Útok na NHL: Čtyři gólmani, kteří prošli Duklou, bojují o nejlepší hokejovou soutěž světa

27.06.2018 / Tomáš Kalas

Je to vskutku nečekaná událost. V posledních letech se do povědomí širší veřejnosti dostali hned čtyři brankáři Dukly. Všechno odpálil David Rittich, který před sezonou 2016/2017 podepsal smlouvu s calgarskými Plameny a v uplynulém ročníku patřil k spolehlivým článkům kanadského týmu. Před rokem řady českých brankářů rozšířil Josef Kořenář, který celou sezonu chytal v americké juniorce za Lincoln a v létě po kempu podepsal se San José Sharks. Dalším gólmanem, kterého si vyhlédl klub NHL, je Miroslav Svoboda, jenž měl zásadní roli na postupu Dukly 2017 do extraligy. Míra byl v roce 2015 draftován Edmontonem a po této sezoně, jako již gólman Plzně, se upsal v Nashville. V případě draftu můžeme už mluvit i o Jakubu Škarkovi, kterého si před pár dny vybrala organizace NY Islanders. Hodně štěstí v zámoří!

Jakub Škarek byl před draftem řazen podle únorového odhadu Centrálního skautingu NHL jako jednička mezi gólmany působícími v Evropě. Pomyslný ukazováček na něj zamířil ve třetím kole výběru, jako devátého v pořadí kola a 72. mezi všemi hráči si ho vybrali New York Islanders. Celkově byl mezi gólmany čtvrtý v pořadí, třetí gólman působící v Evropě. Před něj se v pořadí Evropy dostal Olof Lindborn, gólman juniorky švédského Djurgardensu IF a Justus Annunen, který hájil barvy finského Karpat Oulu. „Je to skvělý pocit tu být. Byl jsem lehce nervózní před draftem, ale to asi potká každého hráče. Je to čest být členem této skvělé organizace,“ sdělil poněkud klišovitě Škarek své dojmy po draftu. „Neměl jsem tušení, že si mě vyberou. Měl jsem pouze pár rozhovorů během doby, co jsem zde,“ byl překvapen výběrem Ostrovanů talentovaný gólman. Musím zlepšit každou věc, pokud chci chytat v NHL a vím o tom. Myslím, že mám okolo sebe dobré hráče a kouče. Udělám všechno proto, abych mohl jednoho dne chytat v soutěži,“ hlásí odhodlaně.

Miroslav Svoboda měl cestu do nejlepší soutěže světa odlišnou, byť byl v roce 2015 v sedmém kole jako 208. v pořadí draftován Edmontonem. Svoji kariéru započal ve Vsetíně, větší úspěchy na mládežnickém poli ale zapisoval až u Ocelářů v Třinci. V sezoně 2013/2014 byl jasnou jedničkou třinecké juniorky, v jednom případě nakoukl do tehdy ještě druholigového Frýdku-Místku. Téže sezonu také odchytal 9 utkání za reprezentaci do 19 let, úspěšnost měl 91,8 %. O ročník později dostal více prostoru mezi muži, za A-tým Třince odchytal dvě utkání, na první hostovačce v Havířově zápasů šest a v Šumperku, který tehdy bojoval o záchranu, devět. Také na dva zápasy strážil bránu juniorské reprezentace a nevedl si vůbec špatně s průměrem 1,51 gólu na zápas. Zlomovou sezonou pro něj byla sezona 2016/2017, kdy ho Třinec odeslal na hostování do Jihlavy a právě zde fakticky restartoval svojí kariéru. Během sezony se pravidelně střídal s Jakubem Škarkem a oba se výrazně podíleli na cestě Dukly do baráže. V jejím průběhu Škarek odjel hájit reprezentační barvy na U18 a Svoboda tak dostal větší zápasovou porci. Na postupu do extraligy měl miláček jihlavského publika velkou zásluhu. Za devět utkání, co v bráně odchytal, měl procento úspěšnosti na 93,4 %. Po konci ročníku se začalo mluvit o jeho přestupu do Plzně, což se i stalo a minulých osm měsíců byl jedničkou Škodovky. Ta sice až do finále nedokráčela, v semifinále ji vyřadila Kometa, přesto panovala s jeho výkony spokojenost. 26. dubna 2018 došlo oficiálně k podpisu smlouvy s věhlasným týmem NHL, Nashville Predators.

