Reprezentace: Dukláci měli úspěchy v U17 a U16, Jakub Černohorský se připravuje na MS

26.03.2019 / Tomáš Lysý

Po delším čase přichází tradiční ohlédnutí za reprezentačními akcemi. Jihlavští hokejisté v nich byli pořádně vidět. Tomáš Chlubna vybojoval s výběrem do 17 let zlaté medaile na Evropském olympijském festivalu mládeže. V šestnáctce jsou vidět hráči dorostu či juniorky Dukly - Filip Maláč, David Moravec a Matouš Menšík. Na vrchol sezony v podobě mistrovství světa hráčů do 18 let se připravuje také obránce A-týmu Jakub Černohorský.
Ve výběrech je i několik hokejistů, kteří delší čas oblékali jihlavský dres: David Musil, Jakub Škarek, Adam Najman a hokejistky Zuzana Martinů, Nikola Dýcková a Kristýna Kaltounková.

Reprezentace do 18 let: Přípravné kempy před MS v Kravařích

Reprezentaci do 18 let se blíží hlavní vrchol sezony – mistrovství světa, které se uskuteční v polovině dubna ve švédském Örnsköldsviku. Od 27.3. do 31.3. se čeští mládežníci budou připravovat v Kravařích, poté na stejném místě od 3. do 9. dubna. Do výběru hlavního trenéra Aloise Hadamczika a jeho asistentů, bývalých vynikajících hokejistů Bělohlava a Židlického, se vešel také Jakub Černohorský, obránce Dukly Jihlava. Šikovný mladík, který začínal s hokejem v Litoměřicích a nedávno se upsal červenožlutým barvám, je aktuálně v širší nominaci.

Jakub Černohorský v dresu HC Dukla Jihlava. Foto: Markéta Křížová

Reprezentace do 17 let: Tři utkání proti Finsku, Turnaj pěti zemí a Evropský olympijský festival mládeže

Pravidelným nominovaným v reprezentační sedmnáctce je jihlavský útočník Tomáš Chlubna. Jeden z tahounů juniorského týmu, který okusil i zápasy v A-týmu, se účastnil všech reprezentačních akcí. Během trojutkání s Finskem doslova zářil, když během tří zápasů dokázal vsítit 4 góly, přidat 2 asistence a podílet se tak na šesti českých gólech z devíti!

Bylo tak jasné, že pokud bude zdraví, zúčastní se dvou únorových akcí. První z nich byl Turnaj pěti zemí ve Švédsku, kde národní tým bohužel prohrál všechny čtyři zápasy – s Ruskem, Finskem, Amerikou i Švédskem. Náladu si ale tým kolem trenéra Karla Berana a jeho asistenta Radima Skuhrovce zlepšil hned vzápětí. Evropský olympijský festival mládeže znamenal pro národní tým velký úspěch – zlaté medaile. Český tým nejprve porazil Rusko 2:1, poté skolil Švýcarsko 3:0 (Tomáš Chlubna gól a asistence) a v bitvě o zlato zdolal Sarajevo 3:1. Velký rozhovor s jihlavským útočníkem přineseme v dalších dnech.

Tomáš Chlubna při svém zatím posledním utkání za A-tým Dukly, doma proti Přerovu (1:0). Foto: Markéta Křížová

Reprezentace do 16 let: Tři utkání s Ruskem, Turnaj čtyř zemí ve Finsku a dvojzápas proti Mannheimu

Reprezentace do 16 let má také pravidelné účastníky v podobě jihlavských reprezentantů. Do trojutkání proti Rusku byli nominovaní Filip Maláč a Matouš Menšík, přičemž druhý jmenovaný zapsal ve druhém vystoupení (5:8) dvě asistence. Mezi náhradníky na této akci, kde ČR zapsala tři porážky, byl obránce David Moravec. Poslední jmenovaný se na začátku ledna účastnil také přípravného kempu a dvojutkání proti Slovensku (vítězství 5:0 a 5:1).

Matouš Menšík a David Moravec dostali další pozvánku do národního týmu na začátku února, kdy byl na programu přípravný kemp a Turnaj čtyř zemí ve finském městě Mikkeli. Hokejový nároďák nejprve prohrál s domácími Suomi 1:3, poté v přestřelce porazil Švédsko 7:6 v prodloužení a nakonec těsně padl s Ruskem 2:3. Druhému zápasu jsme se věnovali v samostatném rozhovoru, protože při výhře proti Tre Kronor zaznamenal Matouš Menšík čtyři góly a navrch přidal asistenci - více zde.

Zatím poslední akcí reprezentační sedmnáctky bylo dvojutkání proti hráčům Adler Mannheim U17. Další zkušenosti s národním týmem nabral znovu David Moravec, který se mohl radovat se svými spoluhráči z vítězství 6:0 a 9:4. Při prvním utkání zaznamenal „Mory“ asistenci.

Filip Maláč, David Moravec a Matouš Menšík – zástupci Dukly v reprezentaci do 16 let. Koláž: Tomáš Lysý

Reprezentace Slovinska

Obránce Dukly Jihlava Miha Štebih nastoupil v probíhající sezoně již do šesti zápasů za slovinskou reprezentaci. Naposled tomu bylo na únorovém turnaji v Bledu, který Slovinsko vyhrálo. "Rysi", jak se slovinskému národnímu týmu říká, nejprve porazili Maďarsko 4:1, poté skolili Itálii 2:1 a porážka 2:3 v prodloužení proti Bělorusku jim stačila k vítězství. Na předešlém turnaji, který byl už v listopadu, prohráli Slovinci všechny tři zápasy - proti Lotyšsku a Bělorusku shodně 1:4 a proti Francii 2:3 na nájezdy (Štebih asistence u prvního gólu).

Bývalí hráči a hráčky Dukly v reprezentacích

A-tým:
Stabilním účastníkem seniorské reprezentace je odchovanec jihlavského hokeje David Musil. Současný třinecký obránce se účastnil Karjala Cupu, Channel One Cupu i Beijer Hockey Games, tedy všech významných reprezentačních akcích současné sezony.

Reprezentace do 20 let:
Gólman Jakub Škarek byl v posledních dvou letech nominován do juniorské reprezentace. Vrcholem bylo mistrovství světa do 20 let v Kanadě, kde ale národní tým medaile vybojovat nedokázal.

Reprezentace do 18 let:
Obránce David Homola a útočník Adam Najman, toť bývalí hráči Dukly, kteří oblékají dres národního týmu do 18 let. První jmenovaný, současný bek Třince, působil v červenožlutém do sezony 2014/2015 (mladší dorost). Druhý uvedený, nyní forvard Liberce nebo Benátek, odešel z Jihlavy během letní přípravy 2018 jako junior. Oba dva by se, spolu s Jakubem Černohorským, měli potkat na mistrovství světa hráčů do 18 let.

Ženské reprezentace:

V A-týmu žen působí bývalá defenzívní hráčka Dukly Zuzana Martinů (aktuálně Žďár nad Sázavou), která dostala také pozvánku na přípravný kemp před ženským Mistrovstvím světa. Mezi náhradnicemi na světový šampionát je i bývalá jihlavská útočníce Kristýna Kaltounková, jenž nyní působí v zámoří.

Pozvánky do ženské osmnáctky dostává jak Kristýna Kaltounková, tak Nikola Dýcková, další bývalá útočnice Dukly. Obě spolu hrály za mladíš dorost Dukly. Na začátku ledna hrály na Mistrovství světa hráček do 18 let, kde české reprezentantky musely – nakonec úspěšně – bojovat o záchranu.