Po osmnácti letech medaile, po dvaadvaceti letech finále. Junioři, děkujeme!

07.01.2023 / Tomáš Lysý

Kdo by si byl po posledním přípravném utkání a porážce od Švýcarů pomyslel, že junioři se vrátí z mistrovství světa s medailí, navíc bez porážky v základní hrací době! Sen se ale stal skutečností. Poprvé od roku 2000 a 2001, kdy české juniory přivedl dvakrát ke zlatu kouč Jaroslav Holík, hráčská a trenérská legenda Dukly, se česká reprezentace do 20 let dostala do finále. A poprvé od roku 2005 (tehdy bronz) získala medaili! Stříbrný kov je o to cennější, že během sedmi zápasů nepoznali svěřenci trenéra Radima Rulíka hořkost porážky v základní hrací době. Na tenhle tým, ve kterém byl i útočník Dukly Matouš Menšík a obránce David Moravec, (nyní Halifax), jenž s Menšíkem hrával v jihlavské mládeži, může být český juniorský hokej po dlouhé době právem pyšný.
HOŠI, DĚKUJEM!

Národní tým v prvním utkání na šampionátu dokonale využil momentu překvapení, když porazil domácí Kanadu i s hvězdnými hráči Connorem Bedardem či Shanem Wrightem. David Moravec na konci první třetiny poslal český tým do vedení 2:1, který už kluci do konce základní hrací doby nepustili. Po Bedardově snížení na 2:3 se totiž trefil Jaroslav Chmelař a poté na něj navázal Matouš Menšík, který vyhnal gólmana Benjamina Gaudreaua z branky - 5:2.

Následně si národní tým smlsl na Rakousku, které nakonec sestoupilo, výsledkem 9:0. V dalším skvělém utkání byli Češi proti Švédsku lepším týmem, což jsme na juniorském mistrovství dlouho nezažili. Reprezentace pět minut před koncem zaslouženě vyrovnala na 2:2 a v prodloužení Švédi jen s velkým štěstím vyhráli 3:2. V posledním vystoupení v základní skupině nedali čeští mladíci Německu vůbec žádnou šanci a vyhráli 8:1 i s gólovou asistencí Matouše Menšíka a Davida Moravce. A vzhledem k tomu, že Kanada vzápětí i díky čtyřem asistencím Bedarda přehrála Švédsko, vyhrála Česká republika svou skupinu!

David Moravec se raduje z branky na 2:1 do sítě Kanady. Foto: IIHF

Do čtvrtfinále šla proti Švýcarsku, čtvrtému týmu druhé skupiny. Země Helvétského kříže dokázala častokrát nadělat reprezentacím problémy, ovšem nyní bylo od poloviny první třetiny jasno, kdo bude králem. Švýcaři sice po 22 sekundách vedli 1:0, ale již na začátku osmé minuty Češi otočili stav ve svůj prospěch a nakonec zvítězili jednoznačně 9:1.

V semifinále se národní tým opět utkal se Švédskem a bylo jasné, že souboj dvou nejlepších branářů na turnaji Tomáše Suchánka a Carla Lindboma moc gólů nepřinese. Mj. na Tomáše Suchánka si fanoušci Dukly určitě mohou pamatovat. Právě on byl gólmanem, jenž v sezoně 2020/2021 při utkání 17. kola ve Frýdku-Místku deptal jihlavské útočníky a při výhře Jihlavy 1:0 inkasoval až v 59. minutě. Také nyní dostal český brankář pouze jednu branku, na začátku druhé třetiny. Čeští junioři poté dlouho marně táhli za vyrovnáním, ale nakonec se podařilo. Pamatujete na dospělé MS 2010 na ránu Karla Rachůnka v semifinále proti Švédsku znamenající vyrovnání na 2:2 a postup do finále? Právě „Rachna-Kachna“ možná z hokejového nebe snesl gólové štěstí pro Davida Jiříčka, jenž 39 sekund před koncem srovnal na 1:1. V desetiminutovém nastavení při hře tři na tři pochytal Tomáš Suchánek minimálně tři gólové šance Tre Kronor, aby 50 sekund před koncem rozhodl Jiří Kulich střelou na teploměr o postupu českého týmu po 22 letech do finále a ukončil osmnáctileté čekání na medaili - 2:1 po prodloužení.

