Odkaz na minulost i na konec CZ LOKO Arény. Dukla se představí v černých dresech!

27.01.2022 / KLUB

Ti z Vás, kteří chodí na prohlídky CZ LOKO Arény, se o této novince dozvěděli jako první a dokonce jako první mohli dres vidět. HC Dukla Jihlava tentokrát vynechá bílé dresy a název „Leden bílý, Dukla sílí“. Alternativní bílou sadu totiž nahradí černé dresy Dukly Jihlava, tzv. „reverse retro“. A proč černá barva? Jedny z vůbec prvních dresů Dukly – v letech 1956 – 1959 – byly právě černé, než klub přešel k červenožluté kombinaci. A černá barva představuje i symbolické rozloučení s jedním velikánem – Horáckým zimním stadionem (nyní CZ LOKO Arénou), který po sezoně bude zbourán a začne se stavět nová multifunkční aréna. Pokud se Vám dresy líbí, budeme rádi, když budete příspěvky na sociálních sítích označovat hashtagem #reverseretro

Jihlavští hokejisté nastupovali v bílé sadě vždy po část předešlých čtyř sezon. Vůbec poprvé Dukla představila bílou sadu v extraligové sezoně 2018/2019. V posledních dvou letech měla bílá sada i vyšité logo – Dukly i ježka JD. Vše se ale jednou „obnosí a okouká“. Alternativní bílou sadu proto nyní nahrazuje černá verze – tzv. „reverse retro.“

Vůbec první myšlenka černého dresu vznikla u Davida Suchého, grafika Dukly Jihlava, který letos navrhl jak klasickou červenou a žlutou sadu, tak army dresy. Finální podobu dresu pak David Suchý zpracoval s hráčem A-týmu Jakubem Illéšem, který klubu pomáhá s grafikou, a s Tomášem Lysým, vedoucím marketingového oddělení Dukly.

„Chtěli jsme v této sezoně udělat novou podobu alternativní sady dresů, která nahradí bílou variantu. Ihned po Davidově návrhu jsme si řekli, že tohle je přesně ono! Velký fanoušek Dukly Chris Habegger nám navíc poskytl fotografie replik jedněch z prvních dresů Dukly z let 1956 – 1959, které byly černé barvy. Tato barva navíc symbolizuje rozlučku s historickým a úspěšným velikánem Horáckým zimním stadionem. Inspiraci jsme brali i z NHL, která udává trendy. Dres má po dlouhé době vyšitá čísla a spoustu zajímavých detailů,“ říká Tomáš Lysý z marketingového oddělení klubu. „Dukla v těchto dresech nastoupí již v sobotu 29.1.2022 v derby proti Třebíči a poté v domácích zápasech v únoru. Následně bude spuštěna aukce dresů, jinak nebude možné cenný artikl získat. Ve fanshopu budou v únoru k dispozici minidresy vybraných hráčů,“ informuje s tím, že se fanoušci mohou těšit i na promo video z výroby dresů.

„Dresy se opravdu povedly, vypadají parádně. Chtěli jsme zkusit trošku něco jiného, bílé dresy mi přišly už trošku ohrané. Vzhledem k černým helmám a návlekům, resp. kalhotám, mi přišlo jako super nápad zkusit černou barvu. U army dresů totiž byli fanoušci s kompletním vizuálem dresů spokojení a jejich aukce byla jedna z nejúspěšnějších. Řekli jsme si, že půjdeme touhle cestou a zkusili jsme se inspirovat NHL, která měla v uplynulé sezoně reverse retro. Zároveň jsme se snažili držet old-school styl, ale v modernějším provedení,“ říká grafik Dukly Jihlava David Suchý a nechává nahlédnout pod pokličku nápadu a realizace. „Inspiroval jsem se dresem z roku 1967, kdy získala Dukla první titul. Černý dres má také tři proužky, jejichž umístění je podobné, ale barvy červenožluté. Do dresu jsme dali klasické logo, aby drželo podobnost s historií klubu. Dresy mají i dost detailů – na vnitřku límce jsou napsány vítězné sezony. Ve spodní části dresu je plaketa autentičnosti dresu s předešlými znaky klubu. Všechno si sedlo, dresy vypadají dobře a snad se budou líbit fanouškům. Já sám budu dresy dražit, zkusím něco přihodit a uvidíme, třeba ho získám,“ dodává s úsměvem, přičemž dbal na to, aby si fanoušci nespletli Duklu s jinými kluby. „Černá barva je navíc specifická a když se k ní přidá žlutá barva, tak dres hodně evokuje Boston. Nechtěl jsem, aby dres zaváněl Bostonem nebo Litvínovem, což se nakonec povedlo,“ zakončuje rozhovor.

Replika dresů Dukly Jihlava z let 1956 – 1959. Foto: Chris Habegger

Reverse retro sada Dukly na sezonu 2021/2022. Zleva Adam Wolf, Vítězslav Brož, Tomáš Havránek a Lukáš Mareš. Foto: Lukáš “Kenji“ Vrábel

Na výsledné podobě dresů se podílel s Davidem Suchým i Jakub Illéš, hráč A-týmu, který se aktivně zapojuje do klubové grafiky. V uplynulé sezoně vytvořil speciální sadu hráčských kartiček a triček pro play-off. V letošní sezoně pomáhá spravovat např. klubový Instagram a nové army kartičky z jeho dílny budou co nevidět k dostání. „Nejen já, ale všichni hráči v kabině jsme nadšení, jak se dresy povedly. Vzali jsme si inspiraci z NHL a vytvořili jsme černý #reverseretro design dresu, který tady ještě nebyl. Taky jsem netušil, že jedny z prvních dresy Dukly byly černé, ale je tomu tak. Na dresu se promítají detaily jako výročí titulů ve vnitřním lemu kolem krku nebo loga, která Dukla měla, než se vytvořilo stávající. Dresy na sobě nesou kus historie, ale zároveň jsou strašně cool. Doufám, že se fanoušci potěší s námi,“ říká šikovný grafik.

Své si k výrobě řekla i Sylva Nováková, vedoucí obchodního oddělení firmy APER, která dresy pro Duklu obstarává. „Dresy reverse retro jsou jedny z nejhezčích, které jsme pro HC Duklu vyráběli. Mají v sobě zároveň dynamiku a eleganci. Přejeme jihlavským borcům, ať jim tyto dresy přinesou hodně štěstí,“ říká.

Barevná kombinace dresů je zároveň kompletně sladěná. K sezonním černým návlekům/kalhotám se pro sadu reverse retro vyráběly i zbrusu nové štulpny od firmy Iftar. Na výslednou podobu dresů a detaily se můžete podívat níže.

Dresu dominuje šité logo Dukly Jihlava

Na límci jsou napsány všechny roky, kdy Dukla získala titul. Nad nimi ční letopočet 1955 – 2022, symbolizující roky provozu Horáckého zimního stadionu/CZ LOKO Arény.

Kapitánské C a A jsou našité

Našité je také číslo každého hráče na zádech

Další chuťovka – certifikát pravosti dresu s předešlými znaky Dukly

Ve vrchní přední části dresu je výroční logo Horáckého zimního stadionu.

Zadní strana dresu. Foto: Lukáš “Kenji“ Vrábel




×
Dnes v 18:00 | Muži
HC Dynamo Pardubice B
HC Dukla Jihlava