Velký úspěch. Odchovanci Dukly Matouš Menšík a David Moravec bojují o juniorský šampionát

13.12.2022 / Tomáš Lysý

V hokejových reprezentačních výběrech se od začátku sezony opět ukázalo několik jihlavských hráčů nebo klubových odchovanců. Zřejmě nejzajímavější bude nyní sledovat mistrovství světa hráčů do 20 let, do širší nominace se dostal útočník Dukly Matouš Menšík a bývalý hráč Dukly David Moravec. Do A-týmu se dostali dva odchovanci Dukly, na Karjale si zahrál Pavel Kousal, Švýcarských her se zúčastní Adam Najman. V devatenáctce se objevili Jonáš Jungwirth s Matějem Vovsíkem, v karegorii o rok nižší reprezentovali Martin Matějíček a Hynek Peš. Stabilní místo v U-17 má útočník Adam Veselský, v nejmladší kategorii U-16 se objevil Vít Macek, který slavil vstřelenou branku. Hodně štěstí všem!

A-tým mužů: Karjala Cup a Swiss Hockey Games

Dvě akce mají za sebou seniorští reprezentanti. V listopadu byl hrán tradiční Karjala Cup, na kterém Česká republika skončila třetí. Prohrála s vítězným Švédskem 1:4, vyhrála nad Finskem 5:2 a poté padla až v prodloužení se Švýcary. Mezi nominovanými byl odchovanec jihlavského hokeje Pavel Kousal, jenž hrál v Dukle ještě v sezoně 2015/2016 jako starší dorostenec. Nastoupil do dvou zápasů, zatímco kompletně všechny tři utkání na turnaji odehrál Ondřej Beránek, odchovanec Havlíčkova Brodu, který ve stejném ročníku uvedeného u Kousala nastupoval za A-tým Dukly.

Prosinec patřil poháru prvního programu, ovšem Rusku kvůli agresi na Ukrajině bylo z mnoha sportovních akcí vyloučeno, hokeje nevyjímaje. V prosinci se tak bude hrát ve Švýcarsku, kam byli nominováni tři hráči více či méně spojení s Duklou. Vůbec první pozvánku do seniorské reprezentace dostal Adam Najman, odchovanec jihlavského hokeje, který v červenožlutém hrál naposled během sezony 2017/2018 jako starší dorostenec a junior. Po sezoně přešel do Liberce, kde je nyní ve 21 letech jedním z tahounů týmu. O co nejlepší výsledek budou usilovat také Ondřej Beránek a Jakub Flek, který s Beránkem před sedmi lety hrál za Jihlavu a oba s týmem prošli až do baráže o Tipsport extraligu.

Reprezentace do 20 let: Turnaj pěti v Porubě a přípravný kemp před MS

Na vrchol sezony se připravují juniorští reprezentanti a věřme, že se jim povede výrazně lépe než na listopadovém turnaji pěti zemí v Porubě. Junioři i s Matoušem Menšíkem v sestavě totiž prohrál se Švédskem 3:4 (Menšík asistoval u třetí branky), vyhráli nad devatenáctkou Finska 6:3 (Menšík asistoval u vyrovnání na 3:3) a poté podlehli stejně starým Finům 0:4.

Nyní čeká juniory přípravný kemp před mistrovstvím světa 2023. V nominaci je celkem 27 hokejistů včetně tří brankářů, přičemž na soupisku pro mistrovství může být zapsáno jen 20 hráčů v poli, širší nominace se tak bude ještě zeštíhlovat. Jihlavský hokej disponuje v nominaci dvěma svými odchovanci, přičemž jeden je stále hráčem A-týmu. Pozvánku totiž dostal Matouš Menšík, který za Jihlavu hrál poslední dva zápasy před reprezentační přestávkou. Ze zámoří byl povolán David Moravec, který před třemi roky hrál za dorostence a juniory Dukly, přičemž poté přestoupil do Mladé Boleslavi. Od tohoto ročníku působí v QMJHL za tým Halifax Mooseheads.

Útočník Matouš Menšík při jednom ze svých vstřelených gólů za Duklu v probíhající sezoně. Foto: Karolína Štolcová

Reprezentace do 19 let: Turnaj pěti v Porubě

Na výše uvedeném turnaji v Porubě hrála nejen finská devatenáctka, ale taká „záloha“ juniorské reprezentace. Mezi nominovanými hokejisty byli dva hráči juniorky Dukly, obránce Matěj Vovsík a útočník Jonáš Jungwirth, jenž již naskočil i za A-tým a připsal si góly. Mezi náhradníky byl obránce Marek Chvátal, který už také okusil seniorský hokej v Dukle. V prvním utkání sice devatenáctka vedla nad švédskou dvacítkou, ale nakonec padla 1:5. Poté na nájezdy prohrála se stejně starými Fini 2:3 a Matěj Vovsík zapsal asistenci při gólu na 1:2.

