Osmnáctka trénovala v Jihlavě i se třemi hráči Dukly

28.12.2019 / Tomáš Lysý

Českým hokejovým prostředím aktuálně hýbe mistrovství světa hráčů do 20 let. Domácí šampionát je tentokrát bez jihlavských hráčů nebo jihlavských odchovanců, ale třeba za dva roky tomu může být úplně jinak. Těsně před Vánoci proběhl v Jihlavě kemp reprezentace do 18 let, kde zastává funkci kapitána jihlavský útočník Tomáš Chlubna. Kempu se dodatečně zúčastnili i další dva jihlavští hráči – Josef Vyvial a Miroslav Juda. Osmnáctka má nyní na programu Turnaj pěti zemí ve Švýcarsku, právě s kapitánem Tomášem Chlubnou v sestavě.

U-18 na kempu v Jihlavě s třemi jihlavskými hráči

Reprezentační osmnáctka absolvovala v Jihlavě předvánoční kemp. Mezi nominovanými hráči byl samozřejmě i Tomáš Chlubna a portfolio jihlavských plejerů v U-18 se vzápětí rozrostlo o dva jihlavské hráče - Josefa Vyviala a Miroslava Judu. I když je třeba podotknout, že oba dva hráči se do výběru připojili v průběhu kempu i kvůli zdravotním komplikacím původně nominovaných hráčů. Trenéři Karel Beran, Milan Plodek a Radim Skuhrovec potřebovali mít zkompletované složení formací a jihlavští hokejisté byli v danou dobu k dispozici. Miroslav Juda navíc věkem patří do kategorie U-19.

Josef Vyvial (vlevo) a Tomáš Chlubna
Miroslav Juda. Foto: Tomáš Vrábel

Po kempu odcestovala osmnáctka na turnaj do Švýcarska, kde má k 28.12. odehrány dva zápasy. Finsku po hodně nevydařené třetí třetině podlehla 3:8 (Tomáš Chlubna gól a asistence), se Slovenskem padla 3:4 v nájezdech („Chlup“ měl asistenci při gólu na 2:0). V realizačním týmu U-18 je jako videotrenér Tomáš Vrábel, který stejný post zastává i v Dukle.

V dalších výběrech figurují i jiní jihlavští hráči, členové realizačního týmu Dukly či bývalí Jihlaváci. Reprezentanti do 19 let skončili na World Junior A Challenge na čtvrtém místě, když se na turnaji proti kanadským výběrům a Americe představila i s obráncem Dukly Jakubem Černohorským ve výborném světle. Mezi náhradníky pro tuto akci byl i gólman A-týmu či juniorů Ondřej Chaloupek. Na turnaji hrál i odchovanec Dukly a současný forvard Benátek nebo Liberce Adam Najman. Netřeba připomínat, že letošní výběr U-19 je tvořen hlavně pro příští sezonu, kdy bude mít tým jediný vrchol – juniorské mistrovství světa 2021.

Reprezentace do 17 let hraje mezi svátky tři zápasy proti Finsku a mezi nominovanými je i odchovanec Dukly a velký talent českého hokeje, útočník Matouš Menšík (aktuálně Oulun Kärpät). Mezi náhradníky je i David Moravec, který po sezoně 2018/2019 zamířil z dorostu Dukly do Mladé Boleslavi a Marek Chvátal, jenž po stejném ročníku zamířil do Sparty.

Reprezentační šestnáctka odehrála trojutkání proti Rusku (0:2, 0:1, 1:2) i s jihlavským hokejistou Jonášem Jungwirthem, který aktuálně působí v dorostu Dukly.

Ženské Áčko, kde působí jako masér a hospodář týmu Petr Mlíkovský, se rvalo na turnaji v Rusku o kov nejcennější. Spanilou jízdu na turnaji (výhry proti Maďarsu 4:1 a Finsku 6:1) zastavila ve finále až domácí Sborná, se kterou národní tým prohrál 1:3.

Reprezentace žen do 18 let má nyní vrchol sezony v podobě mistrovství světa. Mezi nominovanými hráčkami je i Kristýna Kaltounková, současná útočnice Vermont Academy, jenž v mládežnických týmech Dukly válela po boku Tomáše Chlubny. Českým juniorkám vstup do šampionátu nevyšel, když podlehly Švýcarsku 1:2 v prodloužení, hned další den ale zapsali skvělý zápas proti Švédsku, který vyhrály 3:1. A Kristýna byla pořádně vidět, když u prvního gólu asistovala a třetí sama dala! Pokud národní tým v posledním utkání skupiny porazí Slovensko (29.12., 20:30), měl by postoupit.

HC Dukla Jihlava přeje všem nominovaným hodně štěstí a úspěchů na reprezentačních akcích