Se sezonou jsem rozhodně spokojený, hlásí trenér B-týmu mladšího dorostu Marek Melenovský

09.05.2018 / Tomáš Lysý

Mladší dorost B funguje v rámci Dukly Jihlava již šestým rokem a opětovně se ukazuje, že oprávněně. V letošní sezoně se tým vedený bývalými hráči Dukly a extraligovými mistry Markem Melenovským a Lukášem Sáblíkem dostal ze třetího místa po základní skupině až do A-nadstavby. Tam v konkurenci silnějších týmů obstál. „Skupina byla těžší, ale rozhodně jsme se v ní neztratili. Klukům to hodně dalo, zápasy odmakali, museli si sáhnout na sto procent a velkou odměnou jim bylo, že pendlovali mezi A a B-týmem. Sezonu bych hodnotil kladně,“ sděluje kouč Marek Melenovský, jenž od nového ročníku bude působit v Pelhřimově. U místních Ledních Medvědů bude trénovat A-tým a pomáhat s juniorským týmem, který by měla být Béčkem juniorů Dukly.

V průběhu předsezonního přípravného období se kádr mladších dorostenců rozdělil na A-tým a B-tým. Úloha trenérů Béčka Marka Melenovského a Lukáše Sáblíka tak nebyla zrovna jednoduchá – motivační, tzn. aby hráči tvrdě dřeli a mohli znovu nakouknout do A-týmu, a samozřejmě soutěžní, tzn. vybojovat si postup do lepší a těžší nadstavbové skupiny A. Obojí se podařilo. „Začátek byl trošku těžší, protože jsme potřebovali kluky přesvědčit o nějaké tréninkové morálce. S Lukášem Sáblíkem jsme se do nich snažili vštípit to, co si podle nás myslíme, že je může posouvat dále. Z určité části se nám to povedlo. Někdo to pochopil více, někdo méně a doufám, že si to přenesou dále. Dělali jsme všechno pro to, abychom kluky posouvali do A-týmu a myslím, že se to dařilo,“ začíná s hodnocením sezony Marek Melenovský

Jihlava se sice v nadstavbové části přetahovala s Třebíčí o postupové třetí místo, nakonec ale pár zápasů před koncem základní části rozhodla o tom, že půjde do A-nadstavby. Tato skupina byla samozřejmě těžší. Jak na cestování, tak zejména na kvalitu zápasů. Vítěz nadstavbové části si totiž zajistil postup do extraligy mladšího dorostu. „Skupina byla těžší, ale rozhodně jsme se v ní neztratili. Klukům to hodně dalo. Zápasy odmakali, museli si sáhnout, jeli na sto procent. Měli docela velkou odměnu, že pendlovali mezi A a B-týmem,“ domnívá se bývalý vynikající útočník, draftovaný v roce 1995 Torontem. „Tým sice nebyl stabilizovaný, trenérovi se trošku hůře pracuje, ale taková je realita. Mladší dorost B je od toho, aby se v něm vychovávali kluci pro Áčko. Ale postavili jsme to s Lukášem Sáblíkem tak, aby hráči měli veškerý komfort a nadstandard jako kluci z A-týmu. Že by třeba tréninkové dávky v B-týmu byly menší, to ne. Ba naopak, byly maximální.“

Tým mnohdy působil na soupeře jako pořádné lákadlo. Ačkoliv šlo o Béčko, pořád se jednalo o Duklu. K tomu na střídačce dvě persony jihlavského hokeje, které mají dohromady tři extraligové tituly a celkem 1227 startů v české nejvyšší soutěži. Marek Melenovský navíc působil jako asistent kouče Štěpána Moravce u jihlavských starších dorostenců. Ti také prošli do A-nadstavby s jistotou postupu do play-off, takže v sezoně si „Melis“ moc volna neužil. „Se starším dorostem jsme se dostali do play-off, celkově se tam hodně cestovalo a spalo se. Z téhle strany to nebylo úplně ideální, takže některé zápasy B-týmu mladšího dorostu musel odkoučovat Lukáš. Bylo to určité období, skloubilo se to a stíhal jsem obojí,“ říká rodák z Pelhřimova.

Tabulka B-týmu mladšího dorostu: základní část a A-nadstavba
Individuální statistiky hráčů B-týmu mladšího dorostu Dukly

Právě u týmu Ledních medvědů bude v příští sezoně trénovat. Dukla by totiž měla s Pelhřimovem navázat spolupráci, ať už v rámci A-týmu nebo u juniorů. Po reorganizaci mládežnických soutěží totiž bude založen B-tým juniorů Dukly, jenž by měl hrát pod hlavičkou Pelhřimova. „Mládežnické soutěže se vrací k modelu, kterým jsem si prošel a byl jsem na něj víceméně zvyklý (junioři na 3 ročníky a dorost na dva ročníky – pozn. aut.). Pak přišlo něco nového. Nevím, jestli to byla tehdy šťastná změna, ale prostě to tak bylo (mladší dorost, starší dorost, junioři, všechny kategorie na 2 ročníky – pozn. aut.). Současná změna je udělaná hodně narychlo, ročníky 1999 nemají najednou kde hrát. Nevím, jak to je u ostatních týmů, ale v Jihlavě jsme se s tím poprali docela dobře. Děláme juniorku B a navázali jsme spolupráci s Pelhřimovem, hrající druhou ligu mužů,“ říká na závěr Marek Melenovský. O jeho angažmá v Pelhřimově čtěte zde.

Trenér Marek Melenovský o sezoně B-týmu mladšího dorostu Dukly 2017/2018