5, 7, 9 nebo 11. Důležitý zápas Dukly v Boleslavi hodně napoví o dalším průběhu play-out

06.03.2018 / Tomáš Lysý

Do nadpisu článku rozhodně nevstoupila početní chyba. V úterý 6. března 2018 začne play-out 2018, ve kterém je Chomutov, Mladá Boleslav, Jihlava a Litvínov. Piráti nemají téměř o co hrát, jsou zachránění. Litvínovští naopak jistě míří do baráže. Bruslařský klub a Dukla jsou tak jediní dva soupeři, kteří budou bojovat o druhé volné místo, které zaručuje vyhnutí se nepříjemné konfrontaci s dvěma vyzyvateli z WSM Ligy. Aktuální rozdíl mezi oběma týmy je osm bodů a dnes od 17:30 startuje ve Ško-Energo Areně pátý vzájemný zápas sezony. Po jeho konci bude jisté, zda bude mít Dukla stále šanci uniknout baráži.

Ačkoliv je řada expertů a fanoušků pasovala na jasně poslední místo, HC Dukla Jihlava se vzepřela prognózám. Během 52 kol základní části získala 57 bodů. V průběhu Tipsport extraligy ledního hokeje si jihlavský klub vydobyl u protivníků poměrně respekt. Dukla rozhodně při své první extraligové sezoně po dvanácti letech nebyla nováčkem-otloukánkem. Hráči i trenéři soupeře se mnohdy shodli, že byť třeba jejich tým vyhrál, Jihlava bojovala až do samotného konce, např. v 60. minutě za stavu 0:3 nevypustila jediný souboj. Do play-out jdou svěřenci trenérů Petra Vlka, Františka Zemana a Petra Jaroše s náskokem sedmi bodů na poslední Litvínov a i toto umístění může hrát roli. Pakliže by se Dukle nepodařilo vyhnout se baráži, tak 13. místo zaručuje dva z prvních tří zápasů prolínací soutěže na domácím ledě. Pro družinu kolem jednatele Bedřicha Ščerbana však stále existuje možnost do baráže nesklouznout. Ještě dvě kola před koncem totiž Jihlava ztrácela na 12. místo rovných 12 bodů. Nyní, před startem šestikolového play-out, je to bodů osm, jelikož jihlavští hokejisté vyhráli v Hradci Králové a doma s Olomoucí. Zdánlivě velká, avšak rozhodně ne nesmazatelná ztráta.

BK Mladá Boleslav

Nemuselo zůstat pouze u osmi bodů. Mladá Boleslav totiž mohla jít do play-out z horší pozice. Ještě na přelomu 58. a 59. minuty doma prohrávala s Třincem 1:2, a pokud by tento výsledek zůstal, měli by Boleslavští náskok na Duklu jen šest bodů. Jenže Bruslaři stačili srovnat a v poměrně pohodových nájezdech urvat další bod, který může hrát v konečném účtování velkou roli. I tak ale nemají v Mladé Boleslavi mnoho důvodů k radosti. Týmu, který byl před dvěma sezonami v semifinále play-off, se nepodařilo vylepšit loňský ročník, kdy „Bolka“ vypadla v předkole vyřazovací části. Ba naopak, co by letos Boleslavští za účast v předkole dali.

Soupiska Mladé Boleslavi
Realizační tým Mladé Boleslavi

Na vině je i koncovka. Ačkoliv má Mladá Boleslav ve svém středu jednadvacetigólového kanonýra Jakuba Orsavu a produktivního Jakuba Klepiše, tito dva forvardi úplně na vše nestačili. Boleslavští jsou totiž s Litvínovem druhým nejhůře střílejícím celkem soupeře, když dali 118 branek. Horší je v tomto ohledu pouze Jihlava, jenž rozvlnila soupeřovu síť 106 krát. Z hlediska inkasovaných branek na tom naopak Boleslav není nejhůře. Dostala – stejně jako Jihlava nebo Pardubice – pouze 139 branek, což je osmé nejmenší číslo v TELH. Dukla i Bruslaři jsou si v mnoha ohledech podobní a dnešní vzájemný zápas tak bude o to více zajímavý a důležitý. Přece jen, už ani ne z hlediska hráčů, kteří prošli kádrem svého dnešního soupeře. Spíše o další pozici pro následujících pět kol play-out.

