Dorostenci vybíhali schody na letním kině. Každý si sáhne na dno, říká Ondřej Štěbeták

28.06.2023 / Tomáš Lysý

Příprava dorosteneckého týmu se chýlí ke konci. Jeden z posledních těžkých pátků si užily mladé jihlavské naděje v pátek 23. června v areálu Letního kina. Nezastavila je ani chystaná velká víkendová akce. Po krátké rozcvičce se totiž dorostenci přesunuli právě do místa kulturních a zábavních radovánek, kde museli zdolat těžké výběhy. Po krátkých bězích do poloviny schodů přišel „Mount Everest“ v podobě výběhů až úplně nahoru. „Měli jsme osm výběhů po třech sériích. Limit byl patnáct sekund na výběh nahoru a minutu a tři čtvrtě odpočinku i se seběhem dolů,“ hlásí gólman Ondřej Štěbeták, opora týmu s účesem podobným jako známý fotbalový obránce David Luiz.

Jestli byl předposlední pátek před prázdninami náročný nebo ne? Na to se napříč jihlavskými kategoriemi nemusíte příliš vyptávat. Nejen dorost, junioři a A-tým si vždy v pátek pořádně „hrábnou“ do rezervoáru svých sil. „Den byl samozřejmě náročný, protože pátky jsou vždycky velmi obtížné a každý si sáhne na dno. Tyhle tréninky jsou nejen pro každého těžké, ale i důležité,“ ví moc dobře brankářská opora a popisuje, jak vše probíhalo. „Byli jsme tady zhruba hodinu. Měli jsme osm výběhů po třech sériích. Limit byl 15 sekund výběh nahoru a minutu a tři čtvrtě odpočinku i se seběhem dolů,“ povídá Ondřej Štěbeták.

Brankář Ondřej Štěbeták (v červeném) během jednoho z výběhů. Foto: Tomáš Lysý

Během celé sezony nadaný jihlavský brankář do letního kina příliš nezavítá. Proto si ho nyní „užívá“ opravdu dosyta. „Letní kino nemám moc rád, takže tohle je opravdu perlička letní přípravy. Trénuji spíše hodně na zimáku,“ prozrazuje a poukazuje na to, jak bude probíhat jeho odpočinek mezi první a druhou fází. „Dám si týden nebo dva volno a 18. července začínáme letní soustředění na Čeřínku. Pak už zahájíme přípravu na sezonu na ledě,“ vyhlíží čas, kdy opět navleče výstroj, obuje brankářské brusle, masku a stoupne si do brány.

Při pohledu na účes vysokého gólmana se nabízí otázka, zda se mu vůbec pod masku vejde. Navíc je jeho bujná kštice často terčem různých legrácek. Zkrácení účesu „a la David Luiz“ ale u něj není na pořadu dne. „Nosím čelenku, takže se mi vlasy pod masku vejdou. Zkracování zatím nemám v plánu. Uvidíme, jak se bude dařit v sezoně. Věřím, že nám to půjde dobře a vlasy mi vydrží co nejdéle,“ sděluje Ondřej Štěbeták. S troškou nadsázky se dá říct, že pokud bude dorost na špici, můžeme jeho sestřih dorůst do tvarů legendárního fotbalového obránce Carlose Valderramy.

Ještě před výběhy v letním kinu se dorostenci rozcvičili na nádvoří CZ LOKO Arény. Foto: Tomáš Lysý

Všichni hráči i lidé kolem dorosteneckého týmu by si přáli, aby nadcházející sezona byla klidnější než ta předešlá. Ročník jak na houpačce vygradoval v rozhodujícím třetím utkání osmifinále, kdy dorostenci ještě 37 sekund před koncem vedli v Třinci 2:1, ovšem nakonec prohráli 2:3 a Oceláři po zmrtvýchvstání prošli zbytkem soutěže jako nůž máslem – až k titulu. „Cílem pro sezonu je play off a uhrát v něm lepší výsledek než minulý rok. Připraveni na to jsme a budeme, tak snad se nám cíl podaří splnit,“ věří Ondřej Štěbeták, který se během června podíval i na kemp brankářů mládežnických reprezentací. „Moc jsem si ho užil. Vždycky je čest být na výběrovém kempu. S kluky, kteří tam jsou, se většinou známe, takže se podělíme o zkušenosti ze sezony. Je to příjemné zpestření přípravy,“ zakončuje rozhovor teprve patnáctiletá brankářská naděje Dukly.

Ondřej Štěbeták si výběhy letního kina užil opravdu dosyta. Jak sám říká, nejen on si sáhl na dno. Foto: Tomáš Lysý

Ondřej Štěbeták o letní přípravě dorostu 2023

Autor videa: Tomáš Lysý