Doma v Jihlavě bych měl mít více prostoru než někde v extralize, říká útočník Lukáš Anděl

12.05.2018 / Tomáš Lysý

Prakticky ihned po sestupu Dukly z extraligy začali trenéři budovat nový tým a vedení klubu deklarovalo, že cílem je návrat zpět do nejvyšší soutěže. V tomto cíli pomůže Jihlavě také útočník Lukáš Anděl, který podepsal smlouvu na další dva roky. „Letos bylo více nabídek, i z extraligy. Probírali jsme to doma denně, i s agentem. Pro můj rozvoj a mé další působení v kariéře bude lepší, když zůstanu doma v Jihlavě. Vyrůstal jsem tady od mala. Jsem rád, že jsme se rozhodli takhle a můžu pomoct Jihlavě zpátky do extraligy,“ sděluje jihlavský odchovanec, který za A-tým nastoupil doposud do 197 zápasů.

V A-týmu Dukly Jihlava se Lukáš Anděl objevil poprvé v sezoně 2014/2015 a hned si připsal dvě asistence. Ačkoliv je mu teprve 20 let, bude v kabině patřit k těm nejzkušenějším, v červenožlutém dresu bude brzy začínat třetí stovku zápasů. „Letos měla jednání trošku delší trvání, byla těžší a složitější. Bylo více variant nabídek, i z extraligy. Řešil jsem je s rodinou, agentem, a nakonec jsme zvolili tuto variantu,“ sděluje „Andi“ a prozrazuje, co nakonec rozhodlo pro jeho setrvání v Dukle: „Probírali jsme to denně doma, s agentem… Pro můj rozvoj a mé další působení v kariéře bude lepší, když budu tady doma v Jihlavě. Měl bych mít více prostoru tady než někde v extralize. Vyrůstal jsem tady od mala. Jsem rád, že jsme se rozhodli takhle a můžu pomoct Jihlavě zpátky do extraligy.“ Takže odpověď na otázku, jaký je cíl do následující sezony, byla jasná. „Můj cíl nebo cíl týmu je postoupit zpátky do extraligy,“ dodává Lukáš Anděl.

Již tradičně nabízíme i pohled jednatele klubu Bedřicha Ščerbana. „Jednání byla trošku složitější, protože se nám do něj navezly extraligové týmy, které Lukáše oslovily. Vím, že extraligové nabídky měl, i od kterých to bylo týmů, protože už komunikovaly i se mnou,“ sděluje šéf Dukly a prozrazuje, jak se vše seběhlo: „Byla spousta jednání. Lukáš mezitím vyměnil i agenta, začínal jsem jednat v prosinci s jedním agentem, v únoru jsem komunikoval s druhým agentem, a až teď v květnu jsme dotáhli jeho smlouvu. Bylo to složitější, ale jsem rád, že se to povedlo a Lukáš tady bude dva roky působit. Herně určitě vyroste, potenciál má a jak řekl sám – zjistil, že bude lepší zůstat doma a extraligu si tady vybojovat.“

Soupiska Dukly tak nabírá stále jasnější podobu (viz. níže články Čtete také o předešlých změnách v kádru – pozn. aut.). Spekulace o podobě hráčského kádru bezprostředně po sestupu se tak znovu ukazují jako liché. „I když redaktorka MF DNES slečna Streichsbierová psala, že nám v příští sezoně nepomůže ani Anděl, tak jsem rád, že nám Anděl pomůže. Raději potěším fanoušky Dukly, než některé redaktory MF DNES, kteří nám nepřejí, spekulují, a snaží se články ovlivňovat dění v klubu,“ říká Bedřich Ščerban. „Radost redaktorům MF DNES zkazilo už to, že jsem nebyl odvolán, byť se to svými otázkami v rozhovorech a sloupky snažili předhazovat a podsouvat. Nyní jim nevychází ani spekulace a sny o odchodech a oslabení týmu. Lukáš podepsal smlouvu na dva roky. Udělal velký skok ve výkonosti a myslím, že se stále ještě může zlepšovat. Dáváme dohromady tým na postup a Lukáš chce být u toho,“ těší jednatele Dukly.

