Dorostenci si jako první zajistili play-off. Cíle jsou nejvyšší, říká kapitán Tomáš Vandas

02.11.2021 / Tomáš Lysý

Jihlavští dorostenci si v extraligové sezoně zapsali první úspěšný dílek do celkové mozaiky. Dukla po čtvrteční výhře nad Táborem 9:1 totiž jako první tým z celé soutěže postoupila do vyšší nadstavby s jistotou play-off a hlavně s jistotou záchrany. Až o dva dny později se k Dukle přidal další tým. „První krok je splněn. Extraliga dorostu je zachráněna a díváme se dopředu, protože budou následovat další mety,“ říká hlavní trenér dorostu Dukly Marek Melenovský a kapitán Tomáš Vandas dodává: „Cíle jsou určitě nejvyšší. Chceme hrát hodně nahoře a dojít si pro titul.“

Po první porážce na ledě Havlíčkova Brodu 1:3 už jihlavští dorostenci neztratili ani bod. Pouze jednou se jim soupeř přiblížil, když Motor v Jihlavě prohrál 4:5. Jinak dorostenci zvítězili v každém utkání minimálně o tři branky, a to i nad týmy jako je Mountfield HK (4:1 a 6:3 venku), Pardubice (4:0 doma), Sparta (6:1 v Praze). Sedmkrát ze třinácti porazila Dukla svého soka rozdílem pěti a více branek. Vyčnívá zejména výhra 15:1 na ledě Kobry Praha, největší venkovní vítězství v novodobé historii dorostu Dukly.

Po čtvrteční výhře 9:1 na ledě Tábora (u soupeře vyhrála Dukla 7:1) měli červenožlutí jistou záchranu – tedy postup do vrchní nadstavby s jistotou play-off. Možná zapomenutý, ale hodně důležitý milník, jelikož dorosteneckou soutěž letos několik týmů opustí. „Velkou fackou pro nás byla první porážka v Havlíčkově Brodě. Trenér Marek Melenovský nás ale povzbudil a celkově se pod ním trénuje dobře, protože hokeji rozumí a to je hlavní. Všechno začne s dobrou náladou už od trenéra, v kabině je dobrá nálada, na tréninku také. Táhne se to pak celý týden,“ usmívá se kapitán Tomáš Vandas.

Poslední zápas červenožlutí nehráli, utkání na ledě Pardubic bylo odloženo kvůli covidovému nebezpečí v týmu soupeře. Jihlavští i tak nasbírali 36 bodů ve 13 zápasech, což je největší počin z celé třicetičlenné extraligy dorostu. V tabulce mají oproti Mountfieldu Hradec Králové náskok jednoho bodu, zápas k dobru a lepší vzájemné utkání. Soupeře porazili doma 4:1 a nedávno na královehradeckém ledě vyhráli 6:3. „První třetina od nás byla dobrá. Napadali jsme, bruslili jsme. Druhá byla horší, protože jsme si neplnili to, co jsme měli a dostali jsme nějaké branky. Ve třetí třetině jsme si ale vítězství pohlídali, náš rychlý gól na začátku třetiny rozhodl,“ hlásí Tomáš Vandas.

Dorost se tak může směle dívat, jaká nadstavba se ho bude týkat. Dle územního principu se dva týmy ze Středu zařadí na Východ a dva na Západ. Vzniknou tak dvě šestičlenné skupiny, do kterých se nepřenáší body ze základní části a budou se hrát systémem čtyřkolově každý s každým, tedy na dvacet utkání. K postupující Dukle Jihlava a Mountfieldu HK se zařadí ještě dva týmy. Největší šancí má Sparta a Slavia Praha, naději na postup mají i Pardubice, naopak u Českých Budějovic a Havlíčkova Brodu se vyhlídky na čtvrté místo zmenšují. Zatím to tak vypadá, že Dukla bude zařazena na Východ, kde se nejvíce daří Třinci, Vítkovicím a Kometě.

Jasno bude nejpozději v sobotu 27.11.2021, kdy je na programu poslední osmnácté kolo základní části extraligy dorostu. Duklu čekají ještě zápasy na ledě Pardubic, doma se Spartou, v Českých Budějovicích a domácí dvojzápas proti Kobře a Havlíčkově Brodu. Nadstavba odstartuje začátkem prosince a všech dvanáct týmů z vyšší nadstavby má jistotu play-off. Pro osmifinále je doplní čtyři týmy – tři vítězové tří spodních nadstaveb a nejlepší tým z druhého místa. Osmifinále se bude hrát na dvě vítězná utkání, čtvrtfinále a semifinále je na tři výhry a největší novinkou je finálová série na čtyři vítězství.

Tomáš Vandas o probíhající sezoně dorostu

Autor videa: Tomáš Lysý