Kluci mají nadstandardní podmínky, říká kouč dorostu Marek Melenovský. Proč odmítl trénovat v extralize?

11.11.2021 / Tomáš Lysý

Extraliga dorostu zachráněna. Současný dorostenecký tým Dukly má zcela jistě jiné – jen ty nejvyšší – mety a průběžné výsledky tomu nasvědčují. Přesto je jednoznačně důležité, že jihlavský dorost si jako první tým celé soutěže zajistil účast v play-off a tím i záchranu soutěže. Dukla získala 36 bodů z 39 možných, žádný jiný tým nemá vyšší bodový počet. „Všichni tahají za jeden provaz, ale kvalita hráčů je opravdu veliká a to ve všech třech lajnách. Máme nejvíce bodů z celé ligy, skoro nejvíce vstřelených branek a nejméně obdržených. To mluví samo za sebe,“ říká trenér Marek Melenovský, který už se po očku dívá, jakou nadstavbu bude Dukla hrát. A v rozhovoru také prozrazuje, proč odmítl nabídky na trénování z Extraligy i z Chance ligy.

Již v loňské sezoně udivovali dorostenci Dukly svou výkonností. Po prvním prohraném zápasu následovala série sedmi výher v řadě, přičemž skoro všechny byly rozdílem minimálně čtyř gólů. Jenže soutěž tehdy zrušila pandemie koronaviru a nikdo se už nedozví, jak by ročník dopadl. V letošní sezoně Jihlava opět šlape a průběh je podobný (věřme, že nebude podobný kompletně a soutěž se dohraje). Dukla totiž prohrála pouze jeden zápas – ten úvodní v Brodě. Poté následovalo dvanáct výher v řadě. „Máme třináct zápasů, ostatní týmy mají čtrnáct zápasů. Zatím jsem spokojen, jak se prezentujeme, jak fungujeme. Máme 36 bodů z 39 možných. Samozřejmě první porážka nás hodně mrzí, ale asi musela přijít a je dobré, že přišla hned na začátku. Tak nějak jsme se porovnali a sezonou zatím proplováme velmi dobře. První krok je splněn, je zachráněna extraliga dorostu. Koukáme se dopředu, budou následovat další mety,“ sděluje trenér Marek Melenovský a poté se odpovědí ještě vrací k úvodnímu utkání v Havlíčkově Brodě, které dorostu nevyšlo a po jednadvaceti výhrách v řadě prohrál. „Byla kolem toho nějaká bublina, že neprohráváme. Přijít to muselo a nelze proplout celou sezonou bez klopýtnutí. Přišlo to tehdy u konkurence v Havlíčkově Brodě a museli jsme rázně zakročit,“ podotýká jihlavský trenér.

Co znamená pojem rázně zakročit? Dorostenci po prvním soutěžním utkání v sezoně, které prohráli, přijeli do CZ LOKO Arény a nebyli propuštěni do svých domovů či ubytoven. Naopak – vyjeli znovu na led. „Během kariéry se mi to nestalo, ale rád bych to uvedl na pravou míru. Nebylo to za trest, ale kvůli tomu, aby kluci věděli, že je to stejný den, mají stejné nohy a zápas v Havlíčkovým Brodě neodjezdili, jak měli,“ vysvětluje Marek Melenovský a pokračuje: „Když jsme se vrátili z Brodu a bruslili jsme na zimáku, tak kluci měli úplně jiný pohyb. V rozdílu dvou hodin šlo o stejný den, o stejné nohy a pohyb byl úplně o ničem jiném. Věděl jsem, že mají pohyb jiný, než předvedli v zápase proti Havlíčkovu Brodu a chtěl jsem, aby neodcházeli domů s tím, že jsou špatní.“ „Melis“ zároveň plnil jakousi psychotickou a motivační funkci. „Chtěl jsem porážku víceméně nechat na sobě, aby si zanadávali ne mne a byli naštvaní na mne a ne na sebe. Když jsme dobruslili a skončili jsme, tak jsme se sešli ve středovém kruhu a řekli jsme jim, ať zápas nechají ve středovém kruhu a netahají ho domů. Pak jsme za dva dny později hráli výborný zápas se Slavií a vyhráli ho,“ informuje bývalý vynikající extraligový útočník.

