Gólman Filip Maláč podepsal smlouvu s Duklou

25.11.2019 / Tomáš Lysý, Vladimír Šťastný

David Rittich, Josef Kořenář, či Jakub Škarek, to je výčet gólmanů – odchovanců Dukly Jihlava, kteří v nedávné době podepsali kontrakty v některém z klubů NHL. Našlápnuto v jejich stopách má další benjamínek v jihlavském dresu – Filip Maláč. Ten ve čtvrtek 21. listopadu podepsal svou první profesionální smlouvu v kariéře a to v Dukle Jihlava. „Je to skvělý pocit a jsem rád, že mi to Jihlava umožnila. Jsem v Dukle od malička a vždycky jsem toužil zachytat si za A tým,“ sdělil stále ještě šestnáctiletý brankář po podpisu smlouvy.

Smlouva má platnost čtyři roky, tedy do roku 2023. U podpisu smlouvy byl kromě Filipa a jednatele Dukly Jihlava Bedřicha Ščerbana i Filipův otec jako zákonný zástupce a hráčův agent. Třásly se při podpisu smlouvy mladému hráči ruce? „Myslím, že ani ne, přišel jsem ze školy, už zde bylo všechno připravené a já jen podepsal,“ bránil se gólman.

Filipův otec Pavel Maláč byl profesionálním gólmanem, chytal převážně v 1. lize a v Extralize, má starty i v jedné sezoně za Duklu Jihlava, má tak plné právo svému synovi radit v jeho kariéře, je tomu opravdu tak? „Tak radil mi, když jsem byl spíše malý, to mě učil hokej. Nyní už je to jenom o detailech chytání, ale povídáme si o tom po každém zápase,“ dodal Filip.

Otec Pavel Maláč (vpravo) přihlíží, jak jeho syn Filip a jednatel Dukly Bedřich Ščerban podepisují profesionální smlouvu.

Filip Maláč je gólmanem dorostu, kam věkově patří, chytal také za juniorku a nyní začíná trénovat s muži. Je naděje, že ještě letos naskočí do zápasu A týmu? „Je to otázka spíše na trenéry, já jako hráč můžu ovlivnit své výkony a ostatní je na trenérech, zda mi dají důvěru.“ V A týmu na něj čeká dvojice Jan Brož - Ondřej Chaloupek s oběma se zná. „Myslím si, že to bude někdy asi trochu těžší, protože jsou oba hyperaktivní, ale alespoň bude legrace,“ smál se při otázce na stávající gólmany A týmu.

Filip Maláč dostává z rukou jednatele Bedřicha Ščerbana svůj originální zápasový dres k utkáním A-týmu. Proč si vybral číslo 37, to najdete hned v článku níže.

Hráč s přezdívkou „Malage“ podepisoval smlouvu ve žlutém dresu Dukly se svoji jmenovkou a s číslem 37. Proč si vybral právě toto číslo? „Číslo 37 jsem si vybral už jako malý, protože táta nosil číslo 73. Mě se tato čísla líbila a nyní stačilo je jen prohodit, a na světě byl dres s číslem 37. Je to pěkný pocit mít na sobě seniorský dres. Od mala jsem si to přál. Chodil jsem se dívat na zápasy A týmu a nyní ho mám na sobě a je to parádní,“ rozplýval se jihlavský talent.

A jaké cíle jsou před Filipem do konce sezony v dorostu nebo v reprezentaci? „Cílem s dorostem bylo uhrát play off, což se ještě může podařit, ale je již malá šance (rozhovor vznikl dva dny před koncem základní části dorostenecké soutěže – pozn. red.). Už rád bych si také zachytal v A týmu, ale je to otázka spíše další sezony. U reprezentace bude záležet na trenérech, jestli mě nominují na nějakou akci,“ netajil se svými přáními mladý gólman.

Filip Maláč o podpisu profesionální smlouvy s Duklou

Autor videa: Tomáš Lysý

Podpis smlouvy s talentovaným gólmanem Filipem Maláčem (uprostřed) probíhal za účasti jednatele klubu Bedřicha Ščerbana (vlevo) a zákonného zástupce hráče, otce Pavla Maláče. Foto: Tomáš Lysý 3x