Podruhé na Kladno. Zůstane Dukla stále neporažena v základní hrací době?

05.04.2018 / Tomáš Kalas

Barážový program je velice neúprosný. Za 10 dní čeká hokejisty pátý zápas. V průběžné tabulce je Dukla první s náskokem čtyř bodů před druhým Litvínovem. Za to kladenští Rytíři jsou průběžně poslední, ze čtyř zápasů vyhráli jediný a rozdíl mezi těmito kluby je přímo sedm bodů. Přiblíží se Jihlava na středočeském ledě udržení v extralize, nebo vstoupí do hry o postup také Kladno? Utkání v ČEZ Stadionu začne v pátek 6. dubna od 17:30.

KUPTE SI PERMANENTKU NA BARÁŽ. OPROTI JEDNOTLIVÉMU VSTUPNÉMU VÝRAZNĚ UŠETŘÍTE

VĚŘÍME, ŽE EXTRALIGU UDRŽÍME. JE TO PŘÁNÍ NÁS VŠECH, SDĚLUJE OBRÁNCE JAKUB SUCHÁNEK

CÍL JE JEDNOZNAČNÝ – UDRŽET EXTRALIGU A BUDOVAT TÝM NA DALŠÍ OBDOBÍ, ŘÍKÁ BEDŘICH ŠČERBAN

JEDEN ZA VŠECHNY, VŠICHNI ZA DUKLU. POŠLETE PŘED BARÁŽÍ HRÁČŮM A REALIZAČNÍMU TÝMU VZKAZ

Nejprve veselo, pak smutno, a nakonec tři body. Průběh zápasu čtvrtého kola baráže mezi Litvínovem a Duklou probíhal z jihlavské strany byl velice podobný, jako utkání v Karlových Varech. Jihlavští šli do vedení taktéž v krátkém časovém sledu, na konci sedmé minuty se prosadil Anděl, o necelé dvě minuty později ho následoval v přesilovce Kajínek. Postupně však iniciativu ve hře začala přebírat Verva a odměnou, i přes nedisciplinovanost, byly dva srovnávací góly ve třetí třetině. Nejprve využil přesilovku po 31 sekundách Jurčík, v následném oslabení pak skóroval Trávníček. Kapitán Čachotský pak odpověděl kapitánovi Trávníčkovi na konci 46. minuty gólem a diváky rozhodně utišil více než domácí kapitán hostující kotel. Když o téměř osm minut později dal čtvrtý gól Jihlavy Seman, bylo rozhodnuto, že Dukla si z Litvínova odveze výhru.

„Přijeli jsme do Litvínova s tím, že zápas odbráníme a z nějakého brejku, z přesilovky, zkusíme dát gól. To se nám splnilo, vyšlo to. Navíc s vynikajícím výkonem našeho brankáře, který nás držel celý zápas. Klobouk dolů před ním,“ pochvaluje muže v masce kapitán týmu. „Věděl jsem s předstihem, že kdo bude chytat. Máme výborné všechny tři gólmany. Kořen (Josef Kořenář – pozn. aut.) už potřeboval trošku odpočnout, tak šel do branky Kuba a zastoupil ho parádně. Klobouk dolů před ním,“ pochválil svůj tým Tomáš Čachotský, střelec rozhodujícího gólu.

Rytíři Kladno

Kladenští vstoupili do baráže jako překvapivý člen, mezi veřejností se spíše favorizoval českobudějovický Motor. Základ k postupu ale Kladenští položili v úvodních zápasech na ledě Motoru a nakonec prošli do semifinále překvapivě hladce, 4:1 na zápasy. První kolo baráže ale Rytíři nezvládli, na ledě Jihlavy před televizními kamerami nestačili a hladce podlehli, 0:4. Druhý zápas byl ale o poznání vyrovnanější. První domácí utkání, které sledovalo 5200 lidí, tedy vyprodaný stadion, se vyvíjelo úplně jinak. Proti Litvínovu byli domácí celý zápas aktivnější a také šli jako první do vedení, přesilovku využil Adam Kubík. Střelecká aktivita ale domácím k bodům nepomohla, utkání srovnal Hübl, taktéž v přesilovce a ve třetí třetině zlomil utkání na stranu Vervy Ivan Řehoř. Po prvních dvou zápasech tak bylo Kladno bez bodu na posledním místě tabulky.