Lukáš Anděl v pátek 11.5.2018 dopoledne po podpisu nové smlouvy. Foto: Tomáš Lysý

Lukáš Anděl je odchovancem Dukly, zároveň jihlavským rodákem. Svůj nesporný talent ukazoval již během mládežnických týmů, již ve třinácti letech dával góly za mladší dorost Dukly (U-16). V paměti navždy zůstane sezona 2012/2013, kdy jihlavští starší dorostenci pod vedením kouče Františka Zemana získali extraligový bronz. V tehdejším extraligovém play-off chodilo podporovat Jihlavu vydatné množství fanoušků a oblíbeným se stalo skandování „Anděl-Jícha-Mandát, pojďme jim to nandat.“ Právě tato útočná formace měla na úspěchu Dukly velký podíl. Další rok strávil „Andi“ v proslulé akademii RedBull Salzburg, aby se znovu vrátil do mateřského klubu.

V sezoně 2014/2015 si vyzkoušel první starty za A-tým. Během dalšího ročníku vstřelil za Áčko Dukly prvních šest gólů, na dalších třináct nahrál a s týmem se podíval až do extraligové baráže. Také další sezonu začal v Jihlavě. Na konci roku 2016 si odskočil na krátké hostování do Havířova, kde ale utrpěl nešťastné zranění a prakticky přišel o šanci bojovat o vrchol mládežnických reprezentací - nominaci na juniorské mistrovství světa; během celé kariéry totiž prošel všemi mládežnickými reprezentačními týmy. Postupem času se ale vše v dobré obrátilo, odchovanec klubu dostával za A-tým stále více šancí a nakonec slavil se spoluhráči postup do extraligy. Tehdy mohl věkem stále ještě nastupovat za juniory, za které nasbíral v 7 zápasech výborných 17 bodů (6+11). Loni si poprvé v kariéře vyzkoušel extraligu a rozhodně se neztratil, hned ve druhém kole dal gól Spartě. Celkem nastřílel do sítí soupeřů 9 gólů, přičemž hned čtyři branky byly vítězné. Přidal dalších 11 asistencí, sezonu zakončil na 20 bodech s účastí na ledě +8, což bylo nejlepší plusové číslo z celého týmu. Dá se čekat, že brzy překoná hranici 200 zápasů za Duklu, aktuálně má v červenožlutém dresu odehráno 197 utkání.

Videorozhovor s Lukášem Andělem

Autoři videa: Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Lukáš Anděl

Věk: 20 let
Post: Útočník
Držení hole: Levá
Zápasy v Dukle: 197 (v extralize 57)
Góly v Dukle: 17 (6)
Asistence v Dukle: 33 (10)
Body v Dukle: 50 (16)

Foto: David Suchý

Foto: Markéta Křížová

Čtěte také:

WSM Liga bude urputný boj. Doufám, že zvládneme postoupit, povídá Josef Skořepa

Dohodli jsme se korektně a rychle, jednání byla super, pochvaluje si posila do útoku Matěj Pekr

Dukla Jihlava posiluje obranné řady, dvouletý kontrakt podepsal Jan Pohl

V Dukle nebudou pokračovat útočníci Richard Diviš a Filip Seman

Útočník Tomáš Jiránek se upsal Dukle na další dva roky

Řekl jsem si, že půjdu Jihlavě pomoct vrátit se zpátky, sděluje útočník Vlastimil Dostálek

JIHLAVSKÝ DRES JIŽ NEBUDOU OBLÉKAT ÚTOČNÍCI JOSEF SKOŘEPA A RADEK HUBÁČEK

MICHAL HLINKA JE DALŠÍM HRÁČEM, KTERÝ BUDE POKRAČOVAT V DUKLE. NĚKOLIK HRÁČŮ NAOPAK KONČÍ

JAKUB ŠKAREK ODCHÁZÍ Z DUKLY, BUDE PŮSOBIT V ZÁMOŘÍ NEBO V PELICANS LAHTI

DUKLA UPLATNILA OPCI NA ODCHOVANCE DAVIDA ČERMÁKA

OBRÁNCE DAVID KAJÍNEK BUDE V DUKLE POKRAČOVAT DÁLE, PODEPSAL NOVOU SMLOUVU