Mám rád fóry spojené s mým jménem. Užívám si je a cítím se tak součástí týmu, hlásí Wacey Rabbit

04.03.2018 / J. Dvořák, T. Kalas, T. Lysý

Šestnáct zápasů čekal kanadský útočník Wacey Rabbit na první gólovou radost v dresu Dukly. A nezůstalo pouze u jedné. V 11. minutě nejenže otevřel skóre zápasu po souhře se Zachem Hamillem, čímž vstřelil vítězný gól, navíc na začátku třetí třetiny přidal z trestného střílení druhou branku. „Myslím, že v tuto chvíli je důležitější, že jsme vyhráli. Ale každopádně je pro mě důležité skórovat. Zbavím se toho tlaku, který jsem cítil, a jsem rád, že jsem se konečně zapsal do kolonky střelců,“ hlásí sympatický forvard, jenž byl jedním z hrdinů zápasu. Druhým byl Jakub Škarek, jenž vychytal čisté konto.

Olomoučtí hokejisté byli v úvodu zápasu aktivnější. Nebo spíše do poloviny první třetiny. Pak ale jejich obránce Houdek vyrobil chybu v rozehrávce, puku se ve středním pásmu ujal Zach Hamill a kanadskou souhru zakončil Wacey Rabbit. „Vyšlo nám to. Nahrál jsem Zachovi, se kterým si rozumíme a vyhovíme si, je tam dobrá chemie. V poslední době jsme tuhle akci hodně trénovali a je vidět, že za poslední zápasy, kdy hrajeme spolu, už jsme poměrně sehraní. Myslím, že nám to funguje a jsem rád, že to vyšlo i v zápase,“ pochvaluje si jednatřicetiletý útočník, který druhou branku přidal z trestného střílení. Na to, že Martin Falter v olomoucké brance nepatří k vysokým gólmanům, vůbec nebral ohledy. „Vysoký opravdu není, alle já se při samostatných nájezdech soustředím hlavně na sebe, na svůj pohyb. Za celou svou profesionální kariéru mám určitě věci zažité a na ty se soustředím. Snažím se jednoduše zakončit, nic nevymýšlet. Ve třetí třetině byl navíc už dost špatný led, takže jsem se prostě snažil vystřelit nahoru, to jedna z těch mých zažitých věcí. A dneska to vyšlo,“ popisuje, že měl hned jasno, co při trestném střílení udělá.

Po zápase si samozřejmě užil děkovačku s fanoušky. Nejprve přišla vítězná radost na ledě s celým týmem, poté skočil rybičku Jakub Škarek, následovali s rybičkou hráči a ve finále přišel vítězný taneček Wacey Rabbita. „ Bylo to příjemné, opravdu jsem si to užil a opravdu jsem se cítil jako člen týmu. Většinu času, co jsem byl tady v Jihlavě, jsem byl totiž zraněný. Fanoušci byli skvělí a po městě jich bylo hodně vidět s čepicemi a šálami Dukly. Doufám, že jsme se jim odměnili.“

Dotaz samozřejmě musel přijít i na jeho příjmení. Rabbit znamená v překladu králík a jedním z gólmanů Dukly Jihlava byl např. Jiří Králík. To Kanaďan nevěděl. „ Jo, to je dobré. S mým jménem je celkově docela legrace. Říkal jsem spoluhráčům, ať mi říkají Králík (česky). Mám rád fóry spojené s mým jménem, užívám si to a cítím se tak součástí týmu. A pokud mi chce někdo říkat Králík, tak mi to vůbec nevadí,“ směje se rodák z Lethbridge, jenž několik sezon nastupoval za farmu Bostonu v AHL.

Videoohlasy s Wacey Rabbitem

Jihlava šla do utkání s vědomím, že může stáhnout ztrátu na soupeře před sebou, Olomouc naopak věděla, že zaváhání Pardubic a její výhra znamená přímý postup do play-off. V první třetině chybělo utkání tempo, Dukla šla ale do vedení zásluhou Rabbita. Ten samý hráč následně přidal druhý gól z trestného střílení ve třetí části, tři body pojistil symbolicky třetím gólem pak Straka. „Výborný zápas, výborně zvládnuté z obrany. Dopředu jsme dali góly, což nás v minulých zápasech trápilo,“ připomíná Škarek horší střeleckou produktivitu, zejména v dvojutkání proti Liberci týden zpět (1:4 a 1:2). „Kouba“ i nadále pokračoval v superlativech na jihlavskou obranu. „Olomouc neměla tolik vyložených šancí, pár situací tam však těžkých bylo, ale myslím, že díky obráncům i útočníkům jsme to zvládli.“

Jihlavský gólman neztráci naději ani do play-out, kde stále existuje šance, že se Dukla zachrání. „Ve hře je osmnáct bodů, porveme se o každý bod a budeme dělat vše proto, abychom se vyhnuli baráži,“ vysílá jasný vzkaz Škarek. Nakonec padla otázka ve spojitosti se skandováním hostujícího kotle, který si neodpustil narážky na současnou situaci Dukly a stadionem se tak nesly pokřiky: „Pozdravujte Prostějov“ či „První liga volá.“ „Vůbec toto během hry nevnímám, můžou tak křičet, co chtějí, vesměs je mi to jedno,“ odpovídá flegmaticky mladý gólman. Škarek byl pak i ve finále rád, že byl v zápřahu, i přesto mu však byla trochu zima. „Musím se přiznat, že mi taky mrzly nohy v bráně a jsem rád, že jsem nemusel být na střídačce a mrznout tam. Dostal jsem důvěru a doufám, že jsem ji i splatil,“ uzavírá, a zároveň potvrzuje pravidlo, že jihlavský zimák patří v rámci extraligy mezi nejstudenější.

Videoohlasy s Jakubem Škarkem
Překlad: Jaroslav Dvořák

TRENÉŘI: ZDENĚK MOTÁK (HC OLOMOUC) A PETR VLK (HC DUKLA JIHLAVA)

Autoři videa: Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Sestřih zápasu: HC Dukla Jihlava - HC Olomouc 3:0

Autor videa: YouTube HZStv1