Dukla vzdá hold záchranářům. Podaří se hráčům získat první body v tomto ročníku?

09.09.2018 / Tomáš Kalas

Zápas ve stylu poděkování záchranářům. Pondělní zápas druhého kola Chance Ligy se bude nést ve znamení vzdání holdu zachráncům lidského života. Na ledě to bude o něčem jiném. Jihlavská Dukla nezvládla úvodní sedmiminutovku druhé třetiny v Přerově a ani rychlé snížení ve třetí třetině nevedlo ke třem bodům. Českobudějovický Motor přijede do krajského města naladěn úplně jinak. V prvním zápase na domácím ledě jasně přehrál Benátky 5:1 a bude chtít na výhru navázat. Jak si povedou oba týmy, pasovány na favority celé ligy, potažmo na postup do extraligy? Vše se dozvíme v pondělí 10.9.2018 od 17:30. Lístky můžete zakoupit přes síť Ticketportal.

Pondělní soupeř: HC ČEZ Motor České Budějovice

Historie klubu

První záznamy o hokeji v Budějovicích se datují do roku 1911, když byl založen klub SK České Budějovice, jehož základ tvořili sextáni místního gymnázia. O dva roky později se odehrál první zápas v bandy mezi dvěma mužstvy Hockeyového kroužku. První tým vyhrál suverénně 13:1. Rozlet týmu přibrzdila první světová válka, neboť museli být narukováni celkem čtyři hráči z tehdejšího základu. Bandy hokej se následně dostal do mrtvého stavu, vystřídal ho totiž klasický kanadský. V prvním domácím zápase porazilo SK nedaleký Písek 2:1. V roce 1928 se sloučily dva kluby, Viktorie a Slovan. Ty založily AC Stadion České Budějovice, který se o dva roky později stal mistrem českého venkova a v sezoně 1936/37 hrál v prvním ročníku celostátní ligy. Tím tak došlo k založení tradice hokeje v Budějovicích. Po únoru 1948 měnil klub svá jména každou sezonu, až se od roku 1951 do 4. října 1965 vžil ustálený název Slavoj České Budějovice. Z finančních problémů vytáhl Slavoj až národní podnik Motor a pomohl mu k návratu mezi elitu.

Další změna přišla 21. prosince 1992, kdy se klub, který se hlásil k tradici předchozích názvů, byl přejmenován na HC České Budějovice. Z této éry je známo několik hráčů působících v NHL, namátkou Roman Turek, Aleš Kotalík, Václav Nedorost či současný trenér Václav Prospal. Navíc došlo i ke zrekonstruování zimního stadionu, který dodnes nese jméno Budvar Aréna. Největší krize přišla v sezoně 2003/2004, kdy přišel barážový propadák s Duklou Jihlava a nebylo jasné, zda bude i příští sezona hokejová. Nový prezident Jaroslav David ale sestavil ve spolupráci s koučem Jandačem kvalitní kádr, který se za rok dostal zpět do extraligy a hned se dostal až do semifinále, kde nestačil na pražskou Slavii. Další ročník, 2006/2007, se nesl ve znamení nového generálního partnera, firmy Mountfield. Budějovice skončily na třetím místě v základní části a skončily opět v semifinále, když nestačily na Pardubice. Nejlepší sezona přišla o rok později, Josef Jandač dotáhl Mountfield k zisku Prezidentského poháru, když získal 106 bodů. Velkou šanci na titul ale zastavilo opět semifinále, tentokrát proti Karlovým Varům.

V roce 2013 přišel šok pro celé město, firma Mountfield se rozhodla pro přesun do Hradce Králové. Skupina bývalých hráčů okolo Stanislava Bednaříka ale založila nový klub a rozhodla se pro zachování tradičního názvu Motor. Jasným cílem klubu je postup do extraligy, na který čeká již šest let. Nejblíže tomu byl v postupové sezoně Dukly, 2016/2017, ale neuspěl. Minulý ročník končil Motor v rozkladu, když nestačil v semifinále první ligy na Kladno a na veřejnost prosakovaly zprávy o špatných vztazích mezi hráči.
Zdroj: hcmotor.cz

Kde Motor hraje?

Zimní stadion byl postaven na břehu Vltavy v roce 1946 jako třetí v Československu. Dnes je nejdéle kontinuálně fungující stadion v ČR. Zastřešení přišlo 19 let od otevření zimáku, v roce 1967. O 12 let později se dostavěla druhá plocha, která slouží především k tréninkům a pronájmům. V letech 2001–2002 prošel budějovický zimní stadion kompletní rekonstrukcí. Znovuotevřen byl 4. 10. 2002, od té doby nese název Budvar aréna podle významného sponzora klubu, pivovaru Budweiser Budvar. Pojme 6 421 diváků, z čehož je 551 míst na stání. Unikátní je také jeho poloha, málokterý stadion leží téměř v historickém centru města.


