Zemřel legendární obránce Jan Suchý

24.08.2021 / KLUB

Smutná zpráva přišla v úterý 24. srpna 2021 z Havlíčkova Brodu, z bydliště legendárního hokejového obránce Jana Suchého. Odchovanec klubu Jiskra Havlíčkův Brod, bývalý hráč Dukly Jihlava a reprezentace Československa a zřejmě ve své době nejlepší obránce na světe zemřel ve věku 76 let.
Čest jeho památce!

Jan Suchý se narodil 10. října 1944 v Německém Brodě (nyní Havlíčkův Brod), kde také začal s ledním hokejem pod vedením trenérů Jana Tománka a Václava Chytráčka. Kromě hokeje hrál též fotbal, byl členem širšího kádru juniorské reprezentace. Do sousedního města Jihlavy narukoval v roce 1963, když si pro svou budoucí kariéru vybral lední hokej. V té době mohl vojančit i ve fotbalové Dukle Praha, ale dal přednost Dukle hokejové.

V Jihlavě vytvořil nezapomenutelnou dvojici s obráncem Ladislavem Šmídem, vynikal útočným pojetím obranné činnosti, když se často zapojoval do rychlých protiútoků a podporoval tak ofenzívu. V Dukle Jihlava získal za svou kariéru sedm mistrovských titulů a hrál zde až do roku 1979. Poté ho čekalo zahraniční angažmá v Rakousku a Německu. V jihlavské Dukle odehrál celkem šestnáct sezon, sehrál v nich 561 zápasů a nastřílel v nich z pozice beka úctyhodných 162 gólů. Jako jediný obránce v historii nejvyšší československé hokejové soutěže dokázal vyhrát kanadské bodování soutěže v sezoně 1968/69 se ziskem 56 bodů (30+26). Stal se dvakrát vítězem ankety Zlatá hokejka, a to v letech 1969 a 1970.

Na mezinárodní scéně získal v dresu Československa stříbro na olympiádě v Grenoblu (1968), má i čtyři stříbra a dva bronzy z mistrovství světa. V reprezentaci nastřílel 44 gólů. Jako obránce drží několik neoficiálních rekordů. V roce 1969 zaznamenal v utkání proti Českým Budějovicím (Dukla tehdy vyhrála 13:4) 5 gólů a 4 asistence, na podzim roku 1971 vstřelil v zápase proti Košicím (také v dresu Dukly) tři góly za 47 sekund! Jan Suchý byl v roce 2008 uveden do Síně slávy českého hokeje, o rok později se stal členem Síně slávy Mezinárodní hokejové federace.

Legendární obránce Jan Suchý během aktivní hráčské kariéry a během slavnostního přivítání Osobností Dukly Jihlava na Magistrátu města Jihlavy k příležitosti výročí šedesáti let Dukly. Foto: Archiv HC Dukla Jihlava




×
Dnes v 17:00 | Junioři
HC ZUBR Přerov
HC Dukla Jihlava
×
Dnes v 17:30 | Dorost
HC Dynamo Pardubice
HC Dukla Jihlava