Zkušenosti z EBEL můžu využít v Dukle a pomoct jí k jasnému cíli, říká Miha Štebih

29.05.2018 / Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Dobří holubi se vracejí, zní jméno českého filmu s výborným hereckým obsazením. A to samé platí pro Vlastimila Dostálka a nyní i pro obránce Mihu Štebiha, jenž se do Dukly také vrátil a podepsal s ní smlouvu na rok s následnou opcí. „Chtěl jsem se vrátit, ale s nikým jsem nemluvil. Byl jsem na dovolené v Jihlavě a pan Ščerban se to dozvěděl, takže mi zavolal, zda bych měl zájem. Měl jsem ještě nabídku z Dánska, ale tu jsem odmítl, protože jsem byl domluvený s Jihlavou. Chci tady vybojovat extraligu a s Duklou si jí zahrát,“ prozrazuje slovinský reprezentační bek, který v červenožlutém odehrál 211 zápasů.

Miha Štebih se v jihlavském dresu naposledy objevil během baráže 2016, kterou Dukla hrála po dlouhých jedenácti letech. Následně zamířil do Slavie, s jejímž manažerem Bukačem byl předem domluvený. Jenže nedlouho po startu sezony začali mít Pražané velké ekonomické problémy a klub opustila téměř polovina hráčů. Slovinec zamířil do Frýdku-Místku, v jehož dresu hrál čtvrtfinále play-off právě proti Jihlavě a také nastoupil v jednom zápasu za extraligový Třinec. V minulé sezoně hájil barvy Villachu v Erste Bank Eishockey Lize. „Zkusil jsem si EBEL rok ve Villachu, což mi prospělo. Ta soutěž je možná na trošku vyšší úrovni než WSM Liga. Je tam hodně cizinců a Kanaďanů. Prospělo mi to a zkušenosti můžu využít v Dukle,“ říká výbornou češtinou.

K jeho návratu do červenožlutého přispěla trošku i jeho přítelkyně, která je z Jihlavy. „Byl jsem si ní tady na dovolené a byt jsem měl od Dukly. Pan Ščerban se to dozvěděl, tak mi zavolal, zda bych měl zájem. Řekl jsem, že určitě, že bych se rád vrátil. Měl jsem ještě nabídku z Dánska, ale tu jsem odmítl, protože jsem byl domluvený v Jihlavě. Chci tady vybojovat extraligu a s Duklou si jí také zahrát,“ sděluje přesvědčivě a vzápětí se rozesměje ohledně přivítání od staronových spoluhráčů. „Super, byla paráda vidět „staré“ tváře. S některými jsme si psali, mluvili. Bylo to příjemné.“ A co jeho vzkaz kapitánovi Tomáši Čachotskému, který při prvním rozhovoru řekl, že si nyní budou muset všichni dávat na jídlo, protože Miha je známý jedlík? „No prostě rád jím. Když jsou někteří nervozní, tak jdou běhat a já prostě rád jím. Jsem velký chlap, musím do sebe dostat nějakou energii,“ rozesměje se.

K opětovnému angažmá Mihy Štebiha se vyjádřil také jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban: „Mihu známe, již u nás působil. Dá se říct, že je to náš odchovanec. Dovedl jsem ho ještě jako neznámého hráče hrajícího juniorskou soutěž v Rakousku. Mezitím si vyzkoušel angažmá v jiných klubech v ČR a zahrál si EBEL. I tyto zkušenosti u nás může nyní zúročit.“

Miha Štebih v baráži 2016 během prvního domácího zápasu Dukly proti Litvínovu. Foto: Josef Plechatý

Miha Štebih je rodákem z Mariboru, jehož je odchovancem. Již ve čtrnácti letech hrál za mariborskou juniorku, v šestnácti si vyzkoušel první zápasy za tamní A-tým. V sezonách 2008/2009 – 2009/2010 hrál ve švédských mládežnických soutěžích za Malmö a Grums, poté si na rok odskočil do Ameriky, kde hrál Nord American Hockey League. Následující sezonu se vrátil do Evropy a vyzkoušel si proslulou akademii RedBull Salzburg. Odtud si ho vytáhl Bedřich Ščerban a před sezonou 2012/2013 jej přivedl do Dukly Jihlava, za kterou během tří sezon odehrál 199 zápasů a vypracoval se i do slovinského národního týmu. Po angažmá ve Slavii, Frýdku-Místku, Třinci a Villachu se šestadvacetiletý bek znovu vrací do červenožlutého.

