Věřím, že přijde šance na NHL, musím být připravený, tvrdí gólman Jakub Škarek

05.08.2022 / Vladimír Šťastný

Velký talent mezi třemi tyčemi Jakub Škarek, odchovanec jihlavského hokeje, zářil v dresu Dukly v seniorské kategorii již v patnácti letech. V debutové sezoně 2015/16 odchytal v základní části dvacet zápasů a k tomu přidal čtrnáct zápasů v play-off a neúspěšné baráži o Extraligu. V další sezoně již pomohl Extraligu vybojovat. Před nadcházející sezonou se připravuje v Jihlavě společně s brankáři Dukly pod vedením Lukáše Sáblíka.

Jakub Škarek prošel v Dukle všemi mládežnickými kategoriemi, zachytal si v jihlavském dresu v Chance lize i v Extralize, čtyři zápasy odchytal v Extralize za Spartu Praha a deset zápasů odchytal v prvoligových Litoměřicích. Po sezoně 2017/18 se z republikou rozloučil. Prošel úspěšně draftem NHL, kde si ho vybral klub New York Islanders. Po něm, na sezonu 2018/19 odešel do Finska, které v následujících sezonách střídal s Amerikou. Letošní léto se připravuje s jihlavskými gólmany. V předchozích letech tomu tak nebylo, proč tedy letos ano? „Dříve tady trénovali David Rittich a Josef Kořenář a nebylo smysluplné, aby se tady o porci tréninků střídali tři brankáři. Jezdil jsem do Telče za panem Pytlíkem, který připravuje kluky z NHl, jezdil jsem také za svým koučem do Finska. Tady jsem trénoval jednou s reprezentačním výběrem, když jsme tady měli soustředění,“ vysvětlil Jakub Škarek.

Jak již bylo zmíněno výše, po odchodu z Jihlavy chytal Jakub v dalších sezonách střídavě ve Finsku a v Americe. Proč tomu tak vůbec bylo? „Ta první sezona v Americe byla ještě v normálu, ale skončila dříve kvůli Covidu. Nevěděli jsme, co bude, prioritou bylo, aby se dohrála NHL. Farmářské týmy také nevěděly, co bude. Na další sezonu jsem se domluvil s agentem a generálním manažerem Islanders, že by bylo dobré začít v Evropě. Naskytla se možnost jít do Pelitatu, což je záložní tým Pelicans Lahti. Jenže asi po třech týdnech tam sezonu kvůli Covidu taky ukončili. Sezonu jsem dohrál v Americe,“ vypočítal vysoký gólman. Pro Jakuba tak byla ta poslední, kompletně odehraná sezona 2021/22 v Americe velice dobrá, odchytal v záložním týmu slušnou porci zápasů. „To je pravda, zároveň cítím, že i moje pozice v organizaci postupně roste. Gólmani v Islanders mají pozici celkem jistou, takže potřebuji urvat pozici prvního gólmana na farmě, což je trojka áčka, tak abych byl, kdyby se nedej Bože něco stalo nahoře, první na ráně. A být připraven na tu šanci,“ má jasno jihlavský rodák. Kuba samozřejmě sleduje svůj tým New York Islanders a věří v šanci na debut v NHL. „Ano, ale je tam hodně proměnných. Hlavně jde o to, že když přijde šance, být připravený,“ zakončil Jakub Škarek.

Rozhovor s brankářem Jakubem Škarkem

Video: Vladimír Šťastný