Další dva zápasy se ale Kladno utkalo se starým známým z Karlových Varů. Ve třetím kole konečně Kladenští zapsali výhru, Energii přehráli 3:1 a v městě oceli zavládla konečně vítězná nálada. V posledním utkání se oba týmy utkaly opět, pouze si prohodily pořadatelství. I v tomto utkání byli Středočeši střelecky aktivnější a šli opět do vedení, když se prosadil Kružík. Ještě v první třetině ale Varští skóre otočili a ve třetí třetině jistili výhru z přesilovky. Po třetině baráže je Kladno na posledním místě tabulky se třemi body, na vedoucí Duklu jich ztrácí sedm.

Poslední vzájemný zápas

1. kolo baráže o Tipsport Extraligu, úterý 28. března, 17:30
HC Dukla Jihlava - Rytíři Kladno 4:0 (1:0, 1:0, 2:0)
Úterní prosluněné odpoledne v Jihlavě se neslo ve znamení startu baráže. Dukla v něm přivítala kladenské Rytíře. Opatrnou hru z úvodu nalomil v 9. minutě prvním gólem Straka. Ten samý hráč byl pak i ústřední postavou 24. minuty, když se trefil nad Cikánkovu vyrážečku. Jihlava byla po dobu druhé třetiny aktivnější celek, měla i několik šancí, nicméně šla do kabin pouze s dvěma góly náskoku. Svého prvního hattricku se v dresu Dukly dočkal Petr Straka, zkompletoval ho šťastným způsobem ve 44. minutě, hladkou výhru pak jistil čtyři minuty před koncem Zeman. Dukla tak vyhrála v prvním kole baráže 4:0 a vykročila do soutěže pravou nohou.

Branky a nahrávky: 9. Straka (Diviš, Skořepa), 24. Straka (Diviš, de la Rose), 44. Straka, 56. Zeman (Čachotský, Bryhnisveen). Rozhodčí: Hradil, Mrkva – Tošenovjan, Hanzlík. Vyloučení: 3:3. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 4847. Střely na branku: 34:17. Zblokované střely: 4:7. Hity: 7:2. Vhazování: 39:24. Průběh utkání: 4:0.

HC Dukla Jihlava: Kořenář – de la Rose, Suchánek, Stříteský, Bryhnisveen, Kajínek, Váňa, Půža – Diviš, Skořepa, Straka – Jiránek, Zeman, Čachotský – Anděl, Hamill, Rabbit – Seman, Hubáček, Čermák

Rytíři Kladno: Cikánek – Matula, Štich, Repe, Štindl, Kehar, Lenďák – Redlich, Kaut, Kružík – Kloz, Kubík, Tůma – M. Hořava, Machač, Svedlund – Zikmund, Patyk, Pekr

První utkání Dukla opanovala hladce. Hattrickem k tomu pomohl Petr Straka a výhrou 4:0 vykročili Jihlavští za záchranou. Foto: Markéta Křížová

Následující program baráže o extraligu 2018:

5. kolo, pátek 6.4.2018:
HC Energie Karlovy Vary – HC Verva Litvínov (17:30)
Rytíři Kladno – HC Dukla Jihlava (18:00)vstupenky zde

6. kolo, neděle 8.4.2018:
HC Dukla Jihlava - HC Energie Karlovy Vary (16:00) - vstupenky zde
HC Verva Litvínov - Rytíři Kladno (15:30)

7. kolo, úterý 10.4.2018:
HC Dukla Jihlava - Rytíři Kladno - vstupenky zde
HC Verva Litvínov - HC Energie Karlovy Vary (17:30)

Tabulka baráže 2018 po 4. kole