Tenhle víkend se mi líbil, říká Adam Ošmera k zápasům s Brodem

16.01.2023 / Natálie Poláčková

Dorostenci odehráli během pátku a soboty dva zápasy proti Havlíčkovu Brodu. Jeden na domácím ledě a jeden na ledě Brodu. Oba zápasy dokázal jihlavský celek zvládnout lépe. Nejprve výhrou v prodloužení, když rozhodující branku vstřelil Adam Ošmera. Druhý zápas už jasně ovládla Dukla 8:1.

Hosté se v první bitvě dostali hned v úvodu do vedení, ale Dukle se povedlo zásluhou Rostislava Noska srovnat. Po jeho brance však přišla od hostů rychlá odpověď a o necelou minutu později vedli znovu. Ve druhé třetině dokázal Ošmera srovnat, ale do konce základní části už další branka nepadla. Ke konci prodloužení nakonec Dukla dokázala vyhrát. „První třetinu jsme hráli hůř, nestíhali jsme a ani nebruslili. Od té druhé třetiny se to zvedlo a pak už jsme hráli lépe,“ říká Ošmera o prvním zápase s Havlíčkovým Brodem.

Průběh svého prvního gólu si pamatuje #3 dobře. „Viděl jsem tam Rosťu Noska před bránou, tak jsem to zkusil poslat zápěstím a padlo to tam,“ komentuje svůj první gól v zápase, který nebyl tím posledním. V prodloužení rozhodl do skoro odkryté klece. „Určitě mi to udělalo radost, vlastně minulý týden jsem nehrál a teď přijdu po týdnu na zápas a dám dva góly, jsem za to hodně rád,“ říká Ošmera. Mělo pro kapitána dorostu význam, že jeho dva góly po nemoci byly zrovna proti Havlíčkovu Brodu? „Soupeře moc neřeším, je to zápas jako zápas. Je to derby o Vysočinu, ale byl bych i za to, že bych dal gól jinému týmu, usmívá se.

A co odveta? V 10. minutě zápasu se do vedení dostala Dukla zásluhou Jungwirtha, ale po chvíli bylo opět srovnáno. Poté už však vzala Dukla zápas do svých rukou. Ve druhé třetině dokázali červenožlutí nastřílet hned pět branek. Nakonec dorostenci zvítězili 8:1. „První třetinu jsme zase hráli hůř, ale od druhé třetiny se zvedl výkon ode všech, takže to bylo už pak dobré,“ hodnotí Ošmera druhý zápas proti stejnému soupeři. Jeden den vyhrál jihlavský celek až po prodloužení, ani ne o 24 hodin později už měla Dukla zápas pod svou jasnou kontrolou. Většina fanoušků nejspíš moc nechápala, co se stalo. „Myslím si, že jsme si více věřili, a hlavně jsme začali i více střílet,“ říká Ošmera o rozdílu mezi zápasy.

Velkou pomocí pro červenožlutý celek byl i gólman. Ten za svá záda pustil pouze jednu branku, naopak hodně samostatných akcí a nájezdů pochytal. „Určitě nám Ondra Štěbeták pomohl v hodně věcech. Jezdili na něj nájezdy, takže bych ho pochválil. Pomohl nám hodně,“ rozpovídal se Adam Ošmera o gólmanovi. Ve druhém zápase bylo rozdaných celkem 65 trestných minut. „Hrozně to ovlivňoval rozhodčí. Podle mě to nebyly fauly, ale to nemůžu posuzovat.“

Kapitán dorostu svoje spoluhráče za výkony v obou zápasech pochválil. „Kluci dali do obou zápasů všechno, takže tenhle víkend hodnotím jako dobrý, líbilo se mi to.“ Je pro kapitána důležitější osobní, nebo týmová bodová statistika? „Pro mě je určitě důležitější úspěch týmu. Jsem rád, že týmu můžu pomoct gólem, ale lepší je, když vyhrajeme,“ směje se Ošmera. Dorostenecký kádr je nyní oslabený kvůli několika zraněním. Mimo jsou například útočníci Tobias Chlubna a Ondřej Chvátal nebo také bek Matěj Pražák. „Myslím si, že až se ti zranění hráči vrátí, tak nám pomůžou. Teď je nás méně, potom se nám určitě budou hodit,“ dodává.

Adam Ošmera v zápase proti Pardubicím jde za kotoučem. Foto: Juniorský hokej