190 centimetrů vysoký zadák si prošel i reprezentačními výběry své země. V roce 2010 hrál na MS hráčů do 18 let kategorie D2 (třetí nejvyšší) a slavil postup do divize D1 (druhá nejvyšší). O rok později byl v týmu slovinských juniorů na šampionátu divize D1 (druhá nejvyšší), kde kvůli lepšímu vzájemnému zápasu postoupilo na úkor Slovinců do elitní skupiny Dánsko. Juniorské MS divize 1 si vyzkoušel i v roce 2012, kdy byl zástupcem kapitána. Start za A-tým si odbyl na mistrovství světa divize 1A 2014 a s „Rysi“, jak se slovinskému nároďáku říká, slavil postup do elitní skupiny. Jenže hned další rok Slovinsko při šampionátu v Praze a Ostravě spadlo zpět do divize 1A. Slovinský národní dres oblékl naposled během sezony 2016/2017 při úspěšné kvalifikaci na olympijské hry v Pchjongčchangu.

Videorozhovor s Mihou Štebihem

Autoři videa: Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Miha Štebih:

Věk: 26 let
Post: Obránce
Držení hole: Levá
Za Duklu Jihlava: 4 sezony, 211 zápasů, 69 bodů (22+47), 153 trestných minut, účast na ledě +29
Sezona 2017/2018: Villacher SV (EBEL), 54 zápasů, 12 bodů (0+12), 14 tr. minut, účast na ledě +8

Miha Štebih (vpravo) s trofejí pro vítěze mistrovství světa Divize 1A 2014. Vlevo další tehdejší obránce Dukly Matić Podlipnik. Foto: Archiv Dukly Jihlava

Ve slovinském národním dresu během mistrovství světa 2015 v Praze a Ostravě, na kterém „Rysi“ sestoupili zpět do divize D1A. Foto: slovinský hokejový svaz HZS

Zpět v dukláckých barvách – Miha Štebih během prvního dne letní přípravy v posilovně. Foto: Zdeněk Drla

Čtěte také:

CHTĚL BYCH POMOCT TÝMU A ODCHYTAT CO NEJVÍCE ZÁPASŮ, POVÍDÁ GÓLMAN JAN BROŽ

JIHLAVA PROJEVILA ZÁJEM UŽ PŘED DVĚMA ROKY. KONEČNĚ VŠECHNO KLAPLO, JE SPOKOJENÝ JAN POHL

DOMA V JIHLAVĚ BYCH MĚL MÍT VÍCE PROSTORU NEŽ NĚKDE V EXTRALIZE, ŘÍKÁ ÚTOČNÍK LUKÁŠ ANDĚL

WSM Liga bude urputný boj. Doufám, že zvládneme postoupit, povídá Josef Skořepa

Dohodli jsme se korektně a rychle, jednání byla super, pochvaluje si posila do útoku Matěj Pekr

Dukla Jihlava posiluje obranné řady, dvouletý kontrakt podepsal Jan Pohl

V Dukle nebudou pokračovat útočníci Richard Diviš a Filip Seman

Útočník Tomáš Jiránek se upsal Dukle na další dva roky

Řekl jsem si, že půjdu Jihlavě pomoct vrátit se zpátky, sděluje útočník Vlastimil Dostálek

JIHLAVSKÝ DRES JIŽ NEBUDOU OBLÉKAT ÚTOČNÍCI JOSEF SKOŘEPA A RADEK HUBÁČEK

MICHAL HLINKA JE DALŠÍM HRÁČEM, KTERÝ BUDE POKRAČOVAT V DUKLE. NĚKOLIK HRÁČŮ NAOPAK KONČÍ

JAKUB ŠKAREK ODCHÁZÍ Z DUKLY, BUDE PŮSOBIT V ZÁMOŘÍ NEBO V PELICANS LAHTI

DUKLA UPLATNILA OPCI NA ODCHOVANCE DAVIDA ČERMÁKA

OBRÁNCE DAVID KAJÍNEK BUDE V DUKLE POKRAČOVAT DÁLE, PODEPSAL NOVOU SMLOUVU