Statistické okénko

Letošní vzájemné zápasy

V konečném účtování může samozřejmě rozhodovat i vzájemná bilance a také tento ohled svědčí o vyrovnanosti Jihlavy a Mladé Boleslavi. Oba týmy ve čtyřech vzájemných kolech dvakrát vyhrály – jednou za plný počet bodů, podruhé za dva body. Skóre má o maličký chloupek lepší Dukla, která má bilanci vstřelených a obdržených branek na +1.
Jihlava – Mladá Boleslav
Celkem na body: 6:6 při skóre 10:9
Vyloučení: 15:17, vyšší tresty: 0:2
Využití: 2:3, v oslabení 1:0
Nejproduktivnější hráči vzájemných zápasů:
Body: Tomáš Čachotský 1+3 – Jakub Valský 2+2
Góly: Adam Zeman 2 – Jakub Klepiš, Jakub Orsava, Jakub Valský 2
Asistence: Tomáš Čachotský, Petr Šidlík 3 – Oldrich Kotvan 3

Poslední vzájemné utkání

Tipsport extraliga ledního hokeje 2017/2018, 40. kolo:
BK Mladá Boleslav – HC Dukla Jihlava 3:2 sn. (0:0, 2:1, 0:1 – 0:0)

Branky a nahrávky: 31. Orsava (Valský, Kotvan), 39. Valský (Eminger, Pacovský), rozh. náj. Žejdl – 27. Čachotský (Šidlík), 53. Hlinka (Rabbit, Bryhnisveen). Rozhodčí: Hejduk, Sýkora – Brejcha, Jelínek. Vyloučení: 5:5. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 3397. Střely na branku: 28:40. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 3:2.

BK Mladá Boleslav: Maxwell – Hanzlík, Říha, Němeček, Eminger, Kotvan, Dlapa – Orsava, Žejdl, Valský – Klepiš, Musil, Kousal – Pacovský, Holík, Lenc – Pabiška, Urban, Martin Procházka
HC Dukla Jihlava: Volden (od 3. nájezdu Škarek) – Suchánek, Kajínek, Bryhnisveen, Stříteský, Šidlík, de la Rose, Váňa – Zeman, Hamill, Čachotský – Jiránek, Skořepa, Dostálek – Anděl, Hlinka, Rabbit – Diviš, Hubáček, Žálčík

V rámci 27. kola se Dukla Jihlava doma radovala z výhry nad Mladou Boleslaví 3:0. Pokud chtějí jihlavští hokejisté udržet naději na vyhnutí se baráži, nesmí dnes na ledě Bruslařského klubu prohrát. Foto: Tomáš Lysý

Rozpis zápasů Play-out 2018:

1. kolo, úterý 6.3.2018, 17:30:
Piráti Chomutov - HC Verva Litvínov
BK Mladá Boleslav - HC Dukla Jihlava

2. kolo, pátek 9.3.2018, 17:30:
HC Verva Litvínov - BK Mladá Boleslav
HC Dukla Jihlava - Piráti Chomutov - vstupenky zde

3. kolo, neděle 11.3.2018, 15:30:
Piráti Chomutov - BK Mladá Boleslav
HC Verva Litvínov - HC Dukla Jihlava

4. kolo, pátek 16.3.2018, 17:30:
BK Mladá Boleslav - Piráti Chomutov
HC Dukla Jihlava - HC Verva Litvínov - vstupenky zde

5. kolo, neděle 18.3.2018:
HC Verva Litvínov - Piráti Chomutov (15:30)
HC Dukla Jihlava - BK Mladá Boleslav (16:00) - vstupenky zde

6. kolo, pátek 23.3.2018, 17:30:
BK Mladá Boleslav - HC Verva Litvínov
Piráti Chomutov - HC Dukla Jihlava

Tabulka před začátkem play-out 2018