Napříč všemi reprezentacemi najdete zástupce Dukly – současné hráče i odchovance

11.11.2021 / Tomáš Lysý

Přelom prvního a druhého týdne v listopadu je tradičním časem pro reprezentační akce od A-tým mužů po mládežnické týmy žen. HC Dukla Jihlava se může pochlubit tím, že má v každé kategorii svého zástupce – ať už z řad současných hráčů, odchovanců či hokejistů, kterým klub výrazně pomohl v kariéře. Všem nominovaným přejeme hodně úspěchů, branky, asistence a radost z vítězství. Zvláště držíme pěsti ženské reprezentaci s kustodem Dukly Petrem Mlíkovským, která bude v domácím prostředí bojovat o historický úspěch v podobě kvalifikace na olympijské hry 2022.
Menší kaňkou některých nominací je, že hráči dorostu Dukly Jihlava, který je nejlepším dorosteneckým týmem v republice, mají v kategorii U-17 a U-16 prakticky mizivé zastoupení.

A-tým mužů: Karjala Cup

Reprezentační A-tým čeká první pořádná prověrka – tradiční finský Karjala Cup 2021. První ostrý test sezony, jejímž vrcholem budou olympijský hry, si budou moct vyzkoušet odchovanci jihlavského hokeje Pavel Kousal a Ondřej Najman, kteří v Dukle hráli do konce sezony 2015/2016. Nyní se oba dva řadí k tahounům Mladé Boleslavi. V útoku figuruje Jakub Flek, jenž za Jihlavu nastupoval téže sezoně, kdy se Dukla dostala až do extraligové baráže. O rok později již jihlavští hokejisté do extraligy postoupili a jedním z pilířů týmu byl gólman Miroslav Svoboda, který dostal na Karjalu také pozvánku spolu s gólmanskými parťáky Štěpánem Lukešem a Petrem Kváčou.

Rozpis zápasů:
Středa 10.11.2021, 19:00: Švédsko – ČR
Sobota 13.11.2021, 17:00: Finsko – ČR
Neděle 14.11.2021, 12:30: ČR – Rusko

Reprezentace do 20 let

Po srpnovém turnaji čtyř zemí v Hodoníně, kam byli nominováni odchovanci jihlavského hokeje Tomáš Chlubna s Davidem Moravcem a kde junioři prohráli všechny tři zápasy, byly na programu tři kempy v Litoměřicích. Těch se zúčastnil Tomáš Chlubna, jenž dres Dukly oblékal ještě v uplynulé sezoně a nyní hraje extraligu za České Budějovice a první ligu za Litoměřice. Na první dva kempy byl pozván i Joshua James Mácha, který v minulé sezoně úspěšně působil v Dukle.

Nyní pro juniorku přichází poslední pořádný test před vrcholem sezony, kterým bude mistrovství světa 2022 v Kanadě. Dvacítka odehraje turnaj čtyř zemí ve Švédsku, kam dostal nominaci obránce David Moravec (v Dukle hrál do konce sezony 2018/2019, nyní Mladá Boleslav) a Tomáš Chlubna. Mezi náhradníky figuruje Joshua James Mácha.

Poté se junioři sejdou v půlce prosince na přípravný kemp před mistrovstvím světa do 20 let.

Rozpis zápasů:
Pátek 12.11.2021, 19:30 Švédsko – ČR
Sobota 13.11.2021, 13:00: ČR – Rusko
Neděle 14.11.2021, 12:00: Finsko – ČR

Reprezentace do 19 let – tři přátelská utkání ve Finsku

Reprezentace do devatenácti let je výběrem, ze kterého se příští sezonu po juniorském mistrovství světa utvoří základ pro novou dvacítku. V letošním kalendáři měla U-19 pouze turnaj v Německu, nyní přichází na řadu druhý test – tři přátelské zápasy ve Finsku. Do země tisíců jezer pojede obránce Marek Chvátal, který se před několika dny vrátil do Dukly po dvou a půl letech v pražské Spartě. Mezi náhradníky je jeden z lídrů jihlavské juniorky Matouš Menšík.

Vrcholem sezony bude pro devatenáctku prosincový World Junior A Challenge 2021, který se uskuteční v kanadském Dawson Creeku v Britské Kolumbii. Zatím se ale čeká na potvrzení pořadatele.

Rozpis zápasů
Pátek 12.11.2021, 17:00: Finsko – ČR
Sobota 13.11.2021, 15:00: Finsko – ČR
Neděle 14.11.2021, 10:30: Finsko – ČR

Obránce Marek Chvátal. Foto: Ronald Hansel / Juniorský hokej

Reprezentace do 18 let – Turnaj pěti zemí ve Švýcarsku

Také reprezentační osmnáctka má vrchol sezony v podobě mistrovství světa, to se ale bude konat až v půlce dubna 2022 a vede k němu dlouhá cesta. Hráči tak mají řadu šancí dostat nominaci. Na srpnovém Hlinka Gretzky Cupu, který se národnímu týmu vůbec nepovedl (šesté místo), byl mezi náhradníky obránce Martin Hrbek a útočník Jonáš Jungwirth z juniorky Dukly. Na zářijový dvoudenní kemp ve Vítkovicích již oba dva hráči dostali přímou nominaci.

Začátkem října sehráli čeští mladíci tří přípravná utkání proti Rusku, kterému třikrát podlehli (3:4, 1:5, 2:4). V nominaci byl opět Jonáš Jungwirth a obránce Matěj Vovsík. V polovině téhož měsíce následoval dvoudenní kemp v Porubě bez jihlavské účasti. Na konci října hostila jihlavská CZ LOKO Aréna dvoudenní kemp U-18, kam byl nominován Jonáš Jungwirth.