Marek Melenovský při loňské výhře na ledě Hradce Králové v poměru 10:7. Foto: Martin Voltr

Výhrou nad Slavií se Dukla nastartovala k sérii celkem dvanácti vítězných zápasů v řadě a postu nejlepšího týmu celé soutěže. Jihlavští hokejisté získali 36 bodů z 39 možných a vyjma jednoho utkání vždy vyhráli o tři a více branek. Kobru zdemolovali na jejím ledě výsledkem 15:1, na Spartě vyhráli 6:1, dvakrát přemohli Hradec Králové (doma 4:1, venku 6:3)… „Každý zápas, který se vyhraje, je dobrý. Ale cennější výhry jsou v zápasech, kdy se nám nedaří. Pokud se daří a všechno funguje, tak jde všechno samo. Ale zápasy, kdy se nedaří a dokáže se vyhrát, jsou hodně cenné a mužstvo v nich ukazuje svou sílu,“ myslí si Marek Melenovský a dokáže vypíchnout některá TOP utkání: „V utkání na Spartě se nám dařilo tak, jak mělo a všichni šlapali. Vyhráli jsme 6:1 a výkon byl opravdu parádní. Kromě druhé třetiny v Hradci Králové byl náš výkon také dobrý. Ale jakýkoliv vyhraný zápas se musí hodnotit pozitivně,“ usmívá se.

Trenér dorostu sleduje letní přípravu svých svěřenců. Foto: Tomáš Lysý

Velkou výhodou jihlavského kádru je kvalita hráčů a to, že všichni pracují jako celek. Nikdo se nad nikoho nepovyšuje, což je jeden ze základů úspěchu. Postupové A-mužstvo Dukly ze sezony 2016/2017 by mohlo vyprávět… „Tak jasně, všichni tahají za stejný provaz. Ale kvalita hráčů je veliká a je veliká ve všech třech lajnách. Když to nejde jedné lajně, jde to druhé a výsledek se dostavuje. Že kvalita je, ukazují kluci v bodování. Máme nejvíce bodů z celé ligy, téměř nejvíce vstřelených branek a nejméně obdržených. To mluví samo za sebe,“ pomáhá si Marek Melenovský statistikami soutěže.

Jihlavští hokejisté měli po výhře proti Táboru 9:1 na státní svátek 28. října jako první jistý postup do nadstavbové části, tedy i play-off a jistotu záchrany. Čtyři postupové týmy ze Středu budou nyní rozděleny systémem dva na Západ, dva na Východ dle územního principu. Spolu s Jihlavou má postup jistý i Mountfield HK, prakticky jistý je i postup Sparty. O jedno volné místo si to rozdají Slavia Praha, Dynamo Pardubice, Motor České Budějovice a Havlíčkův Brod. „Momentálně to vypadá, že bychom šli na Východ. Ve hře je patnáct bodů a situace se může nějak přehodit. Ale pravděpodobně půjdeme na Východ a koukám spíše na tu stranu. Pokud chceme udělat nějaký úspěch, tak musíme porážet kohokoliv a je jedno, jestli v západní nebo východní skupině,“ ví moc dobře dvojnásobný extraligový mistr, který by byl rád, kdyby po reprezentační akce Dukla pokračovala v kvalitních výkonech. Do soutěže opět vstoupí ve čtvrtek 18.11. doma proti Spartě. „Uvidíme, jak po reprezentační pauze navážeme. Bude to složité, ale budeme se snažit podávat pořád kvalitní výkony,“ přeje si.

Výhrou nad Táborem si Dukla zajistila záchranu i postup do play-off. Marek Melenovský (zcela vpravo) je za splnění prvního cíle rád. Foto: Nela Dittrichová

Během trénování u mládeže Dukly vidí Marek Melenovský, jak se situace mění k lepšímu. HC Dukla Jihlava už není destinací, odkud by ti nejlepší chtěli zdrhat, byť ve městě není seniorská extraliga, ale pouze Chance liga. „Situace se trošku změnila, protože za své hovoří výsledky. Nemám signál, že by od nás chtěl někdo odcházet. Naopak řada kluků do dorostu a mládeže Dukly přišla. Před sezonou jsme měli obrovskou základnu a bylo z čeho vybírat,“ těší trenéra jihlavského dorostu a uvádí důvody, proč nemají hráči důvod odcházet. „Co se bavím s okolními kluby a co vnímám, tak tady hráči mají fakt nadstandardní podmínky. Fasování oblečení, výstroje, hokejky, strava, ubytování, to vše je na špičkové úrovni. Proto hráči nemají důvod odcházet. Že sem přichází, to je pro nás dobrá vizitka,“ dodává Marek Melenovský.

A důvod odcházet nemá ani on. Mohl si opět vyzkoušet trénování u seniorů (naposled vedl A-tým v Pelhřimově) a absolvovat profesionální štaci v Tipsport extralize nebo v Chance lize, odkud měl nabídky. Ale odmítl. „Mám tady rozdělanou práci. Kluci jí berou a chtějí pracovat. Nepřišlo mi fér odsud utéct a nechat to tu tak, jak to je. Při vší skromnosti si myslím, že na tohle mám čas a nyní momentálně ostatní nabídky neřeším. Soustředím se pouze na Duklu, na mužstvo dorostu Dukly,“ vysvětluje na závěr rozhovoru Marek Melenovský.

Marek Melenovský nejen o sezoně dorostu

Autor videa: Tomáš Lysý