Vyhlídky do sezony mám pozitivní. Jsme dobrá parta, hlásí Matěj Vovsík

22.08.2023 / Tomáš Lysý

Mají na co navazovat. Jihlavský juniorský tým bojoval až do poslední chvíle uplynulého ročníku o zisk cenného kovu a nakonec těsně skončil na čtvrtém místě. Úspěch je vždy těžší obhájit a přesně to nyní čeká juniorku Dukly. „Chceme navázat na výkon z minulé sezony. V soutěži, která je trošku jinak postavená, začínáme nanovo a nějaký tlak nebereme v úvahu. Rádi bychom ročník urvali co nejlépe,“ povídá kapitán juniorského týmu Matěj Vovsík, který je i na soupisce A-týmu.

Ačkoliv loňský čtvrtý tým juniorské soutěže začal přípravu na nové období spíše porážkami, následovala spanilá jízda pěti výher v řadě a zejména úspěch na vítkovickém turnaji. „Přípravu hodnotím kladně, protože turnaj ve Vítkovicích byl podařený. Zvítězili jsme, což se nám tam v předešlých letech nepodařilo, byli jsme většinou druzí. Konečně jsme to zlomili a vyhráli jsme. Za přípravu jsme dokázali poskládat pevné jádro týmu a doufám, že nám to bude klapat i do sezony,“ ohlíží se Matěj Vovsík za přípravou a bilancí šesti výher (plus vítězství v turnaji) a oproti tomu čtyř porážek.

Foto: Natálie Egartová

Za mládežnická léta v Jihlavě už si zvykl, jak asi příprava vypadá. Od minulého roku se přípravné období příliš neměnilo a vzhledem k úspěšnému uplynulému ročníku ani nebyl příliš důvod. „Příprava probíhá pořád stejně. Nyní už jsme jen potřebovali chytit hokejové umění, takže jsme byli na ledě. Taktiku a vše ostatní štelujeme na start sezony,“ vzhlíží již k prvnímu zápasu v sobotu 26. srpna na ledě nepříjemného Přerova. „Zubři budou podle mne hodně kousat. Budou se chtít v prvním utkání ukázat a také ukázat nám všem, že do DHL extraligy juniorů patří. Utkání bude hodně těžké,“ říká k soupeři, který do juniorské soutěže postoupil až po jejím dodatečném (a pro mnohé naprosto nesmyslném a opětovném) rozšíření.

I Matěj Vovsík ví, že si ostatní týmy dají na Duklu tentokrát větší pozor. Jihlavští junioři již asi nebudou bráni jako černý tým soutěže, ale jako celek, který v uplynulém ročníku sahal na finále a na medaile. „Tlak bude o trošku větší, protože samozřejmě chceme navázat na výkon z minulé sezony, což byl docela úspěch. Začíná nový ročník a soutěž je jinak postavená. Chceme začít nanovo a nebrat v úvahu nějaký ten tlak. Vyhlídky do sezony mám jen pozitivní. Máme dobrou partu, dobré kluky a dost sil jí úspěšně urvat,“ je si jistý kapitán juniorského týmu, který by se mohl objevit i v A-týmu. Na soupisce seniorské Dukly totiž figuruje. „Přepokládám, že budu spíše v juniorce. Vše se bude odvíjet od mých výkonů. Budu se snažit hrát co nejlépe a uvidíme, zda přijde štěstíčko a budu si moct za A-tým zahrát,“ zůstává nohama na zemi.

Zatímco junioři hrají zápasy na malém zimáčku a v jeho okolí trénují, vedlejší velký stadion je již prakticky zbourán. Tato skutečnost samozřejmě nemůže nejen juniorům utéct. „Bourání pozorujeme s kluky každý den. Chodíme se rozcvičovat do parku a vidíme, jak se nám stadion bourá před očima. Je to smutné i šťastné zároveň. Prožil jsem tady celé dětství, byl jsem tady od mala. Ale moc se těšíme na novou arénu. Doufám, že bude pěkná a užijeme si to v ní,“ těší se Matěj Vovsík na multifunkční arénu. Kde ale bude mít juniorka kabinu, to zatím nezkoumal. „Plánky na novou halu jsem vůbec nesledoval. Sledoval jsem jen celkový desing a je velmi povedený,“ dodává odchovanec jihlavského hokeje.

První zápas na jihlavském stadionu (samozřejmě tedy na zimáčku) odehrají junioři již v pondělí 28. srpna 2023 od 18 hodin proti Třinci, který Dukle v dubnu na poslední chvíli zavřel cestu do finále a k medailím. Tehdy na třech domácích semifinálových zápasech panovala v ochozech skvělá atmosféra a Matěj Vovsík by si přál podobný „kotel“. Proto má k divákům jasný vzkaz: „Moc rád bych Vás pozval na náš první domácí zápas. Doufám, že přijdete v plném počtu jako na play off. Rádi Vás uvidíme a doufáme, že vám ukážeme, jak se hraje hokej.“

Matěj Vovsík před startem nové extraligové sezony juniorů

Autor videa: Tomáš Lysý




×
Odehrané v 18:00 | Muži
HC Dynamo Pardubice B
HC Dukla Jihlava