Junioři jdou do nadstavby z 10. místa. Utkají se s Mladou Boleslaví, Libercem a Kometou

12.02.2022 / Tomáš Lysý

Extraliga juniorů má za sebou konec základní části. Vyhrála jí Plzeň před Spartou a Mladou Boleslaví. Dukla Jihlava nakonec ve velkém boji o dvanáctku, která má jistotu záchrany, uspěla a obsadila výborné desáté místo. V nadstavbové části se svěřenci trenéra Michala Broše potkají s Mladou Boleslaví, Libercem (po základní části čtvrtý) a Kometou Brno (devátá). Každá skupina se bude hrát systémem čtyřikrát každý s každým (v rámci skupiny). První dva týmy všech tří skupin jdou do čtvrtfinále, kam se kvalifikují i dva nejlepší týmy ze třetích míst. Dukla začne nadstavbu v úterý 15.2. na ledě Mladé Boleslavi, o dva dny později přivítá doma Kometu Brno a 20.2 cestuje na led Liberce. Herní dny jsou čtvrtky a soboty s dvěma vloženými úterky.

Výsledky z první části se do tří nadstavbových skupin nezapočítávají. Nicméně první šestka po základní části získá bonifikaci. Družstvo na 1., 2. a 3. místě získá do nadstavby šestibodovou bonifikaci. Tým na 4., 5. a 6. místě získá tři body.

Skupina A: 1., 6., 7. a 12. tým po základní části:
Plzeň, Třinec, Hradec Králové, Zlín
Skupina B: 2., 5., 8. a 11. tým po základní části:
Sparta, Karlovy Vary, Pardubice, Vítkovice
Skupina C: 3., 4., 9. a 10. tým po základní části:
Mladá Boleslav, Liberec, Kometa Brno, Jihlava

Mladá Boleslav tak začne nadstavbovou skupinu C se šesti body, Liberec se třemi body a Kometa s Jihlavou budou mít nulu. Celky se v každé skupině utkají čtyřikrát každý s každým, dohromady tedy odehrají dvanáct kol = dvanáct utkání.

Play-off:

První a druhé týmy mají postup do čtvrtfinále jistý, dva nejlepší týmy z třetích míst je doplní. Jeden tým ze třetího místa a čtvrté týmy tak budou mít s koncem nadstavbové části po sezoně.

Nasazení do čtvrtfinále play-off je tak jasné: první tým proti osmému, druhý tým proti sedmému, třetí tým proti šestému a čtvrtý tým proti pátému.

Čtvrtfinále se bude hrát na tři vítězná utkání, přičemž první, druhý a případný pátý zápas se hraje na ledě lépe postaveného týmu. Semifinále a finále již bude na čtyři vítězná utkání. Jedná se o velkou novinku, dříve se tyto zápasy hrály jen na dvě vítězná utkání. Poražení semifinalisté navíc budou hrát o bronz (dva zápasy, na skóre).

SKUPINA O UDRŽENÍ:

Celky, které se nedostaly do první dvanáctky, čekají starosti (berme v potaz, že Salzburg nebude hrát ani nadstavbu, ani skupinu o udržení). Tedy: sedm nejhorších týmů po základní části se přesune do skupiny o udržení, kam si přenesou získané body a utkají se dvakrát každý s každým – 14 kol, 12 utkání.

Zachrání se pouze vítěz skupiny o udržení (tedy celek na 13. místě). Naopak pět nejhorších celků padá přímo do Ligy juniorů (tedy týmy na 15., 16., 17., 18. a 19. místě). A co čtrnáctý tým, tedy druhý nejlepší ze skupiny o udržení? Ten půjde do ošemetné baráže, kde poměří síly s vítězem Ligy juniorů. Baráž se bude hrát na dva vítězné zápasy systémem doma – venku – doma, kdy výhodu domácího prostředí má vždy extraligový tým. Vítězné družstvo této série získá právo účasti v Extralize juniorů pro ročník 2022/2023.

TERMÍNY:

Nadstavbová část se rozehraje 15.2.2022 a skončí 19.3.2022. O týden později, tedy 26.3.2022, bude známo pět sestupujících týmů, jeden zachráněný a jeden celek pro baráž.

Čtvrtfinále bude rozehráno 22.3. a skončí nejpozději 29.3.2022.
Semifinále začne 1.4. a skončí nejpozději 13.4.2022.
Finálová série odstartuje 16.4. a vítěz Extraligy juniorů bude znám nejpozději 28.4.2022.
Baráž o Extraligu juniorů začne 31.3. a skončí nejpozději 4.4.2022.