Všichni chceme hrát těžká a vyrovnaná utkání, která hráče posouvají, říká trenér dorostu Jakub Venc

14.09.2022 / Tomáš Lysý

Po startu nejvyšší juniorské soutěže a Chance ligy se rozběhne také nejvyšší dorostenecká soutěž, ve které bude letos hrát 24 týmů, tedy o šest méně oproti hrozivému počtu třiceti celků. A extraliga dorostu bude nadále zužovat, v nadcházející sezoně čtyři týmy sestoupí a další dva budou muset hrát baráž. Na dramatičnosti soutěže tak jistě nic neubyde. „Naším cílem je určitě play off a bylo by ideální, kdyby se nám podařilo dostat do první čtyřky. Nečeká nás nic jednoduchého a doufám, že kluci po většině zvládnutých přípravných utkání nepodlehnou uspokojení a půjdou do startu sezony se správným odhodláním a nasazením. Přípravné utkání totiž sezonu nevyhrávají,“ hlásí před startem sezony trenér dorostu Jakub Venc.

Přípravné období je minulostí, trenérskou dvojici Jakub Venc – Štěpán Moravec a jejich svěřence čeká ve čtvrtek 15. září ostrý start do sezony proti Pardubicím. „Přípravné období proběhlo naštěstí bez větších zranění a podle našich představ. Se Štěpánem jsme tým přebrali na začátku srpna a na můj vkus bylo v plánu až moc přípravných zápasů s ohledem na to, jak úzký kádr máme. Zejména co se týče útočníků. Nějaká utkání se nám podařilo zrušit, čímž bych se chtěl daným týmům omluvit. Ale bylo pro nás důležité dát klukům prostor na regeneraci a také potrénovat určité věci, které jsme potřebovali vyladit nebo upravit. Tréninkový proces je pro hráče důležitý,“ začíná předsezonní rozhovor trenér Jakub Venc. „Na druhou stranu doufám, že díky většímu počtu přátelských utkání byl transfer věcí z tréninků do zápasu pro kluky jednodušší,“ dodává jedním dechem.

Po nástupu nové trenérské dvojice sehráli mladí Dukláci patnáct přípravných zápasů. Zapsali jedenáct vítězství včetně triumfu na kvalitně obsazených turnajích v Plzni a ve Zlíně. Padli pouze čtyřikrát, z toho jednou až na nájezdy. „Přípravné zápasy nám hodně ukázaly, jak na tom jsou kluci po fyzické stránce, jak zvládají krizové momenty v zápasech a jak pracují v únavě, ale také věci, na kterých musíme pracovat v trénincích. Hráči ukázali, že i nepříznivě se vyvíjející zápasy dokáží otočit v náš prospěch,“ nachází třiatřicetiletý trenér výstup z předsezonních zápasů. „Jeden z větších problémů vidíme v agresivitě v některých fázích utkání u našich svěřenců. Jsme často vylučovaní a bylo i pár vyšších trestů. Tomu se musíme v sezoně vyvarovat,“ hlásí důrazně.

Jihlavští dorostenci po vítězství na turnaji v Plzni, kde těsně padli s domácí Škodou, dále porazili Litvínov, Lidingö a Kolín nad Rýnem. Foto: dorost Dukly

Každý trenér je samozřejmě během přípravy s určitými věcmi spokojen, s některými pak méně. Nejinak tomu bylo i v dorostenecké kabině. „Spokojený jsem byl v první řadě s přístupem k tréninkům a pracovní morálkou. Samozřejmě byly momenty, kdy jsem musel zvýšit hlas, ale nemuselo tomu být tak často. Je vidět, že kluci chtějí plnit pokyny, které máme nastolené. Určité věci jsou pro ně jiné, nové a není lehké na ně přistoupit hned,“ sděluje Jakub Venc a v krátkosti hodnotí i zúžení dorostenecké extraligy z třiceti týmů na dvacet během dvou sezon. „Všichni chceme hrát těžká a vyrovnaná utkání, jen tyto zápasy hráče posouvají. Teď k tomu dojde a my už se všichni těšíme na začátek sezony,“ říká.

