První domácí přípravný zápas je za dveřmi, přijedou Rytíři Kladno v plné sestavě

07.08.2021 / Vladimír Šťastný

Fanoušci Dukly! Pojďme si společně užít atmosféru ledního hokeje na vlastní oči. Po velmi dlouhé době jsou zimní stadiony opět otevřeny veřejnosti a všichni hráči se na vás těší. Přijďte povzbudit svůj tým i při přípravných zápasech, protože hokej bez diváků je jako pivo bez pěny! Příznivci ledního hokeje se po předlouhé době dočkali možnosti přijít na zimní stadion a sledovat svůj oblíbený tým na vlastní oči. Nejinak tomu bude i v úterý 10. srpna od 18 hodin v jihlavské CZ LOKO Aréně. V rámci třetího přípravného zápasu sehrají svěřenci trenérů Ujčíka a Nekvasila zápas proti silnému a hvězdami obsazenému týmu Rytíři Kladno. V sestavě nebude chybět fenomenální Jaromír Jágr, sekundovat mu bude Tomáš Plekanec a kanadské posily z NHL.

Jihlavská Dukla odehraje již třetí přípravný zápas. Po úvodní vysoké výhře 10:3 v úterý 3. srpna na ledě druholigového Havlíčkova Brodu následně prohrála ve čtvrtek 5. srpna v Příbrami, kde se střetla právě s nejbližším soupeřem – celkem Rytíři Kladno. Všichni příznivci jihlavské Dukly a mnozí další milovníci hokeje v České republice mají jistě na paměti dlouhou, sedmizápasovou bitvu play-off Chance ligy, v dubnu letošního roku. Tehdy proti sobě hrála právě Dukla Jihlava a Rytíři Kladno. Tým z Vysočiny překvapivě vedl po dvou zápasech na Kladně 2:0 na zápasy, Středočeši naopak následně dvakrát vyloupili CZ LOKO Arénu. Ještě jednou v sérii měla Dukla navrch, když zvítězila v pátém zápase na Kladně a v sérii se dostala do vedení 3:2 na zápasy a byla blízko vytouženému postupu do extraligy, ke kterému jí v šestém klání chybělo půl hodiny. Jenže Rytíři taktéž následně zvítězili v Jihlavě a muselo se tak za stavu 3:3 na zápasy odehrát sedmé utkání na kladenském ledě. Těchto šest zápasů i předchozí zápasy celého play-off se musely kvůli covidové pandemii odehrát bez diváků. Ovšem na rozhodující zápas na Kladně Rytíři získali povolení na účast 250 diváků v hledišti, které patřičné orgány posvětily. Vítězství Kladna a následný postup do extraligy pro sezonu 2021/22 tak viděl zmíněný počet diváků přímo v ČEZ aréně v Kladně, mezi nimi byla skupinka fandů Dukly.

Foto: Nela Dittrichová

To vše již je minulostí, před oběma celky je budoucnost. Pro Rytíře Kladno extraligová a s tím spojené starosti s udržením v soutěži i pro další sezony, neboť z nejvyšší soutěže po skončení ročníku 2021/22 mohou sestoupit hned dva týmy. Tým na posledním místě tabulky po dlouhodobé části soutěže sestoupí do Chance ligy přímo, celek, který po odehrání dlouhodobé části obsadí předposlední, čtrnácté místo, bude hrát s vítězem Chance ligy o udržení, respektive o postup do extraligy pro sezonu 2022/23.

Rytíři samozřejmě všechno toto vědí a vedení klubu hned po postupu do extraligy začalo s masivním posilováním týmu. Vypadá to, že se rozhodlo jít kanadskou – americkou cestou, do týmu totiž přišlo hned šest zámořských hráčů. Gólman Landon Bow, obránci Jake Dotchin, Cody Donaghey, Kyle Wood, útočníci Daniel Ciampini a Danny Kristo. Na lavičku kladenského týmu poprvé v historii vstoupí i kanadský trenér, a to Jeff Paul. Českými posilami by měl být útočník Matěj Beran a obránce Marek Baránek a také norský obránce Hakon Nilsen. Samozřejmě nesmíme zapomenout na „nesmrtelného“ a fenomenálního útočníka Jaromíra Jágra, který během následující sezony oslaví padesáté narozeniny a bude tak nejstarším hrajícím hráčem v historii českého hokeje. Klíčovým pro tým je samozřejmě i útočník Tomáš Plekanec.

Zápasová opatření

První domácí přípravný zápas se odehraje v jihlavské CZ LOKO aréně v úterý 10. srpna 2021 od 18 hodin za přítomnosti diváků, ovšem za platných epidemiologických opatření. Na akci mohou být přítomny pouze osoby, které nevykazují klinické příznaky onemocnění COVID-19. Po vstupu na zimní stadion je povinné zakrývat si dýchací cesty respirátorem (např. FFP2, KN 95) po celou dobu trvání akce. Všichni diváci musí při utkání sedět, je zakázáno při utkání na zimním stadionu stát.

Vyjádření Bedřicha Ščerbana, jednatele HC Dukly Jihlava: „Je to nepříjemné, omezující, k naštvání. Pořadatel pak má povinnost zajistit dodržení opatření. Když ale dám na váhu, zda hrát bez diváků nebo se trochu obětovat a dodržet nařízení vlády a Ministerstva zdravotnictví ČR, tak volím hokej a jsem rád, že můžeme jít do hlediště. Loňskou sezónu byla velká škoda, že fanoušci nemohli být u toho. Atraktivní, hezký hokej s dobrými výsledky. Co více si přát. Takže bych chtěl požádat fanoušky, pojďme si užít hokeje, prožít hezký čas a neřešit těch pár nepříjemností a omezení. Tady, na hokeji to nevyřešíme. Přijďte všichni včas, ať se dostanete dovnitř. Catering bude připraven na větší návštěvnost, tak se zatím můžete občerstvit. Užijme si to, pomozme hráčům k vítězství. Těšíme se na Vás, to mluvím za vedení, zaměstnance i za realizační tým a hráče. Pojďme si opět užívat hokeje.“

U vstupu do zimních stadionů bude nutné předložit jeden z těchto dokumentů:

• Negativní RT-PCR test ne starší než 7 dní.
• Negativní Antigen test ne starší než 72 hodin.
• Mezinárodní certifikát prokazující očkování nejméně 14 dní od absolvování druhé dávky očkování.
• Laboratorně potvrzené prodělání onemocnění COVID-19, přičemž od prvního pozitivního testu neuplynulo více než 180 dní.

Pořadatelé utkání žádají o striktní dodržování všech uvedených nařízení. V případě jejich nedodržování bude divák z prostor stadionu vykázán.

Vstupy do CZ LOKO Arény

Z důvodu teplého počasí budou pro vstup do CZ LOKO arény vyčleněny pouze dva vchody a to vchod A a F ze Smetanových sadů. Zde bude též umístěna pokladna. Vchody se otevřou hodinu před začátkem utkání – v 17 hodin. Vstupné na utkání je stanoveno pro dospělého diváka na 80 Kč, dítě od 130 cm výšky zaplatí 20 Kč. Pro držitele permanentních vstupenek ze sezony 2020/21 je vstup na přípravná utkání zdarma, permanentní vstupenku ovšem musí mít majitel u sebe (projde jejím načtením přes turniket).

Prosíme všechny návštěvníky, aby dodržovali pokynů pořadatelské služby a výzev hlasatele při utkání.

Foto: Luboš Vácha