Mladí Dukláci se budou potit v pekle

23.01.2019 / Zdeněk Drla

Za účasti nejvyšších představitelů Statutárního města Jihlavy bylo slavnostně otevřeno sportovně-relaxační centrum Duklácké peklo. V něm budou dostávat do těla mladí Dukláci - od přípravky po juniory.

Duklácké peklo vzniklo v podzemí budovy přiléhající k Horáckému zimnímu stadionu, kde v minulosti sídlilo několik hudebních klubů. V jeho prostorách budou nyní trénovat mladí hokejisté Dukly Jihlava.

Boxovací pytel, rotopedy, veslařský trenažér, běžecký pás, umělý led a další cvičební pomůcky, včetně několika "vychytávek" nabízí pětice místností v podzemí.

Čtěte také: Jak vše vypadalo na začátku - Dukla buduje nové tréninkové prostory pro mládež

Například v Sálu šampionů, což je crossfitová tělocvična, mohou mladí sportovci provádět cvičení podle projekce na plátně. "Protože jsme připojeni online, můžeme se dohodnout třeba s trenérem z Ameriky a ten bude na dálku předcvičovat," nabízí jednu z novinek trenér Marek Melenovský. K dispozici jsou zde dále longe, pro procvičování nejrůznějších svalů.

Sál šampionů. Foto: Zdeněk Drla

Rockyho dílna. Foto: Tomáš Lysý Další místností je Rockyho dílna a jak už název napovídá, jde tu o box.

Střelbu na gólmana a přihrávky mohou hokejisté trénovat v Dukla ice areně - místnosti s umělým ledem nové generace. To vše pod dohledem čtveřice kamer, které snímají postoj a pohyb hráče. U videozáznamu pak mohou trenéři s hráči odhalovat a konzultovat jejich nedostatky.

Dukla ice arena, místnost s umělým ledem a brankou. Foto: Zdeněk Drla

V hlavním sále Dukláckého pekla je kromě klasických spiningových kol i jedno speciální, kde si jezdec může navolit konkrétní trasu, například etapu některého ze závodů a trasa se před ním promítá v televizi, takže se cítí jako při opravdové etapě. Nechybí zde ani veslařský trenažér a běžecký pás.

Hlavní sál Dukláckého pekla. Foto: Zdeněk Drla

Slavnostního otevření se zúčastnilo nejvyšší vedení města v čele s primátorkou Karolínou Koubovou a jejími náměstky. "Máme velké množství dětí, ale chybí nám místo pro suchou přípravu. Proto jsme uvítali možnost získat tento prostor. Vyrostlo zde krásné zázemí. Velké poděkování patří městu a všem sponzorům, kteří se na vzniku podíleli," komentoval otevření Dukláckého pekla jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban.

Nově vzniklé sportoviště bude primárně sloužit jihlavské hokejové mládeži. "Mluvíme ale i o možnosti, že by v dopoledních hodinách, kdy nebude taková vytíženost, mohly centrum využívat i školy a nejen ty jihlavské," přiblížil vedoucí magistrátního odboru školství, kultury a tělovýchovy Tomáš Koukal.

Rekonstrukce prostor bývalého hudebního klubu a vybavení nově vzniklého centra stálo přes dva miliony korun. Částkou 350 tisíc přispělo Statutární město Jihlava, zbývající prostředky pokryly příspěvky od sponzorů.