Reprezentace do 18 let: Přípravné zápasy ve Švýcarsku, Hlinka Gretzky Cup a Turnaj pěti v USA

Nejvíce nominovaných hráčů z Dukly má od začátku nové sezony osmnáctka. Tu čeká vrchol sezony až na začátku jara v podobě mistrovství světa, takže je ještě dost času vyladit formu a osahat si hráče, kteří na šampionát pojedou. První vlaštovkou byly tři přípravné zápasy ve Švýcarsku, které Česká republika vyhrála 3:0, 6:1, 3:2 a poté ještě porazila Švédsko 4:2. V úspěšné nominaci byli dva hráči juniorky Dukly, obránce Martin Matějíček a útočník Hynek Peš, přičemž oba dva již nastoupili za A-tým. První uvedený zapsal při vítězství 3:0 asistenci. Do nominace se dostali také dva bývalí hráči Dukly Andrej Fábry a Vojtěch Port.

Srpnový Hlinka Gretzky Cup se týkal Martina Matějíčka a Andreje Fábryho, mezi náhradníky byl Hynek Peš. Národní tým vyhrál svojí skupinu, když postupně porazil Finsko 4:3 na nájezdy (Matějíček asistoval při vyrovnání na 3:3 v 60. minutě), vyprášil Německo 7:2 (Matějíček zapsal asistenci při páté brance národního týmu) a poté porazil USA 3:1. V semifinále ale „nároďák“ podlehl Švédsku 2:6 a v souboji o třetí místo nám Finové vrátili porážku ze základní skupiny a vyhráli 3:1.

V listopadu přišel výsledkově hubenější Turnaj pěti zemí v USA i s Martinem Matějíčkem, naopak Hynek Peš a Andrej Fábry byli mezi náhradníky. Národní tým postupně padl s USA 6:1, prohrál se Švýcary 2:4, padl se Švédskem 3:5 a jediný bod ve skupině zapsal při prohře v prodloužení s Finskem 0:1.

Další akcí osmnáctky bude předvánoční třídenní kemp v České republice, po kterém tým pojede na turnaj pěti zemí ve Švýcarsku.

Obránce juniorky a A-týmu Martin Matějíček. Foto: Nela Dittrichová

Reprezentace do 17 let: Turnaj pěti zemí v USA, testy na ledě, World U17 Hockey Challenge

Reprezentanti do 17 let mají stálého jihlavského zástupce v podobě útočníka dorostu Adama Veselského. Po přípravných utkáních proti Švýcarům byl nominován na srpnový turnaj pěti zemí v USA, mezi náhradníky byl Dominik Löffler a ex-jihlavský útočník Matěj Vojáček. Reprezentace jej vyhrála, když v konkurenci USA, Slovenska, Švýcarska a Německa získala plný počet dvanácti bodů. Sedmnáctka nejprve porazila Švýcarsko 5:4, vypráskala Slovensko 7:1 (Veselský asistoval u vítězného gólu), přelstila Německo 4:1 a uhrála vítězství proti USA 6:4! Následovaly srpnové testy na ledě i mimo led s Dominikem Löfflerem, Adamem Veselským i Matějem Vojáčkem.

Listopadový turnaj World U17 Hockey Challenge už tak dobře pro národní tým nedopadl. Národní tým skončil na posledním sedmém místě se ziskem jediného bodu ze šesti zápasů a při skóre 16:31. Obránce Adam Ošmera a útočník Adam Veselský byli tentokrát jen mezi náhradníky.

Reprezentace do 16 let: Turnaj čtyř v Rakousku, Přáteláky se Slovenskem a Švýcarskem, Turnaj pěti ve Finsku

Na srpnovém turnaji čtyř týmů v Rakousku se nikdo z jihlavských hokejistů nepodíval. Brankář Ondřej Štěbeták a jeho parťáci z dorostu, útočníci Oliver Fink a Vít Macek, byli pouze mezi náhradníky.

Listopadová přátelská utkání se Slovenskem a Švýcarskem se již všech tří jihlavských hokejistů týkala. Národní tým ale postupně padl se Slovenskem 1:5 (i s Vítem Mackem v sestavě), poté vyhrál jednoznačně nad Švýcary 6:0 (Macek asistoval u první a čtvrté branky, šestý gól pak sám vstřelil) a nakonec stejný tým porazil 4:3 na nájezdy.

Nejmladší reprezentační kategorii nyní čeká turnaj pěti zemí ve Finsku, který začne po Vánoci a pozvánku opět dostal i útočník jihlavského dorostu Vít Macek.

Útočník Vít Macek. Foto: Martin Voltr

HC DUKLA JIHLAVA VŠEM NOMINOVANÝM GRATULUJE A PŘEJE HODNĚ ŠTĚSTÍ NEJEN V DRESU S LVÍČKEM NA PRSOU!