Baráž vstupuje do posledního týdne, ve kterém se rozhodne. Dukla ho začne na ledě Litvínova

16.04.2018 / Tomáš Lysý

Takhle vyrovnaná baráž tady snad ještě nebyla, zní ze všech stran. Pro oko nezaujatého diváka jde o zpestření závěru sezony, resp. čekání před startem mistrovství světa. Pro zástupce a fanoušky čtyř klubů bojujících v baráži pořádné drama, ve kterém může rozhodnout jakýkoliv detail. Po třech čtvrtinách prolínací soutěže vedou Karlovy Vary se 16 body. Druhá je Dukla před Kladnem díky lepšímu skóre, přičemž oba týmy mají 13 bodů. Pouze o bod méně ztrácí čtvrtý Litvínov. A právě na Zimní stadion Ivana Hlinky, kde hraje své domácí zápasy Verva, jede Jihlava v rámci 10. kola baráže. Úvodní buly bude vhozeno v úterý 17. dubna od 17:30 hodin.

BEDŘICH ŠČERBAN: UKÁZALI JSME, ŽE DO EXTRALIGY PATŘÍME, A CHCEME JÍ UDRŽET. TÝMU VĚŘÍM A STOJÍM ZA NÍM

VĚŘÍME, ŽE EXTRALIGU UDRŽÍME. JE TO PŘÁNÍ NÁS VŠECH, SDĚLUJE OBRÁNCE JAKUB SUCHÁNEK

CÍL JE JEDNOZNAČNÝ – UDRŽET EXTRALIGU A BUDOVAT TÝM NA DALŠÍ OBDOBÍ, ŘÍKÁ BEDŘICH ŠČERBAN

JEDEN ZA VŠECHNY, VŠICHNI ZA DUKLU. POŠLETE PŘED BARÁŽÍ HRÁČŮM A REALIZAČNÍMU TÝMU VZKAZ

Mají pravdu. Kdo? Oba dva jihlavští hokejisté, kteří přišli po zápase posledního kola doma s Litvínovem před kameru. Obránce Matěj Stříteský, který vyrovnával na 1:1, a útočník Petr Straka, jenž rozhodl nájezdové drama, se ve vyjádřeních k dosavadnímu průběhu baráže shodují. Hráči, kteří přišli do Dukly v průběhu sezony, říkají, že každý zápas baráže je strašně těžký a důležitý, a padá v nich málo gólů (vyjma třeba přestřelky v zápasu Energie – Dukla 5:4 sn.). Za výhru byli, stejně jako celý tým, samozřejmě rádi. Dukla ukončila čtyřzápasové čekání na výhru a bodově dostihla Kladno.

Slova o vyrovnanosti platí. V předešlých ročnících rozšířené baráže se vyjma loňského roku našel tým, jenž šel do posledního týdne s výraznější ztrátou. V roce 2013 měla Olomouc po devíti odehraných utkáních jen 6 bodů. O rok později zaostávali Kladenští, jenž během stejného počtu zápasů nasbírali 8 bodů. Na stejné číslo dosáhl v roce 2015 po třech čtvrtinách baráže také Motor. Před dvěma lety měla obdobnou pozici Jihlava, která za 9 utkání posbírala 7 bodů.

Loni byla situace podobná té letošní. Jak to vypadalo po devíti kolech baráže 2017?
1. Dukla Jihlava 16 bodů (WSM)
2. Dynamo Pardubice 14 bodů (ELH)
3. Motor ČB 13 bodů (WSM)
4. Energie Karlovy Vary 11 bodů (ELH)
Jak známo, postup si nakonec vybojovala Dukla a Pardubice. Oba týmy měly shodně 20 bodů.

Statistické okénko

Při minimálních bodových rozdílech mohou rozhodovat i vzájemné zápasy. Již nyní je jasné, že Dukla bude mít horší vzájemnou bilanci proti Karlovým Varům (aktuálně na body 2:7 při skóre 7:10). Doposud horší bilanci vzájemných utkání má Jihlava i proti Kladnu (na body 3:6 při skóre 5:5). Naopak jihlavský tým může těšit, že proti Litvínovu má vzájemné mače lepší. Jihlava v barážových soubojích s Vervou získala 8 bodů, přičemž Litvínov 1, při skóre 10:4.

Poslední vzájemný zápas
9. kolo baráže 2018: HC Dukla Jihlava – HC Verva Litvínov 2:1 sn.

Důležité utkání začaly oba týmy v tempu a snaze skórovat jako první. Šance z obou stran na to byly, ale na první gól si museli diváci počkat až do 29. minuty, kdy byl vyloučen domácí Zeman a přesilovku využil hostující Mikúš. Jihlava ale srovnala o sedm minut později, svou největší zbraň tasil Stříteský, taktéž v přesilovce. I přes šance v poslední části muselo dramatické utkání dospět až do samostatných nájezdů, kde v sedmé sérii rozhodl Petr Straka a rozradostnil Horácký zimní stadion. Dukla získala dva body po výhře 2:1 po nájezdech nad Litvínovem.

Branky a nahrávky: 36. Stříteský (Kajínek, Hubáček), rozh. náj. Straka – 29. Mikúš (Sörvik, Lukeš). Rozhodčí: Hribik, Kika – Hynek, Lhotský. Vyloučení: 5:5, navíc Seman (JIH) 10 min. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 4025. Střely na branku: 29:25. Zblokované střely: 8:7. Hity: 2:4. Vhazování: 38:36. Průběh utkání: 0:1, 2:1.

HC Dukla Jihlava: Kořenář – Suchánek, de la Rose, Kajínek, Stříteský, Váňa, Šidlík, Zdráhal – Diviš, Skořepa, Straka – Anděl, Zeman, Čachotský – Jiránek, Hubáček, Čermák – Seman, Hlinka, Rys
HC Verva Litvínov: Kantor – Baránek, Sörvik, Frolo, Gula, Čutta, Sklenička, Doudera – Růžička, Mikúš, Hanzl – Lukeš, Hübl, Jánský – Trávníček, Gerhát, Řehoř – Černý, Válek, Matoušek

Poslední vzájemný zápas mezi Duklou a Litvínovem rozhodovaly až samostatné nájezdy, které započal kapitán Dukly Jihlava Tomáš Čachotský. Po svém nájezdu měl obrovskou radost, po delším čase mu totiž vyšla jeho největší zbraň, kterou by mohl vyučovat – blafák do bekhendu. Věřme, že stejnou radost bude mít Tomáš Čachotský i tuto neděli na konci extraligové baráže. Foto: Markéta Křížová

Následující program baráže o extraligu 2018:

10. kolo, úterý 17.4.2018, 17:30
HC Verva Litvínov - HC Dukla Jihlava - vstupenky zde
HC Energie Karlovy Vary - Rytíři Kladno

11. kolo, pátek 20.4.2018:
HC Energie Karlovy Vary – HC Verva Litvínov (17:30)
Rytíři Kladno – HC Dukla Jihlava (18:00) - vstupenky zde

12. kolo, neděle 22.4.2018:
HC Verva Litvínov – Rytíři Kladno (15:30)
HC Dukla Jihlava - HC Energie Karlovy Vary (16:00) - vstupenky zde

Tabulka baráže 2018 po 9. kole