Rozjetí Panteři míří na Horácký stadión

20.09.2005 / Lucie Vítková

HC Havířov Panthers, aktuálně pátý tým průběžné tabulky, se ve středeční podvečer postaví domácí Dukle Jihlava. Havířovští mají za sebou čtyři sezóny v extralize, poslední dva roky skončili v první lize shodně na desátém místě. Letos mají našlápnuto mnohem výš, začátek Panterům vyšel. Utkání začíná ve středu od 17:30 v Jihlavě.
Počátky nynějšího hokejového klubu v Havířově se datují k roku 1928. O tři roky později došlo k registraci hokejového klubu pod názvem KČT Lazy. Zároveň se mužstvo přihlásilo do tehdejší župní soutěže SHŽ, kterou v té době hrály mimo jiné také Vítkovice a Třinec. V roce 1939 byla činnost klubu násilím pozastavena vinou II. Světové války a znovu obnovena až na podzim roku 1945.

V roce 1966 vstoupilo vedení oddílu do jednání s vedením Dolu Antonín Zápotocký. Po dohodě a novém sponzoringu klub změnil název na AZ Havířov a přestěhoval se do malého městečka - Havířova. Následně došlo k velkému rozmachu mládežnického hokeje, umocněný postupem "A" mužstva v sezoně 1967/1968 do II.národní ligy. S krátkou zastávkou v první lize bojoval oddíl převážně ve druhé národní lize, postup do druhé nejvyšší domácí soutěže se podařil na delší čas až v roce 1992, kdy se klub honosil názvem HC Havířov.

O sedm let později koupilo město podpořené sponzory extraligovou příslušnost od Slezanu Opava. Klubu se bohužel nepodařilo sehnat silné sponzory, které by havířovský hokej podpořili a po čtyřech letech okusili Panteři barážové boje o sestup do I.ligy. Kladno bylo nad síly hokejistů Havířova, a tak se hokej v městě opět zabřehl do prvoligových vod, kde letos načíná svou třetí sezónu.

Panteři přes léto mocně posilovali. Úlovkem jsou určitě brankáři, kteří mají zkušenosti z extraligy. Marek Novotný hájil barvy Třince, Radek Masný naskočil do extraligy k zápasům Vsetína. V prvních kolech se ve velkém světle ukázal také junior Filip Seman, jenž má na kontě již šest branek nebo Petr Lipina z Ústí nad Labem. Do role dvorního nahrávače se zatím pasoval, loni třinecký, Pavel Zdráhal, který vybídl ke skórování své spoluhráče již sedmkrát.

Za zmínku také určitě stojí havířovská hra v oslabení, v této statistice vyšplhali Panteři přes 83% úspěšnosti! Z jednatřiceti oslabení inkasovali Moravané pouze pětkrát. Naopak silnou stránkou nejsou přesilové hry.

Vstup do soutěže Havířovu vyšel, když mužstvo přehrálo Kadaň výsledkem 5:1. Nic ale není hned zkraje růžové, Panteři narazili hned na druhý pokus, podlehli 2:5 Prostějovu. Následující tři klání ovšem znovu zvládli. Přehráli Třebíč i Sarezu, s favorizovanou Mladou Boleslaví vydřeli remízu 3:3.

Poslední utkání Havířova Panthers:
HC Havířov Panthers – HC Sareza Ostrava 5:1 (0:0, 0:0, 5:1)
Branky a nahrávky: 44. Sedlák (Lipina, Mikšan), 49. Lipina (Mikšan), 54. Lipina (Mikšan, Sedlák), 54. Seman (Zdráhal, Žůrek), 56. Sikora (Zdeněk) - 45. Janeček (Šebesta, Sochorek). Vyloučení: 4:6. Využití: 0:0. Rozhodčí: Blecha - Dřínovský, Klein. Diváků: 1459.
Sestava Havířova: Novotný - Zientek, Galvas - Vrtík, Divíšek - Malínský, Vavruša - Seman, Zdráhal, Žůrek - Mikšan, Lipina, Sedlák - Rozum, Zdeněk, Heider - Sikora, Sprušil, Brynecký

Poslední utkání Dukly Jihlava:
HC Berounští Medvědi - HC Dukla Jihlava 0:1 (0:0, 0:1, 0:0)
Branky: 31. Hodek (Bakus, Šmarda). Rozhodčí: Fraňo - Pešek, Šatava. Vyloučení: 2:6. navíc Novotný (BER) 10 min. Využití: 0:0. Diváci: 600.
Sestava Dukly: Suchan - Šmarda, Malena, Dobrovolný, Pospíšil, Duben, Staněk - Rytnauer, Bakus, Hodek - Říha, Altrichter, Čachotský - Lazorišák, Hlouch, Fiedler - Polák, Havel, Blanár.

Utkání je na programu ve středu 22.9.2005 od 17:30 na ledě Horáckého stadiónu v Jihlavě. Na utkání jste všichni zváni. Pro ty, kteří se nedostaví bude připraven na našich stránkách online přenos.