Za úspěchem určitě stojí naše týmové výkony, hlásí Marek Chvátal

18.12.2022 / Natálie Poláčková

Juniorský obránce Marek Chvátal již v letošní sezoně nastoupil do šesti zápasů za A-tým a 24 zápasů za juniorku. V obou případech dává do zápasů úplně vše. Co dál prozradil o jeho trénincích a spoluhráčích? (Foto: Martin Voltr)

Marek Chvátal patří přibližně ke čtyřem hráčů, kteří střídají zápasy za juniorku a A-tým. „Hraje se mi lépe za junku, protože jsem tam ročníkově mezi svýma. Znám ty kluky lépe, než v A-týmu. Je to pro mě lepší i v tom, že to není tolik silové. Zase v tom A-týmu mám tu výhodu v tom, že jsem rychlý a hbitý,“ přidává svůj pohled. „Určitě se mi hraje lépe, když tam jsou kluci stejně staří jako já. Bavíme se o tom, co a kdy udělat lépe,“ říká o svých spoluhráčích z juniorky v A-týmu. Mezi ně patří obránce Martin Matějíček, Jonáš Jungwirth a Hynek Peš.

Pro každého hráče je zajisté těžké skombinovat hru za juniorku s hrou za A-tým. Tréninky v jiný čas, jiní spoluhráči. „Je to rozhodně náročný, protože každým dnem se to mění. Jednou jdu s áčkem, jednou jdu s juniorkou. Nemám stálý program, ale nějak se to dá, převážně stejně trénuji s juniorkou,“ komentuje svůj program mladý bek.

Junioři si zatím v základní části drží velice dobrou bilanci, což je staví na horní příčky tabulky. „Stojí za tím určitě naše týmové výkony. Každý v tom týmu má nějakou svojí roli, kterou plní dobře, a to stojí za naším úspěchem,“ říká o výkonech svého celku. „Určitě máme cíl se dostat do play-off a dojít v něm co nejdál,“ přidává svůj pohled na cíl juniorky.

Juniory trénuje zároveň vedoucí mládežnické akademie v Jihlavě. Jakožto trenér má velkou roli na rozvoji hráčů v jejich kariéře. „Michal Broš byl jeden z důvodů, proč jsem sem přišel. Určitě mi pomohl v mojí kariéře, která teďka docela roste,“ říká o trenérovi svého celku.

Jihlavští junioři zatím v Jihlavě odehráli pouze dva ze zápasů. Zbytek z nich už je čekal na ledě Moravských Budějovic. To znamená, že každý zápas hrají junioři na venkovním ledě. „Je to pro nás nevýhoda, celkově to, že jsme pořád na cestách. Je to blbé v tom, že ani tolik nejsme doma s rodinami, třeba přes ty víkendy, když hrajeme,“ mrzí Chvátala. Na zápasy zde chodí hodně nejen rodin hráčů, ale i fanoušků. „Myslím si, že v Moravských Budějovicích máme fanouškovskou podporu velkou. Je tam vždycky hojná účast na zápasech,“ raduje se Marek Chvátal.

Do juniorky přišlo hned několik kluků z dorostu. Ani pro jednoho z nich to nebylo nejlehčí. „Je tam znát rozdíl silově u některých kluků, ale myslím si, že i ti co na to nemají sílu, tak to dohnávají technikou a pohybem,“ říká o svých nových spoluhráčích.

„Především hraji týmově, vždycky je lepší ten týmový úspěch a je to hlavně o dost důležitější,“ má Chvátal jasno o tom, co je v hokeji nejdůležitější. Marek Chvátal je bodově nejlepší bek juniorky. Celkově zatím získal 14 bodů za tři branky a jedenáct asistencí. „Tak jako určitě mě baví střílet, ale někdy nahraji, někdy vystřelím. Celé to záleží na situaci.“

A s kým se Marku Chvátalovi jako obránci hraje nejlépe? Na to měl jasnou odpověď „Nejlépe se mi asi hraje se Štěpánem Šabatkou. S tím hraju od té doby, co jsem sem přišel.“

V zápase proti Mountfieldu HK se Marek Chvátal pokoušel pomoci gólmanovi. Nakonec to dopadlo asi tak, že se situaci oba zasmáli. Foto: Martin Voltr