Finále bylo pro národní tým těžkým oříškem, čekala na ně Kanada, která po šťastné čtvrtfinálové výhře nad Slovenskem v prodloužení vyřadila v semifinále USA. Supertalent Connor Bedard měl navíc v šesti dosavadních zápasech nasbíráno neskutečných 23 bodů (9+14). Národní tým jej sice pro finále bodově vymazal, přesto Kanada ještě na začátku 53. minuty vedla 2:0. Jenže v čase 52:30 snížil Jiří Kulich a o 54 sekund později srovnal šťastnou tečí Jakub Kos. V samotném závěru měl národní tým zlato na holi, ale šance nevyužil. Prodloužení tří proti třem tentokrát nezačalo ihned po konci základní hrací doby, ale po přestávce a hráči javorových listů se mohli oklepat ze studené srovnávací sprchy. Hrálo se na dvacet minut do gólového rozhodnutí, bez nájezdů. V čase 66:22 využila Kanada ztráty puku českého týmu a Dylan Guenther rozhodl o zlatu pro kolébku hokeje - 3:2 po prodloužení.

Dílčí smutek z porážky ve finále však může vystřídat velká radost a hrdost na tento český juniorský tým. Stříbro je nejen obrovskou vzpruhou napříč všem reprezentačním hokejovým týmům, ale také nadějí, že po dlouhé době by se český hokej mohl pomalu, ale jistě, vracet tam, kam dlouhodobě patřil.

Matouš Menšík přebírá stříbrnou medaili po prohraném finále. Foto: IIHF

Duklácká stopa na turnaji:

Matouš Menšík: 19 let, odchovanec Dukly Jihlava, v letošní sezoně HC Olomouc/HC Dukla Jihlava
Již od útlých let bylo jasné, že Matouš Menšík bude velkým talentem. Na ledě byl k nepřehlédnutí nejen svými výkony, ale i urostlým vzezřením. V ročníku 2018/2019 nasbíral jako patnáctiletý v dorostu v 16 zápasech 39 bodů (21+18) a velkou stopu zanechal i v juniorce mezi výrazně staršími spoluhráči i protihráči. Poté odešel do finského týmu Oulun Kärpät a v sezoně 2020/2021 zastavila jeho přechod do kanadské juniorky QMJHL pandemie koronaviru. V uplynulé sezoně nejprve pomohl juniorům Dukly zachránit extraligu (53 bodů ve 39 utkáních). Po jistotě záchrany začal čarovat i v A-týmu, kde v play off získal 12 bodů v 16 utkáních a obří měrou se zasloužil o mistrovský titul Dukly. Navíc okusil i psychicky těžkou baráž proti extraligovému Kladnu. Letos se pere o místo v extraligové Olomouci (25 zápasů, 1+2) a ve třech utkáních pomohl i mateřské Dukle.
Na turnaji: 7 zápasů, 2 body (1+1), -1 účast na ledě, průměrný čas na ledě: 10:16 minut.

David Moravec: 19 let, v Dukle od žáků do juniorky, letos Halifax Mooseheads (QMJHL)
Odchovanec havlíčkobrodského hokeje začal v Jihlavě hrát od sezony 2013/2014 jako mladší žák. Již v třinácti letech okusil extraligu mladšího dorostu (kategorie do 16 let). O rok později už v mladším dorostu patřil k pilířům jihlavské obrany. Ročník 2018/2019 byl jeho posledním v Dukle. Ačkoliv mu bylo patnáct let, již zapsal první starty v juniorské kategorii. Po této sezoně přešel do Mladé Boleslavi, kde strávil tři sezony a v Tipsport extralize odehrál celkem 67 utkání s bilancí 1+5. Před tímto ročníkem odešel do Quebec Major Junior Hockey League, kde v týmu Halifax Mooseheads se mezi obránci s 13 body (2+11) rozhodně neztratí.
Na turnaji: 7 zápasů, 2 body (1+1), +5 účast na ledě, průměrný čas na ledě: 16:28 minut.

Bývalí spoluhráči z Dukly Jihlava Matouš Menšík (vlevo) a David Moravec s medailemi a pohárem pro druhý tým juniorského mistrovství světa 2023. Foto: Archiv Matouše Menšíka

K zajímavostem patří, že Matouše Menšíka a Davida Moravce v juniorském ročníku 2018/2019 trénovali současní kouči Dukly Viktor Ujčík a Karel Nekvasil. Oba dva hráči prošli všemi reprezentačními kategoriemi a oba se účastnili také projektu Mezinárodní česko-finské hokejové školy. V roce 2016 se na česko-finské hokejové škole sešli i s gólmanem Danielem Králem, který na letošním mistrovství plnil roli dvojky za Tomášem Suchánkem.

Tři medailisté jako účastníci mezinárodní česko-finské hokejové školy 2016. V horní řadě druhý zleva obránce David Moravec (v bílém), jako sedící úplně napravo útočník Matouš Menšík (v modrém) a mezi brankáři první zleva Daniel Král (v modrém). Foto: Pirrkalaan Pingviinit