Dva Rytnauerovy góly znamenaly dvoubodový zisk

15.09.2005 / Eva Streichsbierová

Jihlavští hokejisté ztratili první bod, přesto stále vedou tabulku první ligy. Ve středečním utkání vydřela Dukla na ledě Olomouce vítězství 3:2 v prodloužení. Domácí vedli od 13. minuty brankou Hebara, v závěrečné části ale srovnal Ladislav Rytnauer a stejný hráč pak v nastaveném čase zajistil svému týmu druhý bod.

Dukla Jihlava začala na Hané dobře, už v 6. minutě vyděsil domácího gólmana Tihláře prudkou střelou obránce Pavel Staněk. Gólově se ale ujal až pokus Daniela Hodka z konce 7. minuty. Svou normu jednoho gólu na zápas tentokrát splnil jednatřicetiletý forvard v oslabení. 0:1. „Baky (Oldřich Bakus poz.red.) mi to hodil, domácí šli asi střídat, udělali chybu a já jsem tam zůstal sám. Mířil jsem nad lapačku a vyšlo to,“ popsal svůj třetí úspěch v sezóně jihlavský útočník.
Z vedení se ovšem Dukla radovala pouze 31 vteřin. Vzápětí totiž vyloučil hlavní sudí Husička obránce Roberta Pospíšila a dvojnásobnou přesilovku přetavil olomoucký Martin Bouz ve vyrovnání. 1:1. „Podle mě to vyloučení bylo možná až moc přísné, ale na druhou stranu je fakt, že jsem ten zákrok asi udělat nemusel,“ přiznává jihlavský hříšník Robert Pospíšil.
Od té chvíle jakoby se hosté z ledu vytratili a navrch měli Hanáci. Jejich z mrtvých vstání navíc umocnil ve 13. minutě přesnou střelou Andrej Hebar a do kabin se šlo za stavu 2:1.

Také ve druhé třetině měli více ze hry domácí, i když především zásluhou častého pobytu jihlavských hráčů na trestné lavici. Během prostřední části vyslechli od hlavního sudího dvouminutový ortel hned čtyři hokejisté Dukly. „Tím, že jsme byli pořád na trestné lavici, dostávala naše hra trhliny. Po druhé třetině to myslím bylo na vyloučené 2:7 a to se samozřejmě projeví. Vůbec jsme se nemohli dostat do tempa,“ stěžoval si po utkání jihlavský kouč Milan Chalupa. Početní výhoda Hanáku však byla naštěstí pro hosty neplodná a na stavu 2:1 se nic neměnilo.

Do posledního dějství poslali jihlavští trenéři pouze tři útoky a změna přinesla ovoce ve 47. minutě. Přesilovku využil Ladislav Rytnauer. 2:2. Ve zbývajících minutách pak měly oba týmy po jedné obrovské příležitosti, ale ani jedna už gólem neskončila. Olomoucký Martin Malkus v rozhodující chvíli přestřelil branku. „Při tom množství šancí a přesilovek co jsme měli, by nám tam mělo padat daleko víc gólů než jenom dva. Máme s tím velké problémy a nevíme jak z toho ven. My v rozhodujících chvílích ani netrefíme branku,“ zlobil se olomoucký kouč Aleš Tomášek.
Ani jihlavský Přemysl Duben se ale v obrovské šanci neprosadil. Minutu před vypršením normální hrací doby trefil tyč!

Na řadu tak přišlo prodloužení. Ve chvíli, kdy běžela 63. minuta, se od vlastní branky rozjel střelec druhého jihlavského gólu Ladislav Rytnauer a svou kličkovanou přes celé kluziště zakončil parádním blafákem. 2:3. „Musím klukům poděkovat, že i za nepříznivého stavu pořád věřili, že můžeme v Olomouci vyhrát,“ pochválil své svěřence trenér Milan Chalupa.
Dukla Jihlava si na konto připsala další dva body, tentokrát za vítězství 3:2 v prodloužení, a v tabulce první ligy si udržela vedoucí pozici. Druhá Mladá Boleslav na ní ztrácí jeden bod.