho um také zmínil kapitán Dukly Jihlava Tomáš Čachotský, další klíčový muž bitvy proti Kometě. „Snažili jsme se prostě hrát svojí hru. Vydařilo se nám to, podali jsme zase týmový výkon. Dobře jsme bránili, podpořil nás skvělý gólman vzadu, který chytá fakt parádně. Když se dáme takhle dohromady, tak to nese body. Znovu jsme ukázali naše přednosti – obětavost, týmový duch,“ hlásí jihlavský kapitán a poukazuje i na to, jak hráči padali do střel a blokovali je.

Byl to právě „Čagi,“ který 0,6 vteřiny před koncem úvodní třetiny poslal Duklu do vedení. Jeho gól byl nakonec vítězný. Když bylo pět vteřin do konce zápasu, Kometa možná již nepočítala, že by Jihlava stihla ještě rozjet rychlý útok, ba co více, zakončit. „Jel jsem strašně rychle, tak jsem tam byl, že jo,“ směje se Tomáš Čachotský. „Dobře jsme vyvezli puk z vlastního pásma, na dvě přihrávky jsme se dostali do šance a mně to tam padlo. Předchozí zápasy jsme s Kometou rychle prohrávali 0:2, tak jsme byli rádi, že se to nyní otočilo, že jsme taky nad Brnem vedli. Potřebujeme každé body a tohle je pro nás super.“

Videoohlasy s Tomášem Čachotským

Trenéři: Petr Vlk (HC Dukla Jihlava) a Kamil Pokorný (HC Kometa Brno)

Autoři videí: Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Sestřih zápasu: HC Dukla Jihlava – HC Kometa Brno 2:0

Autor videa: YouTube HZStv1