Mezinárodní česko-finská hokejová škola bude opět v Jihlavě. Na finské straně proběhla změna

10.06.2018 / Tomáš Lysý

Společný projekt dvou národností – Mezinárodní česko-finská hokejová škola – dozná pro rok 2018 změny. Během předchozích sedmi ročníků platilo vždy pravidelné střídání pořadatelství, tzn. že jeden ročník hostila Jihlava (liché roky), další ročník naopak finské Tampere a přilehlá Pirkkala (sudé ročníky). Tentokrát bude „hokejovka“ dvakrát po sobě v krajském městě Vysočiny. „Má to několik důvodů. Hlavním je ten, že nás čeká v roce 2019 rekonstrukce střechy a v období kempu bude HZS zavřený. Na finské straně se navíc změnil partner. Škola je tak dobrá, že nám náš původní partner již kvalitativně nestačil, byť s ním máme přátelské vztahy a vážíme si ho, že s námi do projektu šel. Z finské strany budou vybíráni hráči opět z regionu Tampere, ale z klubu KooVee Tampere,“ komentuje změnu šéf projektu Bedřich Ščerban. Florbalisté, kteří se k projektu připojili v roce 2015, jedou dle původního plánu a odcestují do Finska.

Mezinárodní česko-finská hokejová škola odstartovala v roce 2011. Akce se vždy týkala třináctiletých hokejistů, tedy kategorie starších žáků (rok 2011 – hráči roku narození 1998, rok 2012 – hráči roku narození 1999 apod.). Na jednu akci bylo nominováno vždy 46 hokejistů, kteří byli namíchání do dvou česko-finských týmů. V jednom týmu bylo 12 Čechů a 11 Finů s tím, že i obranné dvojice byly česko-finské. Česká strana dodává talentované hokejisty z Kraje Vysočina, finská strana pak z klubu Pirkkalaan Pingviinit, což je zásobárna talentů pro slavné kluby z 20 km vzdáleného Tampere – Tapparu a Ilves.

Vždy platí, že účast na akci není finančně „vymahatelná,“ hráči jsou vždy vybíráni dle sportovní výkonnosti, přístupu k hokeji a sportu jako takovému a v neposlední řadě i dle prospěchu ve škole. V rámci projektu plat i např. společná výměna poznatků mezi trenéry (kouči druhé země poznávají metodiku hostitelské země), od roku 2015 začala fungovat i Mezinárodní česko-finská florbalová škola a Mezinárodní kemp rozhodčích.

Od roku 2011 platilo pravidelné střídání pořadatelství. První ročník se uskutečnil na Horáckém zimním stadionu v Jihlavě, další ročník hostila Pirkkala, dvacetitisícové město vzdálené kousek od Tampere. Pro rok 2018 dochází ke změně. Zatímco florbalisté odletí na konci července dle původního plánu směr Finsko, u hokejistů platí, že hostitelem bude opět Jihlava. Důvod je třeba hledat v Horáckém zimním stadionu. „Hlavní důvod je ten, že nás v roce 2019 čeká rekonstrukce střechy stadionu a ten bude zavřený. Jsou na něm všechny kabiny, nebudeme mít k dispozici ani zimáček. Byl to hlavní důvod přehození, abychom se těmto problémům vyhnuli,“ objasňuje situaci Bedřich Ščerban, hlavní manažer kempu.

Dalším důvodem je sportovní kvalita kempu. „S dalším vývojem událostí nám nahrálo i to, že se na finské škole změnil partner. Škola je tak dobrá, že náš původní partner – Pirkkala, byť s ním máme přátelské vztahy a vážíme si jich, že s námi do projektu šli, tak už nám kvalitativně nestačili. Pokud chceme projekt posouvat dále, aby sloužil svému účelu – vzájemná výměna zkušeností, informací, know-how a konfrontace s cizí zemí, už jsme se potřebovali posunout. Novým partnerem je klub z Tampere, KooVee (Tampereen Kilpa-Veljet),“ prozrazuje šéf IIHS. Finský tým jde do prvního ročníku a potřebuje nabrat s touto akcí zkušenosti. „Neví, co čeho jdou. Uvítali, že jsme je oslovili s tím, aby se pořadatelství obrátilo. Řekli, že jim to vyhovuje. Podívají se, jak se kemp dělá u nás, jak je organizovaný, jakou má úroveň a co všechno je potřeba. Osahají si to, aby příští rok při organizaci věděli, z čeho mají vycházet a o co jde.“

Jelikož půjde již o osmý ročník česko-finského kempu, začínají mít organizátoři zpětnou vazbu. Zejména po sportovní stránce. Nejvýraznější je stopa Martina Nečase a Jakuba Škarka. První jmenovaný se účastnil školy v roce 2011, aktuálně se může pochlubit dvěma mistrovskými tituly s Kometou, účastí na dospělém MS, dvakrát hrál na juniorském MS a zejména byl draftován Carolinou Hurricanes, za kterou okusil jeden zápas. Druhý uvedený, ještě loni gólman Dukly, půjde na draft letos a je dvojkou mezi evropskými gólmany. Zažil také dva juniorské šampionáty a v extralize chytal za Jihlavu a Spartu. Na „hokejovce“ byl Kuba v roce 2012.

Z finské strany je vysoko Topias Haapanen (finské reprezentace U-16 až U-20), jenž se již objevuje v A-týmu Ilvesu Tampere. A také Sara Säkkinen, která má již dva bronzy ze seniorských akcí. Nejprve vybojovala na ženském MS bronz v roce 2017, letos získala stejný kov na olympijských hrách v Pchjongčchangu. Topias se účastnil prvního ročníku IIHS, Sara o rok později. Již celkem 10 účastníku, sedm Čechů, dva Finové a jedna Finka, nastupují v domácích nejvyšších dospělých soutěžích. Podrobnější přehled úspěchů nabídneme v jednom z dalších článků.

Videorozhovor s Bedřichem Ščerbanem o změnách a úspěších v IIHS

Autoři videa: Tomáš Lysý, Zdeněk Drla