Josef Kořenář je odchovancem humpoleckého a jihlavského hokeje. Právě ve městě legendárního Hliníka začal svoji hokejovou kariéru, mládežnické kategorie následně absolvoval na Dukle. Pravidelně byl také nominován do reprezentačních výběrů. Do juniorského výběru nakoukl v sezoně 2014/2015, pravidelný přísun minut v juniorech dostával až o sezonu později, ač věkem ještě starší dorostenec. V téže sezoně debutoval i na prvním mistrovství světa osmnáctek, v pěti utkáních měl procento úspěšnosti 88,1 %. Následně odešel do zámoří, hrál nejvyšší americkou juniorskou soutěž za Lincoln Stars, kde měl v 32 zápasech úspěšnost 92,5 %. Původně nebyl sice ani draftován, nicméně v létě 2017 se dostal na kemp San Jose, kde si ho trenérský štáb vybral. Podepsal tak s ním nováčkovskou smlouvu s tím, že po dohodě se Žraloky strávil následující sezonu ve své domovině. V Jihlavě, která si ho po juniorském MS 2018 stáhla, odchytal celkem 22 utkání, průměrná úspěšnost se pohybovala okolo 93 %. Přesně stejnou porci utkání odchytal i v Benátkách nad Jizerou, kam byl Jihlavou zkraje sezony poslán na hostování a ani tam si nevedl špatně, ač často doplácel na velké příděly od soupeřů. Příští sezonu začne Kořenář opět v USA, tentokrát v klubu San Jose Barracuda. Kořenář bude dokonce i přítomen na Mezinárodní česko-finské hokejové škole, bude jedním z „předavatelů“ cen pro nejlepší hráče zápasů.

Jihlavský rodák David Rittich zapsal první start ve vyšších mládežnických kategoriích v sezoně 2006/2007, kdy jako čtrnáctiletý odchytal jedno utkání za starší dorost Dukly. V něm neinkasoval a udržel čisté konto. Poprvé nakoukl do A-týmu 19. prosince 2011 v zápase proti Chomutovu. Prohře 2:6 na ledě přihlíželo hned 8 juniorů, Ritticha včetně. Pro něj samotného to byl zajímavý zápas z pozice rozhodcovské, na čáře totiž utkání pískal jeho otec. Další dvě sezony patřil právoplatně k A-týmu, odchytal celkem 77 utkání, celkový průměr ve všech utkáních byl 2,28 gólu na zápas. Jeho výkony ale neušly skautům v Česku, proto se stěhoval do Mladé Boleslavi, kde se mezi lety 2014 - 2016 mimo jiné potkal s bývalým bekem Dukly, Matějem Stříteským. I zde plnil roli spolehlivého brankáře a pod vedením trenéra Výborného, kdy došla Boleslav v sezoně 2015/2016 až do semifinále, kde narazila na Liberec, se tento ročník se stal zlomem v jeho dosavadní kariéře. Po vynikající sezoně v české extralize přišla Davidu Rittichovi nabídka od Calgary Flames. Dlouho nad ní neváhal, ačkoliv věděl, že začne na farmě, jelikož kanadský celek bude podepisovat dva gólmany pro první tým. „S tím jsem do toho šel a chtěl jsem si říct o šanci v prvním týmu. Priorita pro mě byla, abych na farmě ve Stocktonu odváděl dobré výkony, měl dobrá čísla a výsledky. V AHL (American Hockey League – farmářská soutěž klubů NHL) totiž nejsou tak důležitá čísla, jako vyhrané zápasy. Prostě mít z utkání dva body,“ začíná rozhovor o svém angažmá v zámoří (celý rozhovor z června roku 2017 o jeho misi si můžete přečíst zde). Jeho dosavadní vrchol přišel v uplynulém ročníku, kdy nakoukl do A-týmu celkem v jednadvaceti případech, zejména v zimním období, kdy laborovala s třísly jednička Calgary, Mike Smith. První utkání v tomto ročníku odchytal proti Coloradu 25. listopadu a vítězně, Calgary vyhrálo 3:2. Nejvíce byl „propírán“ v médiích po posledním zápase únorové šestizápasové série na hřištích soupeře, na ledě Nashvillu. Právě tady zavinil sice jeden gól špatnou rozehrávkou, ale dvěma famózními zákroky v posledních minutách dokázal udržet těsnou výhru 4:3. Na konci sezony přišla další třešnička na dortu - nominace do seniorské reprezentace na MS v Dánsku, kde nejen podával výborné výkony, ale i bavil přítomné novináře svými neotřelými hláškami. I on bude na Mezinárodní škole předávat ceny nejlepším hráčům utkání.

Bedřich Ščerban o gólmanech Dukly v NHL

Autoři videa: Tomáš Lysý, Zdeněk Drla