Důležitá budou první čtyři místa, jelikož ze tří osmičlenných skupin si první čtyřka zajistí záchranu a účast v play off. Těchto dvanáct týmů vytvoří jednu společnou skupinu, kde celky budou hrát dvoukolově každý s každým o co nejlepší výchozí postavení pro play off. O tom, kdo si první čtyři místa v každé ze tří skupin zajistí, bude jasné po čtrnácti kolech, jelikož základní část se hraje dvoukolově každý s každým. Jasno bude nejpozději za dva měsíce, v sobotu 19.11.2022. Naopak týmy na pátém až osmém místě každé skupiny budou mít starosti. Vytvoří také jednu dvanáctičlennou skupinu bez započítávání bodů ze základní části, která také proběhne systémem každý s každým. Dva nejhorší týmy sestoupí do Ligy dorostu. Sedmý proti desátému a osmý proti devátému budou hrát play down, jehož poražení také sestoupí a vítězové se budou moct zachránit v baráži. Naopak první čtyřka „horší nadstavby“ doplní vrchní dvanáctku pro play off – podrobný systém najdete v tomto článku. „Naším cílem je určitě play off a bylo by ideální, kdyby se nám podařilo dostat do první čtyřky. Nečeká nás nic jednoduchého a doufám, že kluci po většině zvládnutých přípravných utkání nepodlehnou uspokojení a půjdou do startu sezony se správným odhodláním a nasazením. Přípravné utkání totiž sezonu nevyhrávají,“ ví moc dobře Jakub Venc.

Rozdělení skupin v základní části:
Západ: Hvězda Praha, Chomutov, Karlovy Vary, Kladno, Litvínov, Plzeň, Slavia, Sparta
Střed: České Budějovice, Havlíčkův Brod, Hradec Králové, Dukla Jihlava, Liberec, Mladá Boleslav, Pardubice, Tábor
Východ: Kometa Brno, Olomouc, Poruba, Přerov, Šumperk, Třinec, Vítkovice, Zlín.

Rozpis základní části Extraligy dorostu

„Všechny tři skupiny jsou silné a vyrovnané. Rozhodně nás nečeká nic jednoduchého a jdeme do sezony s pokorou a respektem. Všechny týmy totiž mají svou kvalitu. Je potřeba se soustředit jen sami na sebe a snažit se chytit začátek soutěže,“ říká k soupeřům v základní části trenér jihlavského dorostu, který hrál hokej v havlíčkobrodské mládeži a poté druhou ligu za Chotěboř. Také v Havlíčkově Brodě sbíral první trenérské zkušenosti a Dukla si jej odsud vytáhla jako velmi perspektivního trenéra. V Jihlavě působí od sezony 2019/2020 jako trenér žáků a skills coach. Nyní utvoří u dorostu trenérskou dvojici se Štěpánem Moravcem, který se do Dukly vrací po roční trenérské odmlce. „Se Štěpánem se známe dlouho, ještě když jsem působil u BK Havlíčkův Brod. Spolupracovali jsme společně na Mezinárodní česko-finské hokejové škole. Po mém přesunu do Dukly jsme spolupracovali i jako kolegové a byli téměř každý den v kontaktu. Chodil jsem pomáhat s dovednostmi juniorů, u kterých byl Štěpán jako hlavní trenér. Byli jsme spolu v kontaktu i v roce, kdy měl trenérskou pauzu. Má bohaté zkušenosti jako trenér z extraligy dorostu i juniorů. Je pracovitý a zná prostředí v Dukle. Absolutně nevidím žádný problém v tom, že rok netrénoval a jsem rád, že nabídku přijal,“ dodává na závěr ke svému trenérskému parťákovi.

Trenér Jakub Venc během tréninku A-týmu Dukly. Foto: HC Dukla Jihlava