Na listopadový turnaj pěti zemí ve Švýcarsku je však jeden z lídrů juniorky Dukly Jonáš Jungwirth (17 zápasů, 17 bodů) pouze mezi náhradníky. Národní tým se postupně utká se Švédskem, USA, Finskem a Švýcarskem. Další akcí bude dvoudenní přípravný kemp v Jihlavě na konci listopadu 2021.

Reprezentace do 17 let – Turnaj čtyř zemí ve Finsku

Dorost Dukly jako nejlepší dorostenecký tým v republice dodává zástupce do reprezentační sedmnáctky a šestnáctky. Škoda jen, že v obou případech figurují jihlavští hráči hlavně mezi náhradníky. Ještě než dorostenecká soutěž zvedla oponu, byl pořádán turnaj pěti zemí ve Švýcarsku. Obránce Martin Matějíček a útočníci Hynek Peš s Kevinem Coufalem byli náhradníky.

Již v rozehrané soutěži, kde Dukla vyjma prvního zápasu s Havlíčkovým Brodem neprohrála, proběhl čtyřdenní kemp v Hodoníně. Znovu bez jihlavské účasti, jelikož pouze mezi náhradníky se dostali obránce Adam Topol s útočníkem Václavem Kudrnou.

Obránce Martin Matějíček a útočníci Kevin Coufal, Martin Matějíček a Hynek Peš se nedostali ani na tři přípravná utkání proti Rusku začátkem listopadu, v nominaci se našli opět jen v náhradnické části. Reprezentační sedmnáctka prohrála postupně 0:6, 3:9 a 1:4.

Nejčerstvější akcí reprezentace do 17 let je turnaj čtyř zemí ve Finsku. Zde už má Dukla konečně jedno přímé zastoupení v podobě obránce Martina Matějíčka. Ač věkem dorostenec, hraje „Steve“ v letošní sezoně za juniorský tým a odbyl si také premiéru v A-týmu. Při utkání proti Šumperku dostal velice slušný čas na ledě a pokud by juniorská soutěž neměla tak těžký sestupový klíč, nastupoval by za A-tým zřejmě častěji. Mezi náhradníky je Kevin Coufal.

Rozpis utkání:
Čtvrtek 11.11.2021, 17:30: Finsko – ČR
Pátek 12.11.2021, 14:00: ČR – Švédsko
Sobota 13.11.2021, 17:30: USA – ČR

Obránce Martin Matějíček. Foto: Ronald Hansel / Juniorský hokej

Reprezentace do 16 let – Tři zápasy proti Švýcarsku

Dorostenecká soutěž dodává reprezentanty také do výběru U-16. Jeho první akcí letošní sezony byl srpnový dvoudenní kemp ve Velkých Popovicích, kam se dostali tito jihlavští dorostenci: gólman Jan Uhrin, obránce Dominik Löffler a útočníci Jáchym Jungwirth a Adam Veselský. Následoval přípravný kemp v Příbrami i s Dominikem Löfflerem a Adamem Veselským, mezi náhradníky figuroval Jáchym Jungwirth. Na říjnovém dvoudenním kempu v Hodoníně hájil jihlavské barvy už pouze Adam Veselský.

Počátkem listopadu přišly konečně zápasy, šestnáctka sehrála dva zápasy proti týmu Salzburgu, hrajícímu českou juniorskou soutěž. Mezi hlavní výběr se dostal útočník Matěj Vojáček, který je nejlepším kanonýrem suverénního dorostu Dukly (14 gólů ve třinácti zápasech). Naopak Dominik Löffler byl jen mezi náhradníky.

Šestnáctka se pak měla těšit na tři přátelská utkání proti Švýcarsku, jenže mladí reprezentanti helvétského kříže vzhledem k pandemické situaci do matky evropských států nepřicestují. Reprezentace tak musela řešit náhradní program, v Sokolově si zahrají dva modelové zápasy proti Karlovým Varům a Spartě, v obou případech kategorii U-17 a případně starším. V nominaci je útočník Adam Veselský, jeho parťák z dorostu Dukly Matěj Vojáček figuruje opět jen mezi náhradníky...

Jihlavský dorost, který má v celé dorostenecké soutěži nejlepší výsledky a k tomu navíc zápas k dobru, tak „dostal“ na listopadové akce pouze tři přímé hráčské pozvánky v podobě útočníků Matěje Vojáčka a Adama Veselského (oba U-16) a obránce Martina Matějíčka (U-17). Připomeňme, že dorostenci mají v soutěži nejvíce bodů (36 z 39 možných), nejméně branek inkasovali (20) a svým soupeřům jich vstřelili celkem 82 (což je druhý nejvyšší počet za Plzní, která má o utkání více).

A-tým žen – olympijská kvalifikace

Národní tým žen má před sebou extrémně důležitý bod v historii – olympijskou kvalifikaci o účast na olympijských hrách 2022. Ženy navíc odehrají kvalifikační boje v domácím prostředí – na zimním stadionu v Chomutově. V cestě za olympijským snem budou A-týmu žen stát Norsko (11.11, 16:00), Polsko (13.11., 16:00) a Maďarsko (14.11., 16:00). Všechny zápasy odvysílá program ČT sport. Kustodem týmu je Petr Mlíkovský, který stejnou funkci zastává i v Dukle Jihlava.

HC DUKLA JIHLAVA PŘEJE SVÝM ZÁSTUPCŮM V REPREZENTACI HODNĚ ŠTĚSTÍ A ZÁROVEŇ DĚKUJE VŠEM MLÁDEŽNICKÝM TRENÉRŮM ZA JEJICH SKVĚLOU A OBĚTAVOU PRÁCI!