Petr Svoboda se vrací zpět do Dukly. Bude působit hlavně u mládeže

21.05.2020 / Tomáš Lysý

Dukla hlásí návrat, tentokrát na poli trenérském a funkcionářském. Do klubu se po dvou sezonách vrací Petr Svoboda, jihlavský odchovanec a bývalý trenér mládežnických kategorií, který nyní působil jako asistent trenéra královehradeckého Mountfieldu. „Můj návrat byla otázka velkého štěstí a souhry náhod. V Hradci mi skončila smlouva a hledal jsem práci co nejblíže bydliště. Už jsem skoro podepisoval smlouvu v Havlíčkově Brodě. Ale díky tomu, že z Dukly odešel Tomáš Vrábel, se tady otevřelo okénko a domluvili jsme se na spolupráci,“ prozrazuje.

Částečně tak naváže na práci Tomáše Vrábela a bude působit hlavně u mládeže. „Měl bych po Tomášovi převzít roli skauta. Navíc k tomu budu mít na starosti sportovní stránku, takže budu sportovním manažerem mládeže a asistentem Štěpána Moravce u juniorů,“ popisuje konkrétně svojí novou náplň práce Petr Svoboda a vzápětí upřesňuje, co znamená post sportovního manažera mládeže: „Budu se starat a kontrolovat trenéry od akademie dolů. Viktor Ujčík bude mít na starosti náplň tréninkových jednotek a já budu kontrolovat, aby to všechno klapalo. Budeme spolu ladit herní systém u mládeže, dorostu a juniorky a mojí prací bude tento systém kontrolovat,“ sděluje.

Návrat Petra Svobody do červenožlutých barev se málem uskutečnil již na začátku listopadu, kdy na lavičce A-týmu skončil dlouholetý kouč Petr Vlk i se svým asistentem Františkem Zemanem. „Návrat tehdy reálný byl, ale rozhodl jsem se zůstat v Hradci. Chtěl jsem dokončit sezonu a neutíkat z lodi,“ říká ke královehradeckému angažmá, kde si letos užil nejen fantastickou jízdu hokejovou Ligou mistrů. „Pro mě bylo působení v Mountfieldu HK obrovská zkušenost a jsem rád, že jsem si to mohl zkusit, obouchat se mezi chlapy. Každý trenér chce trénovat na nejvyšší úrovni. Mně se to povedlo, sice krátce, ale povedlo. Samořejmě jsem v Hradci nabral spoustu zkušeností, u chlapů i u mládeže. Otevřelo mi to obzory, spoustu věcí jsem se tam naučil a tyto věci se budu chtít snažit přenést do Dukly,“ povídá otevřeně.

Otec a syn. Radoslav Svoboda (vlevo) a Petr Svoboda na exhibici Oldy Válka. Foto: Tomáš Lysý

Devětatřicetiletý odchovanec jihlavského hokeje byl účastníkem březnové exhibice Oldřicha Válka, na kterou velice rád vzpomíná. Hrál totiž i po boku svého otce Radoslava, také obránce. „Užil jsem si to hodně. Lidí přišlo také dost, což mě překvapilo. Samozřejmě zahrát si s tátou je pro mě něco speciálního. Naposledy se mi to povedlo, když jsme spolu trénovali ve Velkém Meziříčí a zahráli jsme si o postup do druhé ligy proti Vrchlabí. Měl jsem z toho nyní i trošku strach, abych neudělal nějaké faux-pas. Ale myslím si, že se to povedlo, celá akce měla úspěch a všichni se dobře bavili,“ ohlíží se za velkou akcí na počest šedesáti let „El Obra“. A třeba zmínit, že si zahrál nejen vedle svého otce, ale i člena Síně slávy Českého hokeje, do které byl Radoslav Svoboda v prosinci 2019 uveden! „Určitě jsem na něj pyšný a hrdý, protože si jmenování do Síně slávy zasloužil za to, co v hokeji dokázal. Je to čest jak pro něj, tak pro celou naší rodinu, která ho vždycky podporovala,“ uzavírá rozhovor Petr Svoboda.

Petr Svoboda o návratu do Dukly

Autor videa: Tomáš Lysý