Foto: archiv ČEZ Motor České Budějovice

Soupiska týmu

Loňský neúspěch přinesl ohromnou čistku v kabině. Z jižních Čech se pakovalo hned dvacet hráčů! Mezi nimi nechyběl například ani Petr Vampola, který přestoupil do Kladna. Z Motoru odešli i oba gólmani, David Gába se stane gólmanskou jistotou ve Vsetíně, Ondřej Bláha zase v Havířově. Odešel i zkušený Václav Nedorost, který se stěhoval na severozápad do Plzně. Příchody jsou ale zajímavou věcí. Prakticky se dá říci, že co příchod, to zvučné jméno. Doplnit Petra Kváču přišel z Frýdku-Místku Jan Strmeň, do obrany přišel vypomoci zkušený René Vydarený. V útoku bude zase trápit soupeře Lukáš Endál, který loňský nepostup Havlíčkova Brodu do první ligy obrečel, tentokrát by se ale radoval. Navrátila se i ikona českobudějovického hokeje, velezkušený Jiří Šimánek. Z Německa přišel Jakub Babka, z Nitry další zámořská akvizice, Cody Bradley. Do týmu přišel i David Gilbert z Feherváru, maďarského celku hrající EBEL ligu.
Soupiska Motoru
Realizační tým Motoru

Příprava a poslední zápas Motoru

Motor prožil povedenou přípravu. Nestačil pouze ve dvou případech na extraligovou Plzeň, té podlehl 1:4 a 2:3. Ve zbývajících sedmi zápasech ale prohrál pouze jednou, v rakouském Linci 0:1. Budějovice si poradily doma s kazašským Pavlodarem 4:0 a Lincem 6:5 v prodloužení. Asi největší ohlas vzbudila výhra 4:2 nad účastníkem KHL, Amurem Chabarovsk. Generálku na ligu absolvoval Motor s Prostějovem, na domácím ledě si poradil výhrou 4:1.

Přípravné utkání, středa 5. září 2018: HC ČEZ Motor České Budějovice - LHK Jestřábi Prostějov 4:1 (0:0, 1:0, 3:1)
Branky a nahrávky: 40. Endál (Dančišin), 45. Pavlin (Novák, Šimánek), 58. Babka, 58. Čermák (Pavlin, Doležal) – 44. Žálčík (Dvořáček, Račuk). Rozhodčí: Valenta, Skopal – Polonij, Šimánek. Vyloučení: 9:9, navíc Heřman (CEB) a Foltýn (PRO) do konce utkání. Využití: 2:1. Diváci: 1733.

Sestava Motoru: Strmeň - Kutlák, Fillman, Pýcha, Pavlin, Vydarený, Plášil – M. Novák, Dančišin, Endál – Čermák, Šimánek, P. Novák – Beránek, Přikryl, Doležal – Heřman, J, Doktor, Babka

Poslední vzájemný zápas

Baráž o extraligu, 18. dubna 2017: HC ČEZ Motor České Budějovice - HC Dukla Jihlava 2:3 (0:1, 2:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 25. Mucha (Babka, Vak), 38. Nouza (Vlček) - 8. Kajínek (Důras, Skořepa), 22. Seman (Zeman), 51. Skořepa (Jiránek, Šidlík). Rozhodčí: Hribik, Svoboda – Jelínek, Komárek. Vyloučení: 7:9, navíc Chovan a Čermák (oba CEB) 10 min. OT. Využití: 0:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 6421. Střely na branku: 46:20. Průběh utkání: 0:2, 2:2, 2:3.

Antonín Stavjaňa (ČEZ Motor České Budějovice): „Trápíme se s koncovkou. Jihlava hraje staženou obranu, zahuštěný slot před brankářem. Chyběl nám snajpr, který by to od modré prostřelil. Svoboda je výborný těsně nad ledem, takže jsme to chtěli dávat nahoru. Nikdo z hráčů se ale nedostal do takové pozice, aby puk protlačil do brány. Hosté hráli obětavě, zblokovali spoustu střel. Kdyby bylo z naší strany více chladnokrevnosti… to říkáme vždycky. Plán je jedna věc, realizace druhá.“

František Zeman (HC Dukla Jihlava): „Věděli jsme, že nás tady čeká horká půda, což se potvrdilo. Na utkání jsme se připravili a chtěli jsme urvat body. Nakonec se nám podařilo získat všechny. Ať jsme byli šťastnější nebo ne, vracíme se domů spokojeni.“

V posledním vzájemném utkání na Horáckém zimním stadionu porazila Dukla před vyprodanými ochozy Motor výsledkem 5:1 a udělala tak další krok k tehdejšímu postupu do extraligy, který následně na hřišti soupeře znovu výrazněji přiblížila po výhře 3:2. Foto: Tomáš Buksa

2. kolo Chance Ligy 2018/2019, pondělí 10. září

VHK ROBE Vsetín - SK Trhači Kadaň (17:30)
HC Benátky nad Jizerou - LHK Jestřábi Prostějov (17:30)
HC Dukla Jihlava - ČEZ Motor České Budějovice (17:30) - vstupenky zde
HC Stadion Litoměřice - Slovan Ústí nad Labem (18:00)
HC Frýdek-Místek - AZ RESIDOMO Havířov (18:00)
HC RT TORAX Poruba 2011 - Rytíři Kladno (18:00)
HC Slavia Praha - HC ZUBR Přerov (18:00)

3. kolo Chance Ligy 2018/2019, středa 12. září

ČEZ Motor České Budějovice - HC Slavia Praha (17:30)
SK Horácká Slavia Třebíč - HC Stadion Litoměřice (17:30)
LHK Jestřábi Prostějov - HC Dukla Jihlava (18:00)
SK Trhači Kadaň - HC Benátky nad Jizerou (18:00)
Rytíři Kladno - VHK ROBE Vsetín (18:00)
AZ RESIDOMO Havířov - HC RT TORAX Poruba 2011 (18:00)
Dohrávka 18. září - Slovan Ústí nad Labem - HC Frýdek-Místek (17:00)