Útočné řady Dukly Jihlava posílí Lukáš Klíma, doposud nejlepší střelec Kadaně

06.12.2018 / Tomáš Lysý

Jméno Klíma opět v Jihlavě! Je to více jak třicet let, co se jihlavským stadionem linul obávaný pokřik Rosol-Kameš-Klíma, zameteme s nima. A právě Lukáš Klíma, synovec legendárního jihlavského útočníka Petra Klímy, posílí jihlavské útočné řady. Osmadvacetiletý rodák z Ilavy se před letošní sezonou po šeti letech vrátil do českých soutěží a v trápící se Kadani měl výtečnou formu – z 27 zápasů nastřílel 13 gólů. Pravák, jehož dvojče Tomáš na rozdíl od bratra zůstal ve Slovensku, bude v Jihlavě hrát do konce sezony.
Foto: Dalibor Kachlík/skkadan.cz

„Lukáš hrál v Kadani velmi dobře. Ačkoliv se Trhači výsledkově trápí, on byl jejich nejlepším střelcem. Od jeho angažování si slibujeme posílení střelecké produktivity. Bude u nás do konce sezony," říká jednatel Dukly Bedřich Ščerban a s úsměvem dodává: „Věříme, že se mu bude v jihlavském dresu dařit stejně jako jeho strýci." Tím není nikdo jiný než legenda Petr Klíma z tehdejší obávané formace Rosol-Kameš-Klíma.

Petr Klíma, legendární útočník Dukly Jihlava, má s Duklou Jihlava dva mistrovské tituly (1984, 1985). V jeho šlépějích se snaží jít dva synové Kelly Klíma a Kevin Klíma. Cesta dvojčat se během této sezony rozdělila, Kelly zůstal v zámoří, Kevin zamířil nedávno do Kadaně a během čtyř zápasů nasbíral tři body (2+1). V jednom týmu se tak potkal s bratrancem Lukášem Klímou.

Lukáš je synovec Petra Klímy a shodou okolností má také dvojče – Tomáše. Cesta obou bratrů byla téměř totožná, prakticky až do sezony 2014/2015 hrávali ve stejných klubech, zejména ve slovenských soutěžích. Nová posila Dukly Lukáš si v České republice vyzkoušel extraligu dorostu a juniorů za Litvínov. Během sezony 2010/2011 nastoupil k šesti zápasům v extralize za Karlovy Vary a měl první zkušenosti s Kadaní, kde během 14 utkání nasbíral 7 bodů (1+6). To vše stihl jako junior, neboť mohl hrát ještě nejvyšší českou mládežnickou soutěž. Tu naposled hrál v ročníku 2011/2012 a v Karlových Varech tehdy ve 12 utkáních nasázel 12 gólů. O rok později naskočil do osmi zápas za Most a tím jeho anabáze v českých soutěžích na nějaký rok skončila.

Od ročníku 2007/2008 totiž Lukáš působí i ve slovenských soutěžích. Postupně prošel dorostem a juniorkou Dukly Trenčín, kde v sezoně 2009/2010 naskočil i za A-tým a okusil i další Duklu – Senici. Zkušeností se slovenským hokejem má dostatek, postupně totiž hrál první ligu za Považskou Bystrici, extraligu v Nitře, poté nejvyšší soutěž opět v Trenčíně, rok a půl strávil v Martině, během sezony 2015/2016 nastupoval v extraligové Skalici a prvoligové Senici. Poznal i hokej v Srbsku, za Crvenou Zvezdu stihl během šesti zápasů nastřádat 16 bodů (8+8). Poslední dvě sezony hrál druhou nejvyšší soutěž na Slovensku, odkud je jeho maminka. Nastupoval za Považskou Bystrici, Prešov a Dubnici.

Před touto sezonou se vrátil do českých soutěží, konkrétně do Kadaně, kde začal působit jeho strýc Petr Klíma na postu sportovního manažera. Lukášovi se dařilo výtečně, v dresu Trhačů nasázel za 27 zápasů 13 bodů a na dalších šest přihrál. I proto ho Dukla přivedla. Ať se daří, Lukáši!

Lukáš Klíma

Věk: 28 let
Post: Útočník
Držení hole: Pravá
Minulá sezona:
HK 95 Považská Bystrica (1.liga, Slovensko): 32 zápasů, 27 bodů (15+12), 22 trestných minut, účast na ledě 0
MHK Dubnica (1.liga, Slovensko): 2 zápasy, 0 bodů, 0 trestných minut

Jméno Klíma bude po více jak třiceti letech opět na červenožlutém dresu. Foto: Dalibor Kachlík/skkadan.cz




×
Dnes v 18:00 | Muži
HC Dynamo Pardubice B
HC Dukla Jihlava